VIUWA? – PROEFBOX ROOD
Viuwa? Het leven is niet alleen te kort om slechte wijn te drinken, het dreigt ook niet te volstaan om elk druivenras een kans te geven. Stel dat je de ambitie hebt om elke dag een ander ras te proberen, dan ben je al gauw 11 jaar verder voor de meer dan 4000 druiven de revue gepasseerd zijn. Snel beginnen is dus de boodschap! Met deze box bijvoorbeeld, die zijn smakelijke schijnwerpers richt op een zalig zestal dat té lekker is om nog langer in de schaduw te staan.
IJALBA GRACIANO, RIOJA, SPANJE
Biologische wijn gemaakt van 100% graciano. Complexiteit troef in een gelaagde geurbeleving: zwarte bes, groene peper, nat gras en kersenlikeur zijn een greep uit het gulle geurengamma. Op de tong wordt het fijne fruit vlezig verpakt, om terug te komen in een fenomenale finale. Lekker bij rood vlees, lam, tonijn en blauwe kazen.
ZACHARIOUDAKIS KOTSIFALI, KRETA, HERAKLION
Lekkere, complexe en verfijnde wijn uit Kreta, gemaakt van de regionale druif ‘kotsifali’. Mooie neus van rood fruit en toetsen van de 6 maanden houtrijping op Franse eik. In de mond zacht en rijk van smaak, met harmonieuze tannines en een verfijnde afdronk. Lekker bij rood vlees en rijpe kazen.
RAKA PINOTAGE, OVERBERG, ZUID-AFRIKA
Krachtige en prachtige pinotage, die opent met mooie aroma’s van rode kers en kruiden, met op de achtergrond houttoetsen. Een verrassend veelzijdige smaakervaring zet de kroon op het werk: pinotage is bijna steeds vol en vlezig, maar deze verleidelijke versie is ook soepel en sappig, met zalige zuren en versmolten tannines. Fruit-en houttoetsen zorgen samen voor een elegant evenwicht. Lekker bij rood vlees en wild.
MONFERRATO ROSSO – RAY, PIËMONTE, ITALIË
De albarossa is een unieke druif (kruising van barbera en nebbiolo). Dit Piemontese pareltje is 10 maanden op Franse eik gelagerd, waardoor de neus krachtig én complex is: rood, fijn fruit krijgt het goede gezelschap van karakteristieke kruiden. In de mond dezelfde hoofdrolspelers, heerlijk begeleid door zachte zuren en prachtige tannines. Een succulente smaakbom die het prima doet bij rood vlees en oude kazen.
KALOS TANNAT 59N, MENDOZA, ARGENTINIË
De N in de naam staat voor novia, het Spaanse woord voor bruid. 59N is een verwijzing naar het astronomische aantal vriendinnetjes dat Calixto in zijn jeugd zou gehad hebben en over wie hij het graag had in zijn vele verhalen. Calixto mag dan een verleider geweest zijn, de wijnen met het 59N-label zijn dat zeker ook: ze hebben het jeugdige karakter van Calixto’s veroveringen en blinken uit in frisse fruitigheid. Deze tintelende tannat beantwoordt perfect aan die verwachtingen en opent met een attractief aroma van rijp en rijk fruit, aangevuld met een kruidig karakter en een charmante chocoladetoets. Ook bij het proeven een mondvol fruit en tannines, die door een korte houtopvoeding op een prettige manier prominent present zijn.
IJALBA MATURANA TINTA, RIOJA, SPANJE
Mooie intense wijn, gemaakt van de maturanadruif. Intense aroma’s van zwart fruit, bosbes, kruiden (zwarte peper) en cacao. Ook in de mond zalig zwart fruit met een soepel en krachtig karakter! Lekker in combinatie met rood vlees, geroosterde tonijn, groenten en stoverijen.