Winkelmand

Hawke’s Bay

Hawke’s Bay

Hawke’s Bay heeft een wijngeschiedenis van meer dan 100 jaar en is het tweede wijngebied van Nieuw-Zeeland. De wijngaarden liggen aan de gelijknamige baai op het Noordereiland.

Geschiedenis:
In 1851 plantte missionarissen van de Society of Mary de eerste wijnstokken in Hawke’s Bay ten zuiden van Napier.In 1890 werden er de eerste wijnen verkocht door diverse rijke landbezitters die de wijnen hadden gemaakt van klassieke druivensoorten. Pas in de afgelopen 40 jaar is de wijnindustrie in Hawke’s Bay serieus op gang gekomen. Tussen 1990 en 2002 is het aantal wijngaarden gegroeid van 1328 hectare naar 3375 hectare.

Bodem & Klimaat:
Hawke’s Bay is een van zonnigste gebieden van Nieuw-Zeeland, met 2200 zonne-uren per jaar. Dat betekent dat het gebied warmer is dan de Bourgogne, maar koeler dan de Bordeaux. De zee brengt een koele bries over de wijngaarden, waardoor de extreme warmte uitblijft. ‘s Nachts koelt het langzaam af in de wijngaarden en het gebied heeft minder last van de wind van andere gebieden in Nieuw-Zeeland.

De bodemsoorten in Hawke’s Bay variëren extreem, waardoor er ook zeer verschillende stijlen wijn ontstaan. Zo kan het rijpingsmoment van dezelfde druif wel drie weken verschillen vanwege een andere bodemsoort.

De wijnen:
De twee belangrijkste druiven in Hawke’s Bay zijn de Chardonnay en Merlot. De wijnen van de Chardonnay druif zijn krachtig, elegant en hebben een variërende intensiteit. Alleen in Hawke’s Bay worden grote volumes rode kwaliteitswijnen geproduceerd.

Artevino's boutique wijnhuizen in Hawke’s Bay