Winkelmand

KAAS EN WIJN

KAAS EN WIJN

Kaas en wijn is één van de culinaire combinaties bij uitstek ...

Kaas en wijn is één van de culinaire combinaties bij uitstek, maar helaas is deze klassieker geenszins een garantie op een harmonieus huwelijk. Heel vaak trekt een van de partners immers alle aandacht naar zich toe en moet de tweede partij het met een bijzonder bescheiden bijrol stellen.

Veel Vlamingen trekken naar de kaasmeester, die carte blanche krijgt om een sublieme selectie met een groot en gevarieerd gamma aan kazen samen te stellen. Resultaat? Een weelderige waaier aan smaken en structuren, nu eens zacht, dan weer kracht. Kaas? Check! Dat belooft! Dikwijls wordt die schitterende start echter volledig verprutst door een futloze finale! Het gaat immers niet alleen om kaas, maar om kaas én wijn, en van karaktervolle combinaties heeft niet iedereen -excusez le mot- kaas gegeten. Zoals vaker in een wankel huwelijk is gebrek aan aandacht de boosdoener: terwijl de kaas onverdeelde attentie heeft gekregen, beperkt de wijnkeuze zich dikwijls tot een anonieme allemansvriend. Laat dat het grootste misverstand zijn: karaktervolle wijnen gedragen zich niet als een kameleon en laten zich niet reduceren tot polyvalente partner van een karrenvracht kazen.

Laat je adviseren door je Artevino wijnadviseur. Hij zal je aanraden om voor meerdere wijnen te gaan of komt met een verrassend voorstel als je je toch tot één wijn wil beperken ...

…dat zal bijna steeds wit zijn, terwijl in heel veel hoofden leeft dat rood de gedroomde gezel is van een kaasplank. Erger nog: robuust rood, met de even vreemde als vreselijke voorkeur voor belegen bordeaux, vol hout en tannines. Over kleur en smaak valt niet te twisten, maar dat tanninerijke rode wijn niet samengaat met een keur aan kazen zou ook geen voer voor discussie meer mogen zijn.
De kleur van de wijn is misschien zelfs niet de belangrijkste parameter: zoals bij de meeste vormen van foodpairing is het een aanrader om bij de combinaties op zoek te gaan naar soortgelijke sensaties. Zacht bij zacht en kracht bij kracht, al durft men naar analogie met de echte liefde ook bij kaas en wijn wel eens experimenteren met tegenpolen die elkaar aantrekken: zo is zoete en weelderige botrytiswijn  gracieus gezelschap voor de scherpe en robuuste roquefort.

Gemengde huwelijken kunnen dus wel degelijk in de wondere wereld van kaas en wijn, maar het is zeker ook een goed idee om voor regionale relaties te kiezen en kazen en wijnen uit dezelfde streek te combineren. Zo doen de gerenommeerde geitenkazen van Chavignol het uitstekend bij de sappige sauvignon van de beroemde buur Sancerre en is er geen beter gezelschap voor münster dan de gewürztraminer die in de streek furore maakt. De bekoorlijke bubbels en het zinderende zuurtje van champagne doen het dan weer uitstekend bij de romige smaak van Brie de Meaux.

Voor we het vergeten: het huwelijk is eigenlijk een ménage à trois! Rozijnen, druiven en chutneys mogen ontbreken, maar brood moet wel van de partij zijn: brood neutraliseert en is de ideale manier om het palet opnieuw zuiver te maken.

 

En al zijn noten geen must, toch nog even de tips in een notendop:

 

  • in een ideaal scenario krijgt elk type kaas een (aan)gepast wijntype als partner;
  • in de zoektocht naar harmonie is witte wijn vaak een betere keuze dan rode;
  • harmonie is vaak belangrijk, maar pittige wijnen hebben liever een frisse partner;
  • tanninerijke wijnen zijn geen goed gezelschap voor kaas, net zo min als houtrijke versies.

<>

 

WITTE ALLROUNDERS
DB SEMILLON CHARDONNAY (wit)
Australië – De Bortoli Winespromotie prijs: 5.28 euro  Lees verder / bestel >> 
TREVENEZIE CHARDONNAY (wit)
Italië – Trevenezie – Tenute Tomasella
promotie prijs: 6.98 euro Lees verder / bestel >>
RODE ALLROUNDERS
QUINTA DE FAFIDE RESERVA TINTO (rood)
Portugal – Douro – Fafide Winespromotie prijs: 9.67 euro lees verder / bestel >>
GRÖHL SPÄTBURGUNDER DALHEIM 2016 (rood)
Duitsland – Rheinhessen – Weingut Gröhl
promotie prijs: 11.54 euro lees verder / bestel >>

 

  • Promoties o.v.v. prijswijzigingen, beschikbaarheid en zetfouten. Geldig tot 1/12/2020 of zolang de voorraad strekt.