‘Maaslandse wijn, een vorm van levenskunst’ In het hartje van Limburg, in het schilderachtige dorpje Aldeneik ligt de wijngaard van Karel en Tine Henckens-Linssen. Karel Henckens groeide op in een familie van fruittelers. Hij begon zijn carrière met het verbouwen van appels en peren, maar op huwelijksreis ontdekte hij zijn echte passie: wijnbouw. Tussen de perenbomen op een zonnige zuidoosterhelling langs de Maas hakte het koppel vijftien jaar later de knoop door. Het was tijd voor wijn! Even werd overwogen een wijndomein te kopen in Frankrijk, maar hun hart lag in de prachtige Maasvallei. Vol ambitie, optimisme en gewapend met het diploma van wijnbouwer plantten ze in 2002 de eerste wijnstokken op de oude boomgaard. Aldeneyck was geboren! Intussen omvat het domein al meer dan 8 hectare en de uitmuntende wijnen deden al heel wat harten sneller slaan. Of zoals men in Aldeneyck zegt: ‘Maaslandse wijn, een vorm van levenskunst’.
Terroir Aldeneyck dankt zijn succes voor een groot deel aan zijn unieke bodem. In de loop van duizenden jaren heeft de Maas dikke grind- en kiezellagen afgezet op de oevers en de middenterrassen. In combinatie met een toplaag van warme leem is dit de ideale basis voor een karaktervolle, mineraalrijke en fruitige wijn. Daarnaast zorgen de Maas en de gunstige ligging net achter het Kempisch plateau voor een ideaal microklimaat. Er is hier aanzienlijk minder regen en tijdens het groeiseizoen is het net dat beetje warmer dan in de rest van de lage landen. Door de aanwezigheid van de rivier blijven ook extremen achterwege. Henckens koos voor de traditionele druivenrassen pinot blanc, pinot gris en pinot noir en voegde later chardonnay en -in zeer kleine oplage- riesling aan het gamma toe.
Let’s talk about the wine In tegenstelling tot de fruitteelt gelooft Henckens voor de druiventeelt in een beperkte opbrengst per druivenstok. Hoe puurder de smaak van de druif, hoe beter de wijn! In Aldeneyck worden drie witte, een rode en een schuimwijn gemaak, stuk voor stuk pareltjes met een mooie mineraliteit. Door hun frisse en crispy smaak vormen de wijnen een perfect huwelijk met visgerechten en zomerse slaatjes, al doet de pinot noir het prima bij winterse stoofschotels. Niet verwonderlijk dus dat de wijnen van Aldeneyck meer dan eens bekroond zijn met de titel van beste Belgische wijn. Het zijn de passie en het vakmanschap van Karel Henckens die ervoor zorgen dat deze warme, zonnige Limburgse regio u een terroirwijn presenteert met een uitgesproken karakter en eigen stijl.
Wist u dat? Wist u dat er volgens de verhalen in Aldeneyck ooit een waar ‘wijnwonder’ plaatsvond? Rond 750 na Christus bezochten de missionarissen Willibrordus en Bonifatius het klooster van Aldeneik dat geleid werd door de heilige maagden Harlindis en Relindis. Toen Harlindis naar de wijnkelder ging om wijn te halen, stelde ze tot haar ontzetting vast dat het wijnvat zo goed als leeg was. Gelukkig snelde Onze Lieve Heer haar te hulp. Toen ze het wijnvat zegende, vulde de ton zich in overvloed met wijn van uitzonderlijke kwaliteit. De gasten wisten niet wat ze proefden: in Limburg werd in die tijd immers enkel tafelwijn gemaakt.