Winkelmand

LA VIE EN ROSE

Rosé is al enkele jaren aan een onstuitbaar offensief begonnen en is voor velen hét glas voor een zomers terras. Geheel onterecht daalt met de temperatuur de populariteit van de wijn. Met dit pakket wekken we rosé uit zijn winterslaap en bewijzen we dat de veelzijdige verleider ook geknipt gezelschap is voor winters wijnplezier.
En zeg nu zelf: wie is er na vele moeilijke maanden niet klaar voor een stevige scheut optimisme en ‘La vie en Rose/é’?

 

PODCAST

Luister hier naar de bijhorende podcast bij deze proefbox, gebracht door Frank Van Hoof (wijnadviseur Artevino).

LEES HET VERHAAL “LA VIE EN ROSÉ”

 

Over rosé kan heel veel gezegd worden, maar nooit dat het een compromis is van wit en rood. Als de ene partij zin heeft in wit en de andere in rood is rosé een heel slecht idee: het resultaat is een fles spijt met een heel wrange nasmaak! Rosé heeft te veel unieke kwaliteiten om als tweede keuze te moeten fungeren of uitsluitend op een zonovergoten terras te serveren. Rosé kan op verschillende manieren gemaakt worden, maar het zijn wel altijd blauwe druiven die aan de basis liggen. Om alle misverstanden te vermijden: bijna alle druivenrassen waarvan wijn gemaakt wordt, hebben kleurloos vruchtvlees en dito sap. Het is de schil van de donkere druiven die zorgt voor bepaalde smaak-en kleurstoffen: door blauwe druiven te kneuzen of te persen komt het kleurloze sap -vaak erg kort- in contact met de gekleurde schillen. Door de kleurstoffen van de schillen langzaam op te nemen, wordt het sap na een tijdje roze.

Pressurage direct – directe persing

De laatste jaren zijn vooral erg lichtgekleurde rosés erg in trek. In hippe strandbars maakt de ‘vin gris’ furore. Onterecht wordt die lichte tint als ‘kleurmerk’ gebruikt: donkere rosé zou van povere kwaliteit zijn, wat klinkklare onzin is. De lichtgekleurde lekkernij komt er door directe persing, waardoor er nauwelijks contact is tussen de schil en het sap. Dit type rosé is licht van structuur én hoog in zuur. De knappe Cape Coral (Waterkloof, Stellenbosch, Zuid-Afrika) uit dit pakket kwam op deze manier tot stand, maar naast deze Zuid-Afrikaanse klasbak vallen heel wat van zijn Europese collega’s letterlijk en figuurlijk té bleek uit. Deze wijn koppelt florale finesse aan fijn fruit en is een absolute aanrader.

Macération – schilweking

De tweede methode is inweking, waarbij de schillen bewust in contact blijven met het sap: de duur van de inweking varieert van enkele uren tot meerdere dagen en die keuze bepaalt de kleur en de stijl van de wijn. Een korte schilweking leidt tot een lichtgekleurde lekkernij. De goddelijke en geliefde Grézan (Château de Grézan, Languedoc, Frankrijk) is een voorbeeld van deze stijl, met een elegant evenwicht tussen een fijnfruitige structuur en verkwikkend zuur. Langere schilweking zorgt voor een donkerdere rosé, soms zelfs met wat tannines die rode wijn zo typeren. Een verrukkelijk voorbeeld van deze stijl is de Cerasuolo (Di Sipio Cerasuolo d’Abruzzo, Abruzzen, Italië) uit dit pakket. Cerasuolo is het prachtige Italiaanse woord voor kersenrood, en met zijn naam bekent deze robuuste rosé meteen kleur: dit is een volle versie, met krachtige kersen en een voor rosé opmerkelijk lage zuurtegraad, waardoor de wijn het uitstekend doet bij onder meer tonijn en truffels.

Saignée – het ‘bloeden’ van de druiven

Een andere methode is de ‘saignée’. Bij deze methode maakt de wijnboer tegelijkertijd rode wijn en rosé. Voor de gisting begint, tapt de wijnboer een deel van het lichtroze sap af met een kraantje onderaan de gistingskuip. Hiervan maakt de boer een soepele, frisse en fruitige rosé. Wat in de kuip overblijft, heeft een grote concentratie aan schillen en pitten en vormt het fantastische fundament van robuuste rode wijnen.

Mengen van witte en rode wijn

Mengen van witte en rode wijn is een vierde optie, maar dat  mag alleen voor champagne!
Van die strenge Europese regels trekt men zich in Nieuw-Zeeland gelukkig niet al te veel aan: Misty Coves blushrosé is het heerlijke huwelijk tussen de sappige, strakke sauvignon blanc waarmee het land in het algemeen en het huis in het bijzonder faam en furore maakt en een subtiele scheut pinot noir, die de witte wijn een bekoorlijke blos én fluwelen finesse geven.

 

ONTDEK DE WIJNEN

ZELF EEN PROEFSESSIE HOUDEN?

Bestel vandaag nog deze boeiende proefbox en ontdek de vloeiende verhalen! Bestel hier je proefbox >>>

SCHENK EEN VLOEIBAAR VERHAAL!

Maak je vrienden, familie, collega’s of relaties blij met dit vloeibare verhaal van Artevino.

Bestel hier je giftbox >>>


 

Contact

  • DD slash MM slash JJJJ
    We verrassen u graag met een geschenk up uw verjaardag.