Winkelmand

Merlot

Merlot

De vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. Minder tanninerijk, dus soepeler en makkelijker toegankelijk. Té makkelijk? Geen nood. Zoals merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven. Merlot hoeft niet per se te rijpen, maar de betere kan dat wel degelijk.

Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en hoofdingrediënt van beroemde wijnen als Pomerol, Saint-Emilion en Fronsac. Pétrus, een van Bordeaux’ allergrootste en beroemdste wijnen, wordt bijna volledig van Merlot gemaakt. Verder vormt hij de basis van eenvoudiger basiswijnen in de vorm van Bordeaux en Bordeaux Supérieur. Bovendien lijkt is hij in opmars in de Médoc. Er belangrijke reden voor deze toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen.

In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen. Een waar Europees Merlotbolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland.

De Nieuwe Wereld heeft zich evenmin onbetuigd gelaten bij het aanplanten ervan. Aanvankelijk gebeurde dat vooral om de Merlot met de Cabernet te mengen, nu om aan de al maar stijgende vraag naar dit type te voldoen. Merlot is in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden.

Ontdek de wijnen op basis van Merlot

Ontdek meer over ...