Winkelmand

KOELE KERELS

Van de neiging om ijsblokjes in witte wijn of rosé te kieperen, worden we bij Artevino niet wild, maar we zijn wél fan van rode wijnen die licht gekoeld gedronken worden. Deze wijnen zijn ‘arm’ aan tannines, maar rijk aan zuurtjes en fijn fruit. Fris van natuur en optimaal bij een vergelijkbare temperatuur: een paar graadjes ‘minder’, des te meer karakter!

Vis of een slaatje op het menu en toch zin in rood? Deze lichtvoetige lekkernijen zijn de redder in nood!

 

LEES HET VERHAAL BIO? Logisch!

 

Bio?Logisch! 

De titel van het pakket kan een beetje misleidend zijn. Als bio één ding niet is, is het logisch. Aan de fantastische filosofie zijn immers ook heel wat nadelen verbonden, waardoor biologisch niet altijd de juiste keuze is. Dat geldt voor de landbouw in het algemeen, maar zeker ook voor de wijnbouw. Zo is het gebruik van synthetische pesticiden verboden en kiest men voor natuurlijke tegenhangers. In de wijngaard gaat het vooral over kopersulfaat. Op zich bijzonder efficiënt, maar deze werkwijze is erg gevoelig voor zware neerslag, waardoor biologische wijnbouwers na een fikse regenbui meteen de tractor op moeten om een nieuwe dosis te sproeien. De vorige is in de bodem verdwenen, al is dat een heel ongelukkige woordkeuze: verdwijnen doet het zware metaal nooit. Integendeel, het stapelt zich op, waardoor zich een toxische toplaag vormt. In bijvoorbeeld Bordeaux vind je voorbeelden van wijngaarden die zelfs visueel vervuild zijn. Af en toe is de keuze voor bio dus een ‘vergiftigd’ geschenk, maar als de omstandigheden het toelaten en de methodiek goed wordt toegepast, is het een godsgeschenk.

Ijalba Maturana Blanca, Rioja, Spanje

Dat is zeker het geval bij Ijalba, een biologische beauty uit Rioja, één van dé ronkende referenties voor robuust rood. In die reputatievolle regio was Ijalba dertig jaar geleden de allereerste die voor een biologische aanpak koos. Als onderdeel van die strategie zet he huis voluit in op biodiversiteit en kiest het resoluut voor regionale rassen die bij veel naburige wijnbouwers plaats moesten ruimen voor meer populaire druiven. Economisch geen evidentie, ecologisch wél de essentie. Als wijnliefhebber kan je alleen maar bijzonder dankbaar zijn dat Ijalba onder meer de meesterlijke maturanadruif van een gewisse dood redde. In deze fantastische fles is de witte variant de heerlijke hoofdrolspeler in een mondvullend meesterwerk dat een elegant evenwicht vindt tussen tropische toetsen en fris fruit.

Waterkloof Circle of Life wit, Stellenbosch, Zuid-Afrika

Bij Waterkloof gaan ze zelfs een substantiële stap verder en kiezen ze resoluut voor de biodynamische aanpak die door Rudolf Steiner werd ontwikkeld. Steiner bekeek de wereld vanuit een holistische invalshoek, waarbij landbouw onderdeel is van de natuur als altijd en overal verbonden geheel. Het is dan ook de natuur die het ritme bepaalt, niet de boer of in ons geval de wijnboer. Op Waterkloof wordt die visie gepersonaliseerd door Christiaan Loots, de vineyard manager die op 23-jarige leeftijd de biodynamische, betrouwbare rechterhand werd van eigenaar Paul Boutinot. Op twintig jaar tijd werd Waterkloof een ronkende referentie. Homemade compost, een biotoop vol diversiteit, kippen die de grond ventileren en paarden die hem bewerken: het is maar een kleine greep uit het gevarieerde gamma ingrepen waarmee Waterkloof in de ecologische én gastronomische prijzen viel. Dit witte wonder is een bijzonder gelaagd en geslaagd gemengd huwelijk, iets wat ten tijde van de apartheid niet aan de orde was maar bij Waterkloof -zowel figuurlijk als letterlijk- wel in goede aarde valt.

Chardonnay di Montechiari, Toscane, Italië

 Voor de laatste wijn trekken we naar toeristische trekpleister Toscane, waar Fattoria di Montechiari mee het mooie weer maakt met een atypische aanpak. Opteren voor een biologische werkwijze is in Italië immers nog geen gemeengoed, en ook de druivenkeuze is even verrassend als veelzijdig. Sire sangiovese moet op de heerlijke heuveltop in de buurt van Lucca en Pisa immers het gezelschap dulden van internationale iconen als cabernet, merlot, pinot noir, semillon en chardonnay. Die laatste speelt een sublieme solo in een wijn die de karaktertrekken van de druif verenigt met de typiciteit van het Toscaanse terroir. Het resultaat is een biologische beauty buiten categorie, die charmeert door de combinatie van een romige structuur én ragfijn zuur.

 

ONTDEK DE WIJNEN

ZELF EEN PROEFSESSIE HOUDEN?

Bestel vandaag nog deze boeiende proefbox en ontdek de vloeiende verhalen! Bestel hier je proefbox >>>

SCHENK EEN VLOEIBAAR VERHAAL!

Maak je vrienden, familie, collega’s of relaties blij met dit vloeibare verhaal van Artevino.

Bestel hier je giftbox >>>


 

Contact

  • DD slash MM slash JJJJ
    We verrassen u graag met een geschenk up uw verjaardag.