LA VIE EN ROSE
Rosé is al enkele jaren aan een onstuitbaar offensief begonnen en is voor velen hét glas voor een zomers terras. Geheel onterecht daalt met de temperatuur de populariteit van de wijn. Met dit pakket wekken we rosé uit zijn winterslaap en bewijzen we dat de veelzijdige verleider ook geknipt gezelschap is voor winters wijnplezier.
En zeg nu zelf: wie is er na vele moeilijke maanden niet klaar voor een stevige scheut optimisme en ‘La vie en Rose/é’?
PODCAST
Luister hier naar de bijhorende podcast bij deze proefbox, gebracht door Frank Van Hoof (wijnadviseur Artevino).
LEES HET VERHAAL “LA VIE EN ROSÉ”
Over rosé kan heel veel gezegd worden, maar nooit dat het een compromis is van wit en rood. Als de ene partij zin heeft in wit en de andere in rood is rosé een heel slecht idee: het resultaat is een fles spijt met een heel wrange nasmaak! Rosé heeft te veel unieke kwaliteiten om als tweede keuze te moeten fungeren of uitsluitend op een zonovergoten terras te serveren. Rosé kan op verschillende manieren gemaakt worden, maar het zijn wel altijd blauwe druiven die aan de basis liggen. Om alle misverstanden te vermijden: bijna alle druivenrassen waarvan wijn gemaakt wordt, hebben kleurloos vruchtvlees en dito sap. Het is de schil van de donkere druiven die zorgt voor bepaalde smaak-en kleurstoffen: door blauwe druiven te kneuzen of te persen komt het kleurloze sap -vaak erg kort- in contact met de gekleurde schillen. Door de kleurstoffen van de schillen langzaam op te nemen, wordt het sap na een tijdje roze.
Pressurage direct – directe persing
De laatste jaren zijn vooral erg lichtgekleurde rosés erg in trek. In hippe strandbars maakt de ‘vin gris’ furore. Onterecht wordt die lichte tint als ‘kleurmerk’ gebruikt: donkere rosé zou van povere kwaliteit zijn, wat klinkklare onzin is. De lichtgekleurde lekkernij komt er door directe persing, waardoor er nauwelijks contact is tussen de schil en het sap. Dit type rosé is licht van structuur én hoog in zuur. De knappe Cape Coral (Waterkloof, Stellenbosch, Zuid-Afrika) uit dit pakket kwam op deze manier tot stand, maar naast deze Zuid-Afrikaanse klasbak vallen heel wat van zijn Europese collega’s letterlijk en figuurlijk té bleek uit. Deze wijn koppelt florale finesse aan fijn fruit en is een absolute aanrader.
Macération – schilweking
De tweede methode is inweking, waarbij de schillen bewust in contact blijven met het sap: de duur van de inweking varieert van enkele uren tot meerdere dagen en die keuze bepaalt de kleur en de stijl van de wijn. Een korte schilweking leidt tot een lichtgekleurde lekkernij. De goddelijke en geliefde Grézan (Château de Grézan, Languedoc, Frankrijk) is een voorbeeld van deze stijl, met een elegant evenwicht tussen een fijnfruitige structuur en verkwikkend zuur. Langere schilweking zorgt voor een donkerdere rosé, soms zelfs met wat tannines die rode wijn zo typeren. Een verrukkelijk voorbeeld van deze stijl is de Cerasuolo (Di Sipio Cerasuolo d’Abruzzo, Abruzzen, Italië) uit dit pakket. Cerasuolo is het prachtige Italiaanse woord voor kersenrood, en met zijn naam bekent deze robuuste rosé meteen kleur: dit is een volle versie, met krachtige kersen en een voor rosé opmerkelijk lage zuurtegraad, waardoor de wijn het uitstekend doet bij onder meer tonijn en truffels.
Saignée – het ‘bloeden’ van de druiven
Een andere methode is de ‘saignée’. Bij deze methode maakt de wijnboer tegelijkertijd rode wijn en rosé. Voor de gisting begint, tapt de wijnboer een deel van het lichtroze sap af met een kraantje onderaan de gistingskuip. Hiervan maakt de boer een soepele, frisse en fruitige rosé. Wat in de kuip overblijft, heeft een grote concentratie aan schillen en pitten en vormt het fantastische fundament van robuuste rode wijnen.
Mengen van witte en rode wijn
Mengen van witte en rode wijn is een vierde optie, maar dat mag alleen voor champagne!
Van die strenge Europese regels trekt men zich in Nieuw-Zeeland gelukkig niet al te veel aan: Misty Coves blushrosé is het heerlijke huwelijk tussen de sappige, strakke sauvignon blanc waarmee het land in het algemeen en het huis in het bijzonder faam en furore maakt en een subtiele scheut pinot noir, die de witte wijn een bekoorlijke blos én fluwelen finesse geven.
ONTDEK DE WIJNEN
CHATEAU DE GRÉZAN FAUGÈRES ROSÉ, LANGUEDOC – FAUGèRES, FRANKRIJK
Heerlijke, frisse rosé uit Zuid-Frankrijk met mooie aroma’s van rode bessen. De zijdezachte en gebalanceerde schil van de grenachedruif zorgt voor een lekkere lichtheid, de syrahdruif brengt kleur en geur in het glas én in de mond. Lekker bij visgerechten, salades of als aperitief. De fantastische fles is een elegant extraatje!
CIRCUMSTANCE CAPE CORAL ROSÉ, STELLENBOSCH, ZUID-AFRIKA
Mourvèdre kennen we vooral als de m-druif uit de gsm-blend die de Rhônevallei internationale faam schenkt. In Frankrijk staat de druif in de schaduw van syrah en grenache en dat gebrek aan erkenning speelt deze heerlijke variëteit eigenlijk overal parten. Nochtans is het een bijzonder flexiblele en kwalitatieve druif, die een belangrijke rol speelt in de beste Franse rosés. Waterkloof heeft een neus voor kwaliteit en het huis besliste om mourvèdre als protagonist te laten schitteren in een rosé uit Stellenbosch. De relatief zachte winters en de lange hete zomers zijn klimatologisch ideaal voor deze laatrijpe druif. De bodem fungeert als waterreservoir op momenten dat de weergoden de waterkraan te lang dichtdraaien.
Zoals gebruikelijk bij Waterkloof ging men uiterst secuur om met de druiven. De trossen werden in hun geheel erg zacht geperst, waardoor alleen het allerbeste, fijnste sap vrijkwam. Om tannines en ongewenste aroma’s te vermijden, was er geen schilweking. De bijna perfecte druiven vertoonden geen enkele vorm van rotting en hadden een optimale zuurbalans, waardoor de wijnmakers groen licht gaven aan de riskante onderneming om niet te zwavelen, wat in wijnland haast als een unicum kan beschouwd worden. De alcoholische gisting kwam spontaan op gang dankzij de wilde gist die op de bessen aanwezig was. De gisting vond plaats op neutrale oude eik, die geen ongewenste houttonen afgeeft, maar wel zorgt voor een erg geleidelijke en perfect gedoseerde zuurstofverhoging. Finaal rijpte de wijn 8 maanden sur lie.
In het glas een zalmroze wijn, met een delicate neus, die florale toetsen koppelt aan mooie mineraliteit. In de mond een rosé op eenzame hoogte, met een perfect evenwicht dat bijna nooit bereikt wordt in een wijnstijl die meestal té zuur of té zoet is. De wijn is tegelijk soepel en verfrissend, zacht en krokant en heerlijke zuren in de finale brengen het water letterlijk in de mond. De aroma’s uit de neus krijgen bevestiging op de tong. Koel geserveerd een heerlijke verfrissing op zich, maar ook ideaal bij de vis die de naam geeft aan zijn roze tint.
DI SIPIO CERASUOLO D’ABRUZZO, ABRUZZEN, ITALIË
Deze cerasuolo, gemaakt van montepulcianodruiven, doet zijn naam alle eer aan: cerasuolo is Italiaans voor kersenrood en die kleur definieert het uiterlijk van deze rosé. Ook in de neus en de mond heel wat kers, aangevuld met ander rood fruit zoals aardbei en framboos, een florale toets en de amandelaroma’s die ons bijna automatisch naar Europa’s laars voeren. Een rosé die meer biedt dan zijn vaak vluchtige collega’s die het liefst op een terras of een strandbar figureren: deze Italiaan is mooi gespierd en heeft een voor rosé opmerkelijk lage zuurtegraad. De ideale wijn bij een assortiment antipasti, maar ook heel geschikt bij lekkers uit de zee en bij truffels.
MISTY COVE BLUSH SAUVIGNON BLANC, MARLBOROUGH, NIEUW-ZEELAND
De hoofdrol in deze wonderlijke wijn is weggelegd voor de sublieme sauvignon blanc waarmee Misty Cove furore maakt. Door 3 % pinot noir toe te voegen krijgt deze sappige smaakbom zijn bekoorlijke ‘blos’. Zowel in de neus als bij het proeven heel veel fris fruit met een bijzonder energieke expressie, met onder meer pompelmoes, passievrucht, limoen en granny smith. De pinot doet met karakteristieke kers een delicate duit in het zakje. Ideaal als glas op een zonnig terras, maar ook als gezelschap van lichte maaltijden in zijn sas.
ZACCAGNINI ROSÉ , MARCHE, ITALIË
Frisse, fijne rosé van 100% sangiovese. Een heel fruitig aroma combineert bessen en aardbei met de karakteristieke kersen. In de mond elegant van smaak, met een mooie frisheid en de zalige zuurtjes die sangiovese zo typeren. Lekker als aperitief, bij salades…
IJALBA ROSADO, RIOJA, SPANJE
Tempranillo voert een smakelijke solo op in deze lichtvoetige rosé. De fruitige finesse die de druif zo typeert maar die in robuust rood vaak de tweede viool speelt, is hier prominent present, met veel attractieve aardbei en frisse framboos. Heerlijk als aperitief, maar ook goed gezelschap voor tapas, sushi en fijne visgerechten.
ZELF EEN PROEFSESSIE HOUDEN?
Bestel vandaag nog deze boeiende proefbox en ontdek de vloeiende verhalen! Bestel hier je proefbox >>>
SCHENK EEN VLOEIBAAR VERHAAL!
Maak je vrienden, familie, collega’s of relaties blij met dit vloeibare verhaal van Artevino.