Winkelmand

California

Californië is veruit het bekendste wijnbouw gebied waar 90% van alle Amerikaanse wijn vandaan komt. Het gebied is onderverdeelt in zes districten North Coast, Humboldt, Sierra Foothills (goudzoekers gebied), Central Coast, Central Valley en de South Coast. De staat Californië in de Verenigde Staten, beter bekend als ‘the Golden State’ vanwege het feit dat in deze staat in 1848 voor het eerst goud werd gevonden, is immens groot en qua oppervlakte met ruim 411.000 km² bijna twee keer zo groot dan Nederland, België en Duitsland bij elkaar.

De wijngebieden zijn over de hele staat verdeeld en strekken zich uit vanaf San Diego in het zuiden, dicht tegen de grens met Mexico tot aan Mendocino, circa 150 kilometer noordelijk van San Francisco en lopen vanaf de Pacific kustlijn, over de Central Valley, tot aan de Sierra Nevada regio.

Zoals zoveel dingen pakken de Amerikanen ook de wijnbouw groots aan. De omvang van de wijngaarden is daarvan al een goed voorbeeld. De meeste technische ontwikkelingen, zoals nieuwe vinificatietechnieken en mechanisatie van de oogst worden in Frankrijk uitgevonden, maar in Californië op grote schaal uitgevoerd. In de Verenigde Staten wordt vooral in de staat Californië wijn verbouwd. Ook op het gebied van kwaliteit staan wijnen uit Californië aan de top. Het niveau van de wijnen varieert van eenvoudig tot zeer hoog.

Californische wijnen staan bekend om de constante, hoge kwaliteit. De staat bezit meer dan 224.000 hectare wijngaard en produceert jaarlijks meer dan van 2 miljard liter wijn, dat zijn bijna 3 miljard flessen. Hiermee is Californië de op drie na grootste wijnproducent in de wereld, achter Italië, Frankrijk en Spanje.

Geschiedenis:
Aan het einde van de 18e eeuw plantte een monnik de eerste wijngaard in Californië. Bijna driehonderd jaar lang hebben de Amerikanen wijn proberen te produceren. Maar na een reeks tegenslagen, zoals ziektes in de druivenstokken en tegenwerking van de overheid, is de Verenigde Staten pas rond 1970 als wijnland doorgebroken.

Bodem & Klimaat:
De bodemsamenstelling is zeer gevarieerd en over het algemeen erg poreus. Het klimaat in Californië is zonnig, warm en droog, gevolgd door koele nachten: een ideaal klimaat voor de aroma’s van de druiven. De staat noemt zich ook wel de Sunshine Estate en de wijngaarden die dicht bij de kust liggen profiteren van de verkoelende invloed van de Stille Oceaan. Deze afkoeling wordt of veroorzaakt door mist of door de wind.

De wijnen:
De meest voorkomende druivensoorten zijn de Europese Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Colombard, Chenin Blanc en de Sauvignon Blanc. Ook komt de Zinfandel veelvuldig voor, deze wordt algemeen beschouwd als Amerika’s eigen druif. Californische wijnen staan bekend om de fruitige smaak.

In Californië is de Zinfandel, op de Cabernet Sauvignon en California Red, de meest geplante rode druivensoort.

De Zinfandel wijnen variëren van licht, fruitig tot en met stevig rood met veel peper en kruiden tonen. De “Zin”, zoals de Amerikanen de Zinfandel noemen, wordt vaak als ‘blend’ gebruikt in combinatie met andere druiven.

Californië kan verdeeld worden in vijf grote wijnstreken:

1. Northern Calinornia Coast
2. Central California Coast
3. South California
4. Sierra Nevada
5. Central Valley

1. Northern California Coast
De noordelijke Californische kustregio is een gebied met een woeste kustlijn en hoge golven, enorme redwood bossen (hier vinden we de beroemde sequoiabomen), snelle rivieren, rollende heuvels en vruchtbare wijngaarden. De wereldberoemde wijnstreken van Mendocino, Lake County, Sonoma, Napa en Carneros liggen hier, net ten noorden van San Francisco.

Mendocino County
Geschiedenis Eerste wijngaard aangeplant in 1850, na de Goudkoorts. In de jaren 70 en 80 kreeg het gebied international erkenning, vooral door de wijnhuizen van -Parducci en Fetzer.
Ligging 150 kilometer ten noorden van San Francisco. Ruig bergachtig gebied, 60% van Mendocino is bebost.
Grootte 6.300 hectare wijngaarden, 25% van alle wijngaarden worden gecertificeerd biologisch verbouwd.
Wijnhuizen 53
AVA’s 10 Mendocino, Anderson Valley, Cole Ranch, McDowell Valley, Redwood Valley, Potter Valley, Mendocino Ridge, Yorkville Highlands, Ukiah Valley, Sanel Valley
Meer informatie Mendocino Winegrowers Alliance, www.mendowine.com

Lake County
Geschiedenis Het maken van wijn begon in 1870.
Ligging De streek ligt rond het Clear Lake, het grootste natuurlijke meer dat in zijn geheel in Californië ligt, net ten oosten van Mendocino. Wijngaarden zijn aangeplant op de rode vulkanische bodem rondom de berg Mount Konocti.
Grootte 2.300 hectare wijngaarden
Wijnhuizen 11
AVA’s 4 Benmore Valley, Clear Lake, Guenoc Valley en High Valley
Meer informatie Lake County Winegrape Growers,
www.lakecountywinegrape.org

Sonoma County
Geschiedenis In 1812 werden de eerste wijndruiven aangeplant door Russische kolonisten bij Fort Ross aan de kust. Graaf Agoston Haraszthy uit Hongarije, volgens velen de vader van de Californische wijnindustrie, kocht in 1857 een wijngaard in Sonoma en noemde het Buena Vista.
Ligging Een uur ten noorden van San Francisco, tussen de Stille Oceaan en Napa Valley
Grootte 20.000 hectare wijngaarden
Wijnhuizen 260 (plus 750 druiventelers)
AVA’s 13 Alexander Valley, Bennett Valley, Chalk Hill, Dry Creek Valley, Knights Valley, Los Carneros, Northern Sonoma, Rockpile, Russian River Valley, Sonoma Coast, Sonoma County Green Valley, Sonoma Mountain, Sonoma Valley
Meer informatie Sonoma County Wineries Association, www.sonomawine.com

Napa County
Geschiedenis Napa betekent “land van overvloed” in de Indiaanse Wappo taal. Vroege ontdekkingsreizigers als George Yount plantten druiven in Napa in 1838. Charles Krug wordt gezien als de eerste die een commercieel wijnhuis begon, in 1861. Met de opening in 1966 van de Robert Mondavi Winery begon de wijn “boom” in Napa Valley.
Ligging 1.5 uur noordoost van San Francisco
Grootte 18.600 hectare wijngaarden, slechts 8% van het totaal wijngaardoppervlak in Californië. Napa Valley is 45 km. lang en gemiddeld 5 km. breed
Wijnhuizen 373
AVA’s 15 Napa Valley, Howell Mountain, Chiles Valley District, Spring Mountain District, St. Helena, Rutherford, Oakville, Atlas Peak, Stags Leap District, Mount Veeder, Yountville, Wild Horse Valley, Los Carneros, Diamond Mountain District, Oak Knoll District. De Calistoga AVA is onder beschouwing.
Meer informatie Napa Valley Vintners, www.napavintners.com

Los Carneros
Geschiedenis Eerste wijnhuis in het gebied begon in 1870. Officieel erkend als AVA in 1983. Los Carneros betekent “rammen” en bestaat uit de meest zuidelijk gelegen delen van Napa en Sonoma County
Ligging Net ten noorden van de San Francisco baai. Mist, wind en gematigde temperaturen maken het gebied ideaal voor Pinot Noir en Chardonnay.
Grootte 3.700 hectare wijngaarden
Wijnhuizen 73 (wijnhuizen plus druiventelers)
Meer informatie Carneros Quality Alliance, www.carneros.org

2.Central California Coast
De centrale Californische kustregio strekt zich uit van San Francisco, via Monterey tot Santa Barbara, ongeveer zes uur rijden langs Highway 101, die de Franciscaner monniken “El Camino Real” (de koninklijke weg) noemden. Er zijn vele wijnhuizen te vinden in de valleien van Livermore Valley, Santa Cruz Mountains, Monterey County, Paso Robles, San Luis Obispo County en Santa Barbara County.

Livermore Valley
Geschiedenis Robert Livermore plantte als eerste druiven aan in 1840. Wente en Concannon waren de eerste wijnhuizen die zich hier vestigden aan het eind van de 19e eeuw.
Ligging 45 km. ten oosten van San Francisco. Een van de weinige valleien met een oost-west ligging, waardoor mist en koele zeewind de warme valleien in de middag afkoelen.
Grootte 2.000 hectare wijngaarden
Wijnhuizen 26
Meer informatie Livermore Valley Winegrowers Association,
www.livermorewine.com

Santa Cruz Mountains
Geschiedenis AVA werd officieel goedgekeurd in 1981.
Ligging 80 km. onder San Francisco, net ten zuiden van de beroemde Silicon Valley. Deze heuvelachtige regio kan verdeeld worden in een koeler westelijk deel dat ligt aan de Stille Oceaan, ideaal voor Pinot Noir, en een warmer oostelijk deel dat ligt aan de San Francisco baai, ideaal voor Cabernet Sauvignon.
Grootte Het gebied is ongeveer zo groot als Napa Valley, alhoewel slechts een klein deel met druiven is aangeplant.
Wijnhuizen 60
Meer informatie Santa Cruz Mountains Winegrowers Association,
www.scmwa.com

Monterey County
Geschiedenis Franciscaner monniken plantten hier zo’n 200 jaar geleden de eerste wijndruiven bij de missiepost van Soledad. In 1960 klassificeerde UC Davis Monterey als een koele kustregio met gematigde valleien, ideaal voor het verbouwen van wijndruiven. De wijnhuizen van Wente, Mirassou, Paul Masson, J. Lohr en Chalone plantten hier hun wijngaarden in de jaren 60.
Ligging Twee uur ten zuiden van San Francisco, aan de kust.
Grootte 18.300 hectare wijngaarden
Wijnhuizen 60
AVA’s 7 Arroyo Seco, Carmel Valley, Hames Valley, Monterey, San Lucas, Santa Lucia Highlands en Chalone.
Meer informatie Monterey County Vintners and Growers Association, www.montereywines.org

Paso Robles
Geschiedenis Eerste wijngaard aangeplant in 1797.
Ligging Precies halverwege tussen San Francisco en Los Angeles. De Paso Robles wijnstreek is het noordelijke deel van San Luis Obispo County.
Grootte 8.000 hectare wijngaarden, waarvan bijna 80% aangeplant met rode wijndruiven, vooral Zinfandel, Cabernet Sauvignon en Syrah.
Wijnhuizen 80
Meer informatie Paso Robles Vintners & Growers Association,
www.pasowine.com

San Luis Obispo County
Geschiedenis In 1820 maakte pater Jose Sanches hier al 400 vaten wijn. De moderne wijnindustrie begon hier in het begin van de jaren 80.
Ligging Net ten zuiden van Paso Robles. Het koele klimaat en de bodem-gesteldheid met vooral veel zeesediment gaven Edna Valley, de belangrijkste wijnstreek in het gebied, z’n reputatie voor Chardonnay.
Grootte 1.500 hectare wijngaarden (9.500 in de hele provincie inclusief Paso Robles)
Wijnhuizen 25 (105 in de hele provincie inclusief Paso Robles)
AVA’s 5 Edna Valley, York Mountain, Santa Maria Valley, Arroyo Grande Valley en Paso Robles
Meer informatie San Luis Obispo Vintners & Growers Association,
www.slowine.com

Santa Barbara County
Geschiedenis Moderne wijnproductie begon in de jaren 60.
Ligging 150 km. ten noorden van Los Angeles. Meest bekend om Chardonnay en Pinot Noir
Grootte 9.000 hectare wijngaarden
Wijnhuizen 100
AVA’s 3 Santa Ynez Valley, Santa Maria Valley en Santa Rita Hills
Meer informatie Santa Barbara County Vintners Association,
www.sbcountywines.com

3. Southern California
Zuid Californië strekt zich uit van Los Angeles tot San Diego in het zuiden. Het gebied is vooral bekend om zijn zonneschijn, zandstranden, surfers, attractie-parken en filmindustrie. Slechts weinigen weten dat het gebied echter ook zijn eigen wijnindustrie heeft, met Temecula als belangrijkste wijnstreek.

Temecula
Geschiedenis Men begon hier aan het eind van de 18e eeuw wijn te maken bij de missiepost van San Juan Capistrano. Temecula betekent “waar de zon door de mist heen schijnt” in de Indiaanse Luiseno taal.
Ligging Een uur rijden ten zuiden van Los Angeles
Grootte 800 hectare wijngaarden, een van de kleinere wijnstreken van Californië
Wijnhuizen 20
Meer informatie Temecula Valley Winegrowers Association,
www.temeculawines.org

4. Sierra Nevada
De Sierra Nevada (of Sierra Foothills) regio, was de streek waar in 1849 de goudkoorts begon. De meeste mensen die tegenwoordig de streek bezoeken komen nu niet meer om goud te vinden maar voor de historische dorpjes met hun romantische Bed&Breakfast inns, het heerlijke buitenleven en de vele wijnhuizen die zich in de provincies van Amador, Calaveras en El Dorado bevinden.
Geschiedenis Men begon hier na de goudkoorts rond 1850 met het maken van wijn.
Ligging 2,5 uur rijden ten oosten van San Francisco. De streek is bekend om zijn robuuste Zinfandel wines, veelal van oude stokken. Tevens maakt men er mooie wijnen van Sauvignon Blanc.
Grootte 2.500 hectare wijngaarden, waarvan sommigen gelegen op een hoogte van wel 1200 meter.
Wijnhuizen 70
Meer informatie El Dorado Winery Association, www.eldoradowines.org
Amador Vintners Association, www.amadorwine.com
Calaveras Wine Association, www.calaveraswines.org

5. Central Valley
De Central Valley is gelegen tussen de heuvelrug aan de kust en de westelijke kant van het Sierra Nevadagebergte. Het is het landbouwhart van Californië. De twee belangrijkste snelwegen, Interstate 5 en Highway 99, verbinden de geschiedenisrijke steden met het vruchtbare platteland. Wijndruiven worden voornamelijk verbouwd rond Lodi en in de San Joaquin Valley
Geschiedenis De Lodi AVA werd in 1986 goedgekeurd
Ligging De valley ten zuiden van Sacramento, 400 km. lang en 75 km. breed. Meer dan 50% van de gehele Californische wijnproductie komt uit dit gebied.
Grootte 31.000 hectare wijngaarden in Lodi en ongeveer 80.000 in de San Joaquin vallei.
Wijnhuizen 50 (en meer dan 750 druiventelers)
Meer informatie Lodi Woodbridge Winegrape Commission, www.lodiwine.com

Artevino's boutique wijnhuizen in California