BIO? LOGISCH!
De titel kan een beetje misleidend zijn. Als bio één ding niet is, is het logisch. Aan de fantastische filosofie zijn immers ook heel wat nadelen verbonden, waardoor biologisch niet altijd de juiste keuze is. Dat geldt voor de landbouw in het algemeen, maar zeker ook voor de wijnbouw. Zo is het gebruik van synthetische pesticiden verboden en kiest men voor natuurlijke tegenhangers. In de wijngaard gaat het vooral over kopersulfaat. Op zich bijzonder efficiënt, maar deze werkwijze is erg gevoelig voor zware neerslag, waardoor biologische wijnbouwers na een fikse regenbui meteen de tractor op moeten om een nieuwe dosis te sproeien. De vorige is in de bodem verdwenen, al is dat een heel ongelukkige woordkeuze: verdwijnen doet het zware metaal nooit. Integendeel, het stapelt zich op, waardoor zich een toxische toplaag vormt. In bijvoorbeeld Bordeaux vind je voorbeelden van wijngaarden die zelfs visueel vervuild zijn. Af en toe is de keuze voor bio dus een ‘vergiftigd’ geschenk, maar als de omstandigheden het toelaten en de methodiek goed wordt toegepast, is het een godsgeschenk.
PODCAST
Luister hier naar de bijhorende podcast bij deze proefbox, gebracht door Frank Van Hoof (wijnadviseur Artevino).
LEES HET VERHAAL BIO? Logisch!
Bio?Logisch! gemengd pakket
De titel van het pakket kan een beetje misleidend zijn. Als bio één ding niet is, is het logisch. Aan de fantastische filosofie zijn immers ook heel wat nadelen verbonden, waardoor biologisch niet altijd de juiste keuze is. Dat geldt voor de landbouw in het algemeen, maar zeker ook voor de wijnbouw. Zo is het gebruik van synthetische pesticiden verboden en kiest men voor natuurlijke tegenhangers. In de wijngaard gaat het vooral over kopersulfaat. Op zich bijzonder efficiënt, maar deze werkwijze is erg gevoelig voor zware neerslag, waardoor biologische wijnbouwers na een fikse regenbui meteen de tractor op moeten om een nieuwe dosis te sproeien. De vorige is in de bodem verdwenen, al is dat een heel ongelukkige woordkeuze: verdwijnen doet het zware metaal nooit. Integendeel, het stapelt zich op, waardoor zich een toxische toplaag vormt. In bijvoorbeeld Bordeaux vind je voorbeelden van wijngaarden die zelfs visueel vervuild zijn. Af en toe is de keuze voor bio dus een ‘vergiftigd’ geschenk, maar als de omstandigheden het toelaten en de methodiek goed wordt toegepast, is het een godsgeschenk.
Ijalba Crianza Ecologico, Rioja, Spanje
Dat is alvast het geval bij de eerste wijn, een biologische beauty uit Rioja, één van dé ronkende referenties voor robuust rood. In die reputatievolle regio was Ijalba dertig jaar geleden de allereerste die voor een biologische aanpak koos. Als onderdeel van die strategie zet het huis voluit in op biodiversiteit en kiest het resoluut voor regionale rassen die bij veel naburige wijnbouwers plaats moesten ruimen voor meer populaire druiven. Economisch geen evidentie, ecologisch wél de essentie. En zo biedt het gevarieerde gamma bijvoorbeeld ook plaats aan de magische maturana en wonderlijke witte tempranillo. De veel bekendere rode versie speelt de hoofdrol in deze karaktervolle crianza, die kracht en zacht verenigt.
Waterkloof Circle of Life Red, Stellenbosch, Zuid-Afrika
De tweede wijn voert ons naar Zuid-Afrika, waar het wonderlijke Waterkloof zelfs een stapje verder gaat en voor de biodynamische aanpak kiest die door Rudolf Steiner werd ontwikkeld. Steiner bekeek de wereld vanuit een holistische invalshoek, waarbij landbouw onderdeel is van de natuur als altijd en overal verbonden geheel. Het is dan ook de natuur die het ritme bepaalt, niet de wijnboer. Op Waterkloof wordt die visie gepersonaliseerd door Christiaan Loots, de vineyard manager die op 23-jarige leeftijd de biodynamische, betrouwbare rechterhand werd van eigenaar Paul Boutinot. Op twintig jaar tijd werd Waterkloof een ronkende referentie. Homemade compost, een biotoop vol diversiteit, kippen die de grond ventileren en paarden die hem bewerken: het is maar een kleine greep uit het gevarieerde gamma ingrepen waarmee Waterkloof in de ecologische én gastronomische prijzen viel. Deze Circle of Life is een bijzonder gelaagd en geslaagd gemengd huwelijk, iets wat ten tijde van de apartheid niet aan de orde was in Zuid-Afrika, maar bij Waterkloof -zowel figuurlijk als letterlijk- wel in goede aarde valt. Stoere syrah speelt de hoofdrol en krijgt het gewaardeerde gezelschap van malse merlot en pittige petit verdot. Elegantie, expressie en evenwicht troef in deze betoverende biologische blend.
Di Sipio Montepulciano d’Abruzzo, Abruzzen, Italië
Voor de derde wijn trekken we naar de adembenemende Abruzzen. Op een heerlijke heuveltop met zicht op de Adriatische Zee en de mooie Maiellaberg als robuuste rugdekking, geniet wijnhuis Di Sipio van gezegende geografische omstandigheden. Het is niet overdreven om deze sublieme setting als een geschenk van moeder natuur te beschouwen en uit dankbaarheid doet men bij Di Sipio met grote graagte wat terug voor die natuur, onder meer door bijzonder bewuste biologische keuzes. Local hero montepulciano speelt de hoofdrol in de meest veelzijdige fles van dit pakket, die door zijn elegantie en frisheid licht gekoeld kan figureren bij vis, maar ook voldoende krachtig is om rood vlees in zijn zuiverste vorm te begeleiden.
ONTDEK DE WIJNEN
IJALBA CRIANZA ECOLOGICO, RIOJA, SPANJE
Biologische wijn van 90% tempranillo en 10% graciano. Aroma’s van gestoofd fruit, geroosterde amandel en vanille zorgen voor een gul en gevarieerd geurenspectrum. Een mondvullende smaakervaring wordt nog zaliger dankzij zijdezachte tannines en een fantastische finale. Heerlijk bij bbq, gegrilde eend of varken, vis met kruiden of manchego.
CIRCLE OF LIFE RED WATERKLOOF, STELLENBOSCH, ZUID-AFRIKA
Terwijl Paul Boutinot in andere lijnen de schijnwerpers op een bepaalde wijngaard of één enkele druif richt, wil hij met Circle of Life de schoonheid en het karakter van zijn hele domein in de verf zetten. De wijnen lezen dan ook als een bloemlezing van het hele terroir en van de diverse variëteiten. In de rode versie reikt een stijlvol stel uit Bordeaux een ruige Rhônedruif de hand: malse merlot en pittige petit verdot vormen een talentvol trio met stoere syrah. De neus opent met cassis en kruiden. Na wat verluchting krijgt de wijn zijn volle aroma en toont hij op het palet een enorme smaakrijkdom. Sappig, donker fruit en fijne tannines zijn in perfect evenwicht met heerlijke zuren. Een wijn om te koesteren.
DI SIPIO MONTEPULCIANO D’ABRUZZO, ABRUZZO, ITALIË
Net als zijn grote riservabroer krijgt de ‘gewone’ montepulciano een lange maceratie. Dit resulteert in een robijnrode wijn, met flarden scharlaken ertussen. Het oog is gecharmeerd, de neus volgt. Dit is duidelijk een volbloed Italiaan: kersen en zoethout gelden als signature scent van dit godenland, wat zoetere bessen maken het bouquet compleet. In de mond veel fris fruit en prettige zuren en voldoende body, waardoor de smaakervaring als lang en vol kan worden omschreven. Een wijn die door zijn elegantie en frisheid licht gekoeld kan figureren bij vis, maar die ook voldoende krachtig is om rood vlees in zijn zuiverste vorm te begeleiden.
ZELF EEN PROEFSESSIE HOUDEN?
Bestel vandaag nog deze boeiende proefbox en ontdek de vloeiende verhalen! Bestel hier je proefbox >>>
SCHENK EEN VLOEIBAAR VERHAAL!
Maak je vrienden, familie, collega’s of relaties blij met dit vloeibare verhaal van Artevino.