Winkelmand

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland – Clean and green

Cool climate viticulture, clean and green en wereldwijd toonaangevend voor sauvignon blanc en pinot noir: wijnland Nieuw-Zeeland in een notendop. Welbeschouwd is Nieuw-Zeeland een piepjong wijnland, zonder noemenswaardige historie. Daarin verschilt het duidelijk van ‘buurland’ Australië. Er zijn overigens wel meer verschillen: al worden de twee landen vaak in één adem genoemd, ze liggen 1600 kilometer uit elkaar en hebben eigenlijk maar weinig met elkaar gemeen.

Hoewel laat op gang gekomen, beleeft de wijnbouw in Nieuw-Zeeland momenteel een sterke expansie. De productie is er echter kleinschalig en dat zal -ondanks het almaar stijgend aantal producenten- zo blijven. Nieuw- Zeelandse wijnen zullen daarom altijd vrij zeldzaam blijven en als de wijnbouwers kwalitatieve keuzes blijven maken zal de vraag altijd groter zijn dan het aanbod.

Wijnbouw met gebruiksaanwijzing
De hoge vochtigheid zorgt voor de nodige complicaties bij de druiventeelt. Zo is er het gevaar van een te overdadige bladgroei, met als gevolg uitgesproken plantaardige wijnen. Ook is er altijd het gevaar van schimmelziekten. Het is daarom belangrijk om bodems met een goede drainage te kiezen en voor de juiste geleiding en snoeiwijze te opteren.  Positief is wel dat het koele klimaat zorgt voor druiven met bijzonder expressieve aroma’s.

Anders dan bijvoorbeeld Chili, dat ook een vrij geïsoleerde ligging heeft, kreeg Nieuw-Zeeland wel te maken met allerhande Europese plagen en ziekten in zijn wijngaarden, inclusief de druifluis phylloxera.

Noord & Zuid
Nieuw-Zeeland is een van de meest zuidelijk gelegen wijnlanden in de wereld. Door zijn ligging midden in de koele wateren van de Stille Oceaan hebben de eilanden een relatief koel en vochtig klimaat.  De temperatuur op het Noordereiland ligt iets hoger dan die op het Zuidereiland.

Wijngaarden zijn zowel op het Noorder- als het Zuidereiland te vinden en eerlijk verdeeld. Het grootste en meest gerenommeerde gebied, Marlborough, ligt in het uiterste noorden van het Zuidereiland, net als Central Otago, het moderne mekka voor pinot noir. Andere belangrijke gebieden, zoals Gisborne, Hawkes Bay en Martinborough liggen op het Noordereiland.

Top Sauvignon en Pinot Noir…
Nieuw-Zeelands visitekaartje in het buitenland is sappige sauvignon blanc, gemaakt in een expressieve, aromatische stijl. Een wijn die als het ware het glas uitstuift. Drink hem bij voorkeur zo jong mogelijk. In tegenstelling tot wat de meesten verwachten, voert sauvignon de rangschikking van meest aangeplante druiven niet aan: die eer is weggelegd voor chardonnay,  die ook zeer goede wijnen geeft.

Nieuw-Zeeland onderscheidt zich ook met wonderlijke rode wijnen. Bordeauxduiven als cabernet sauvignon en merlot doen het goed, net als stoere syrah.  Prachtige pinot noir is echter dé primus inter pares: de druif voelt zich thuis in een relatief koele omgeving en is in Nieuw-Zeeland helemaal in zijn elegante element.

Artevino's boutique wijnhuizen in Nieuw-Zeeland