Winkelmand

JOERI - vintage 1972

Over Artevino

JOERI DE HAES – VINTAGE 1972

Joeri verloor dan wel op jeugdige leeftijd zijn wilde haren, de energie én het enthousiasme groeiden alleen maar met de jaren. Als wijndocent aan Piva vergast hij de laatstejaarsstudenten wekelijks op een boeiende les, maar hij duikt ook vol overtuiging zelf in de fles.

Een brede waaier wijnen kan hem bekoren, maar in Washington State heeft hij echt zijn hart verloren. In de wijnwinkel ontpopt Joeri zich als polyvalente protagonist: als warme mens en bevlogen wijnkenner praat hij met kennis van zaken, maar hij buigt zich net zo goed over administratieve taken. Het blijkt een fantastische combinatie: als master in de chemie werkt Joeri met de hoogst mogelijke precisie die je kan wensen, maar zijn ontwapenende openheid zorgt net zo goed voor chemie tussen mensen.

Joeri’s hart ligt bij Artevino en bij wijn, en hij is net zo graag klantenadviseur als werkpaard in het magazijn. Gelukkig is dat hart groot genoeg om ook andere zaken te koesteren, al is het weinig respectvol om Joeri’s fantastische gezin als ‘zaak’ te beschouwen. Joeri is een begenadigde hobbykok en hij vindt het heerlijk om met en voor anderen te koken. Het is niet overdreven om te stellen dat hij een zwak heeft voor lekkere wijn en dito eten, maar hij is niet te beroerd om zijn ‘zonden’ uit te zweten. En zo is Joeri ook privé een verrassend vat vol wijn én prettige tegenstellingen, voor wie atleet en asceet geen synoniemen zijn.

Je kan Joeri bereiken per mail Joeri@artevino.be of telefonisch op kantoor 03 340 89 49.

JOERI’S JUWEELTJES

VIGNO CARIGNAN 2016 (ROOD)
Chili / Viña Morandé / Maule Valley
€26,18 (incl. btw) – promotie 5+1 gratis (*)

Als wijnliefhebber is het onmogelijk om naast Chili te kijken: het langgerekte land produceert een waaier aan wijnen in alle prijsklassen, maar steevast met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien is de wijn ook nergens van nature zo bio als in het land van Neruda: aangezien ongedierte hier geen kans maakt, is er ook geen nood om het chemisch te bestrijden. Het land beschikt dan ook over fenomenale natuurlijke grenzen: met de Atacamawoestijn in het noorden, de Andes in het oosten, Antarctica in het zuiden en de Stille Oceaan in het westen beschikt Chili over een kwartet krachtpatsers om ongewenst bezoek buiten te houden. Buur Argentinië is letterlijk vertaalt ‘Zilverland’, als het op wijn aankomt, verdient Chili ongetwijfeld de gouden medaille. In dit wondere wijnland is Viña Morande een ronkende referentie, die al vier maal officieel werd bekroond als beste wijnhuis van Chili. Samen met dochter Macarena is pater familias Pablo nog steeds de bezieler van een weergaloos wijnhuis, dat als allereerste met de duurzame erkenning ‘Certified Sustainable Wine of Chile’ mag pronken. Deze verrukkelijke Vigno is een van dé prestigieuze paradepaardjes in het grote en gevarieerde gamma van het Morandé. De absolute hoofdrol is weggelegd voor carignan, een mediterraans ras waar wereldwijd een waaier aan wijnen in alle smaak-en prijsklassen van gemaakt wordt. Geen van alle lijkt echter ook nog maar een beetje op de betoverende bewaarwijn die magiër Morandé en zijn poulain Ricardo Baettig, samen met de arme wijnboeren uit Maule, uit hun mouw toverden. Deze wijn wordt écht beter met de jaren en heeft een waanzinnig bewaarpotentieel: de wijn zelf neemt zijn tijd, hij smeekt ook als het ware om tijd voor hem te maken. Dit is geen ‘wijntje’ om achteloos te gieten, wel een unicum om mondjesmaat van te genieten.
Extreem gelaagd en minstens zo geslaagd ontplooit zich een eindeloze lengte én dito verbazing: astronomisch gastronomisch! Lees verder / bestel >>>

 

IL PALAGIO DI PANZANO CHIANTI CLASSICO RISERVA DOCG 2015 (ROOD)
Italië / Toscane / Il Palagio di Panzano
€24,62 (incl. btw) – promotie 5+1 gratis (*)

Italië is voor mij echt het land van melk en honing én van zoveel ander lekkers. Nergens worden alle zintuigen zo geprikkeld als in dit godenland. Het land heeft een haast oneindige overvloed aan betoverende landschappen en toeristische trekpleisters, maar geen enkele streek beantwoordt zo volledig aan mijn definitie van ‘hemel op aarde’ als de even legendarische als lieflijke Chianti Classicoregio.  De plaatselijke protagonist sangiovese – wat zoveel betekent als het bloed van Jupiter- is geen druif voor beginnende wijndrinkers: ze is streng, vaak hoog in zuren en tannines en staat niet open voor vlugge en vluchtige verleiding. Monia Piccini, de bevlogen bezielster van Il Palagio in het prachtige Panzano, heeft me geleerd deze  karaktertrekken naar waarde te schatten: zoet, rijp fruit is een ideaal tegengewicht voor het koppige karakter van sangiovese, en als de twee tegenpolen elkaar treffen in een geslaagd gemengd huwelijk, is sangiovese een complexe, karaktervolle klasbak. Deze Chianti Classico Riserva is een succulent schoolvoorbeeld van deze stijl, en ik voel me nergens gelukkiger dan in Il Palagio, zeker met een glas lokale godendrank en wat salumi op de plank. Lees verder / bestel >>>

HIP CABERNET SAUVIGNON 2016 (ROOD)
USA / Washington / House of Indipendent Producers (HIP)
€15,49 (incl. btw) – promotie 5+1 gratis (*)

Alle wijnen van Hedges betoveren door hun expressieve elegantie. Tom Hedges, de heer des huizes, is getrouwd met een Franse schone, en dat geslaagde gemengde huwelijk vertaalt zich ook in de filosofie, waar de klassieke Franse stijl hand in hand gaat met de Amerikaanse drive naar perfectie. Het katapulteert dit dynamische domein naar eenzame hoogte, al gebiedt de eerlijkheid om te zeggen dat ook de zegen van het lokale klimaat een doorslaggevende kwaliteitsfactor is. Dat klimaat kenmerkt zich door heel veel zon zonder verschroeiende hitte, waardoor de druiven perfect rijpen zonder té zoet te zijn. Van dit fijne, fantastische fruit, maakt men sappige smaakbommen, met rijpe tannines en een stijlvolle streep hout als elegant extraatje. Die expressieve elegantie is dé hoogstaande handtekening van het huis: of het nu gaat om de sublieme syrah Marcel Dupont of de beklijvende bordelese blend uit Red Mountain, die stijlvolle signatuur is in elke wijn van de partij.
Dat is zeker ook het geval in HIP, de betaalbare ‘instapwijn’ die bewijst hoe gracieus cabernet sauvignon kan zijn: groene, onrijpe Bordeaux Supérieur gaf een flinke knauw aan de ronkende reputatie van het robuuste ras, maar cabernet schittert in al zijn gelaagde glorie in dit grandioze glas. Verwacht je aan krachtig maar fris fruit en verkwikkend zuur in een stevige maar strakke structuur. HIP is dé manier om cabernet te (her)ontdekken en is de ideale instapper om je in het hele Hedgesgamma te verdiepen. Lees verder / bestel >>>