Winkelmand

STEVEN - vintage 1979

Over Artevino

STEVEN COPPENS – VINTAGE 1979

Steven is een dynamische duizendpoot die in zijn leven heel wat passies perfect weet te combineren. Wijn en gastronomie vormen een rode draad in zijn boeiende biografie. Steven is dan wel gebeten om te (w)eten, hij is ook en vooral een bezige bij: voor hard labeur ben je bij hem aan het juiste adres, maar hij vertelt net zo goed vol passie en ervaring over elke fles.

Met een chefsdiploma op zak is hij hét aanspreekpunt voor klanten die op zoek zijn naar de magische mix tussen wijn en gerecht. Als gretige genieter kan hij spijs en drank uit alle uithoeken appreciëren, maar van Australische en Californische wijnen gaat zijn hart nog net een tikje sneller slaan.

Steven is niet alleen erg innemend, hij is ook bijzonder ondernemend. Vrije tijd is voor hem een rekbaar begrip: als hij niet in de wijnwinkel aan het werk is, vind je hem op ‘zijn’ zalige Zweedse vakantiedomein of is hij vanuit zijn optrekje in Malmédy de Ardennen aan het verkennen.

Zijn vrouw en kinderen hebben zijn hart gestolen, en de natuur is die andere grote liefde in zijn leven. Oh ja, Steven is ook neef van Matthias en Staf en broer van Dieter. Hij opereert iets minder in het licht van de schijnwerpers, maar ook hij is als televisiemaker aan de slag. Geregeld te bewonderen op het kleine scherm, dagelijks beschikbaar in zijn habitat én uw favoriete wijnzaak!

Je kan Steven bereiken per mail steven@artevino.be of telefonisch op kantoor 03 340 89 49.

STEVENS SMAAKBOMMETJES

CIRCLE OF LIFE WHITE (WIT)
Zuid-Afrika / Stellenbosch / Waterkloof 

€15,23 (incl. btw) – promotie 5+1 gratis (*)

Waterkloof maakt karaktervolle klasbakken mét een fantastische filosofie, en voor mij klopt dit zalige Zuid-Afrikaanse verhaal helemaal. Met een mix van pure passie en professionaliteit krijgen people, planet en product hier een prominente plaats. Voor de werkzaamheden op het domein is er een respectvolle rekrutering onder de lokale bevolking, en die succesvolle samenwerking kent ook een duurzame dynamiek, door onder meer in te zetten op kwalitatieve scholing van de kinderen van de medewerkers. In de wijngaard kiest men resoluut voor de biodynamische aanpak, een holistische strategie waarbij de natuur het ritme bepaalt. Homemade compost, natuurlijke gisten die op de druiven zelf aanwezig zijn, een biotoop vol diversiteit, kippen die de grond ventileren en paarden die hem bewerken: het is maar een kleine greep uit het gevarieerde gamma ingrepen waarmee Waterkloof in de ecologische én gastronomische prijzen viel. Het wijnhuis maakt ook korte metten met het geitenwollensokkenimago waarmee een alternatieve aanpak vaak te kampen heeft: bij Waterkloof gaan biodynamisch én dynamisch hand in hand, met onder meer een adembenemend architecturaal hoogstandje en innovatieve infrastructuur. Deze Circle of Life zet de zegeningen van Moeder Natuur in de verf en benadrukt dat een wijnstok, mits respectvolle ondersteuning van de mens, een haast eeuwig leven kan leiden. Bij de samenstelling van de wijn drijven de Franse roots van eigenaar Paul Boutinot boven: hij opteert voor sauvignon blanc en chenin blanc, een legendarische Loireblend. Een gewaagd maar geslaagd gemengd huwelijk, met een smakelijk samenspel tussen sappige sauvignon, ietwat romige chenin, een subtiele streep hout én een typische terroirtoets. Een meesterwerkje, net als alle wijnen van Waterkloof.
Lees verder / bestel >>>

 

YARRA VALLEY VILLAGES PINOT NOIR (ROOD)
Australië / Yarra Valley / De Bortoli Wines
€13,98 (incl. btw) 

Voor de fusie met Artevino, voeren Joeri en ik meer dan 15 jaar onder de NieuweWereldWijnenvlag. Het zal niet verbazen het NWW- verhaal niet naast de deur startte: los van elkaar gingen we gelijktijdig op wereldreis, en daar ging ook op wijngebied een -excuses voor de woordkeuze- nieuwe wereld voor ons open. Tijdens een memorabel bezoek aan De Bortoli werd ik met open armen én flessen ontvangen en proefde ik van wijnen met een expressief evenwicht tussen de karakteristieke kracht van Australië en Europese elegantie. De ligging in de naar Australische normen koele Yarra Valley en de Italiaanse roots van het huis dragen bij aan deze spectaculaire, sappige stijl. De vonk sloeg ter plaatse over en groeide uit tot een vurige vlam: De Bortoli was het allereerste wijnhuis waarmee we samenwerkten, en gedurende twee decennia ontpopte het huis zich tot een bijzonder polyvalente preferentiële partner. In het grote en gevarieerde gamma zitten net zo goed toegankelijke toppers als kleinschalige kunstwerkjes, steevast met de ‘sustainable signature’ die het huis kenmerkt. In deze fantastische fles komen mijn liefde voor De Bortoli en voor pinot noir samen. Laatstgenoemde gaat ver terug in de tijd. Bij een feestelijke gelegenheid haalde papa een fles Gevrey Chambertin boven: wat een finesse, wat een expressieve elegantie, wat een wereld van verschil met de verre buur uit Bordeaux die meestal op tafel verscheen. Het was een coup de foudre, die tot een levenslange liefde voor fijne pinot noir uitgroeide. En dat is dit elegante exemplaar zeker: geen zwoele zonneklopper-de herkenbare handtekening van veel Australische wijnen- maar de expressieve elegantie die aan de Ahr doet denken, met fijn fruit en heerlijke herfsttoetsen.Een karaktervol kleinood, met een waaier aan culinaire kwaliteiten. Lees verder / bestel >>>

 

WMK ADELAIDE HILLS SHIRAZ (ROOD)
Australië / Adelaide Hills / Anvers Winery
€28,13 (incl. btw) 

In het aantrekkelijke Anversverhaal komen professionele en persoonlijke passie samen. De weergaloze wijnen krijgen terecht een ereplaats in het aanbod van Artevino en ook in mijn hart is een speciale plaats gereserveerd voor Myriam en Wayne, twee mooie mensen die ik met trots én tevredenheid échte vrienden noem. Wayne logeerde al ettelijke keren bij ons, en elke keer opnieuw verwarmen we ons met het hele gezin aan zijn ietwat luidruchtige, legendarische levensvreugde. Met datzelfde energieke enthousiasme bezielt Wayne zijn wijnhuis in de Australische Adelaide Hills, een relatief koele regio die zich leent tot wijnen met een heerlijke harmonie tussen kracht en finesse. In die categorie kent deze WMK zijn gelijke niet: voor deze sensationele syrah worden de beste druiven van de eigen wijngaarden gebruikt. Dit fijne fruit is de handtekening van het huis, die hier ook ‘letterlijk’ op de fles staat: WMK staat voor Wayne en Myriam Keoghan. De fles zelf is een ware lust voor het oog, maar de wassen verzegeling geldt naast eyecatcher ook als knappe kuisheidsgordel, die smeekt om een paar jaar van de wijn te blijven, tot hij na 5 à 6 jaar helemaal rijp en rijk is. Ik had het geluk om de alleerste vintage van deze wijn te mogen proeven op het domein zelf, nog voor hij gelanceerd werd. Dankzij een subliem samenspel tussen rijpe vlezigheid, aangename aciditeit en onnavolgbare complexiteit werd WMK een instant klassieker, een ereplaats die hij nog nooit beschaamd heeft. Lees verder / bestel >>>