Winkelmand

Dão

In het Dão-gebied heeft de natuur een perfecte omgeving gecreëerd voor wijnproductie. Met een ideaal klimaat, beschutting tegen de koude zeewinden en omgeven door de bergketens Caramulo, Buçaco, Nave en Estrela zijn de omstandigheden ideaal voor het verbouwen van kwaliteitswijnen. Noch de zomerregens vanaf de Atlantische Oceaan, noch de sterke landwinden vanuit Spanje kunnen deze regio bereiken.
Ondanks dit alles, is Dão ook een gebied van contrasten. Er zijn diepe valleien afgewisseld door een landschap bestaande uit aantrekkelijke, glooiende heuvels. Het klimaat is mild met regen en koeler weer in de winter en droge zonnige dagen tijdens de zomer. Overdag ligt de temperatuur dikwijls boven de 20 graden. De temperaturen dalen naarmate de herfst in zicht komt. De druiven worden normaal gesproken geplukt van half september tot eind oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. De wijngaarden liggen over het algemeen tussen de 4 en de 500 meter boven zeeniveau, hoewel sommige wijngaarden tot 800 meter boven zeeniveau liggen. De grond bestaat voornamelijk uit graniet of leisteen.
Deze factoren brengen gezamenlijk de allerbeste eigenschappen van de druiven naar boven. Vandaag de dag is de Dãoregio een uitstekend voorbeeld van hoe de traditionele en moderne wijnproductiemethoden kunnen worden gecombineerd. De meeste percelen zijn al generaties lang in handen van dezelfde families. Er zijn tegenwoordig meer dan 30.000 individuele wijnbouwers die gezamenlijk staan voor 50% van de totale productie. Er zijn tevens grote coöperaties en wijnbedrijven die ultramoderne wijnbouwtechnieken gebruiken. De Dãoregio produceert stille en mousserende wijnen: rode, witte en rosé.