Winkelmand

CAROLINE - vintage 1967

Over Artevino

CAROLINE BUENSALIDO – VINTAGE 1967

Is er een betere plek dan een wijnhandel om de evergreen ‘beter met de jaren’ boven te halen? De boutade is écht wel van toepassing op onze vieve vijftiger Caroline, onze immer jeugdige ‘joker’ die we voor alles kunnen inzetten.

De roots van deze actieve allrounder liggen op de Filipijnen, maar sinds jaar en dag is ze verankerd in de wereld der wijnen. Carolines wijnavontuur begint in Californië, waar ze actief is in diverse restaurants. Met overtuiging en kennis van zaken assisteert en adviseert ze de klanten, wiens bestelling zich vaak beperkt tot ‘Sweet, Caroline’, de Amerikaanse voorliefde voor zoete, krachtige wijnen indachtig. In een tapasrestaurant in Sacramento leert ze Spaanse wijnen kennen en deze coup de foudre mondt uit in een levenslange liefde voor Europese wijnen in het algemeen en Spaanse in het bijzonder.

In 1998 gaat ze aan de slag in een gereputeerd en door Wine Spectator gelauwerd restaurant met een waanzinnige wijnkaart, waar ze met professionele passie en kennis van zaken echt het verschil kan maken. De liefde brengt haar naar ons land, en ook daar is ze hét aanspreekpunt voor de klant: Caroline schitterde als gastvrouw en sommelier in het restaurant dat ze met haar toenmalige partner runde.

Bij Artevino is Caroline een dynamische duivel-doet-al: ze zal je met kennis van zake in je keuze begeleiden, maar is ook niet te beroerd om met een bestelwagen vol wijn door het hele land te rijden. Als globetrotter kan Caroline zich niet tot één land beperken, en dat geldt ook voor haar wijnkeuze: ze is verzot op de royale rieslingdruif en haar verbluffende veelzijdigheid.

Vrije tijd? Veel moet dat niet zijn: Caroline wordt gelukkig van haar kinderen, lekker eten en -hoe kan het anders- een goed glas wijn!

Je kan Caroline bereiken per mail caroline@artevino.be of telefonisch op kantoor 03 340 89 49.

CAROLINES KLASBAKKEN

GIROFLE BRANCO DOURO DOC (WIT)
Portugal / Douro / Girofle Wines

€9,95 (incl. btw) – promotie 11+1 gratis (*)

Toen een venijnig virus ons nog niet gijzelde, was Joao Matos van FAP/Giroflé een vaste en graag geziene gast op de degustaties van Artevino. Vlak nadat NieuweWereldwijnen en Artevino hun krachten en hun gamma hadden gebundeld, was Joao was ook van de partij op de eerste ‘eengemaakte’ openflesdagen, waar ik hem voor het eerst ontmoette. Joao is letterlijk en figuurlijk een ‘grote’ meneer, die meteen indruk op me maakte met zijn gulle glimlach en warme uitstraling. En zo belandde ik aan zijn proeftafel, benieuwd naar zijn wijnen én de achterliggende anekdotes. Binnen de kortste keren was ik helemaal ‘in de ban van de man’ én van zijn wonderlijke wijnen. Als wijnmaker slaagt Joao erin om zijn energieke enthousiasme te vertalen naar proefbare passie: elk glas Giroflé is een gulle geut lekkere levensvreugde. Deze betoverende ‘branco’ is van bij de start mijn favoriete fles: dit witte wonder is verrassend veelzijdig, dankzij het smakelijke samenspel van sappige citrus en tropische toetsen. Mooie mineraliteit en aangename aciditeit zorgen voor een magisch mondgevoel. Ik geniet het hele jaar van deze polyvalente Portugees, die het uitstekend doet als aperitief, maar ook gedroomd gezelschap is van salades en verfijnde kip- en visgerechten.  Lees verder / bestel >>>

 

LANDMARK SAUVIGNON GRIS (WIT)
Nieuw-Zeeland / Marlborough / Misty Cove Wines
€14,99 (incl. btw) – promotie 11+1 gratis (*)

Sauvignon gris is de minder bekende broer van de sappige sauvignon blanc. Ondanks zijn naam is de druif allesbehalve een grijze muis, wel integendeel. De verrukkelijke versie van Misty Cove, die sinds 2020 in het Artevinogamma zit, ontpopte zich binnen de kortste keren tot mijn favoriete fles van deze virale vintage. De wijnen van Misty Cove genieten naam en faam omwille van hun sappige stijl en fenomenale frisse karakter. Dat is niet anders in deze stijlvolle sauvignon gris, waar zinderende zuren en fris fruit voor uitbundige expressiviteit zorgen. In deze fles krijgt deze sappige signatuur een elegant extraatje in de vorm van knappe kruidigheid, tropische toetsen en smakelijk steenfruit. Deze stijlvolle smaakbom is een absolute aanrader! Lees verder / bestel >>>

KALOS 59N CABERNET FRANC (ROOD)
Argentinië / Mendoza / Kalos Wines
€10,60 (incl. btw) – promotie 5+1 gratis (*)

Tijdens één van mijn zeldzame bezoeken aan Artevino tijdens de eerste lockdown botste ik in het magazijn op een onverwachte ontdekking: Kalos was voor mij een nieuwe naam, en deze atypische Argentijn had meteen mijn volledige aandacht. ‘Usual suspect’ malbec verraste me: geen fors fruit en stoere spierballen bij Kalos, maar een sappige en soepele stijl. Een mix van opwinding en nieuwsgierigheid maakte zich van me meester toen ik de tannat aantrof, aangezien dit robuuste ras veelal als Uruguayaans unicum wordt beschouwd. Mijn hart maakte helemaal een sprongetje toen mijn oog viel op de cabernet franc. Ik heb sowieso een zwak voor rassen die onbekend en daardoor onbemind zijn. In die ‘lekkere lijst’ spant cabernet franc de kroon: deze aantrekkelijke Assepoester krijgt onterecht veel minder aandacht dan ‘sister sauvignon’. Cabernet franc heeft vaak een krachtig maar koppig karakter. De druif speelt een glansrol in befaamde Bordeauxwijnen, maar tijd en geduld zijn basisvoorwaarden om de scherpe kantjes van pakweg fantastische Fronsac af te ronden. Ik hoopte dat het ronkende ras zijn talloze troeven sneller zou prijsgeven in de Nieuwe Wereld en was geenszins teleurgesteld. Deze Kalos cab franc focust op fantastisch fruit in een sappige stijl, die robuust en rond tegelijkertijd is. Pruim en zwarte vruchten in de aanzet, zachte tannines in een mollig middenstuk en een lekkere ledertoets als spannende slotnoot! Deze fantastische fles kwam volledig tot haar recht bij een dry-aged steak van grasgevoederd Zuid-Amerikaans rund met een pittige pepersaus. Lees verder / bestel >>>