Winkelmand

BUBBELS IN PARADISE 

heel verschillend, allemaal zalig

Terwijl de term anno 2020 een vieze smaak in je mond achterlaat, bracht hetzelfde woord je voor corona al het water in de mond. Weinig zaken zijn zo onlosmakelijk verbonden met fijne feestelijkheden en speciale gelegenheden als schitterende schuimwijn.Champagne is qua naam en faam de onbetwiste nummer 1, maar het ‘bruist’ van de bedrijvigheid in de bubbelwereld. Geniet van ‘klassieke’ klasbakken én experimentele elegantie!

 

PODCAST

Luister hier naar de bijhorende podcast bij deze proefbox, gebracht door wijnadviseur Frank van Artevino.

LEES HET VERHAAL


Trépo-Lériguier Cuvée Solenelle Blanc de Blancs, Champagne, Frankrijk

Wat Bic voor balpennen is en Pampers voor wegwerpluiers, is champagne voor schuimwijn: voor veel mensen zijn sublieme schuimwijn en champagne synoniemen.

Die bijna onaantastbare positie heeft champagne onder meer te danken aan zijn rijke voorgeschiedenis. Gedurende 1000 jaar werden de Franse koningen gekroond in Reims, in het hartje van de Champagnestreek. Bij de feestelijkheden vloeide de plaatselijke wijn rijkelijk. De faam van de wijn verspreidde zich en champagne werd een universeel symbool voor exclusieve, feestelijke wijn. Toegegeven, het is niet makkelijk om een schitterende champagne te overtreffen. Dat bewijst de Trépo-Lériguier, de eerste ster van dit parelende pakket. Voor champagne mogen slechts drie druivenrassen gebruikt worden: het gaat om de blauwe druiven pinot noir en pinot meunier en de witte chardonnay. De meeste champagnes zijn een uiterst meticuleuze mix van dit dynamische drietal. Soms beperkt de wijnmaker zich tot één kleur: dat is het geval in blanc de noirs, een ietwat verwarrrende naam omdat de wijn vaak roze van kleur is en het Nederlandse equivalent van noir hier blauw is. Het betreft een champagne op basis van pinot noir, pinot meunier of een blend van de twee. Blanc de blancs is een transparantere term: het is witte wijn van een witte druif, en chardonnay krijgt het podium voor zich alleen voor een schitterend solonummer. Een blanc de blancs heeft vaak een frisse structuur met zinderend zuur. Gastronomische gisttoetsen zorgen in deze versie voor een elegant extraatje.

Cava Gran Campo Viejo Brut Reserva, Penedès, Spanje

 Champagne is zonder enige twijfel schitterend, en de zegswijze luidt dat goede wijn geen krans behoeft. Toch draait de magistrale marketingmachine van champagneboeren op volle toeren en wordt de drank gepromoot als lekkere luxe die zijn gelijke niet kent. Nochtans wordt er op veel plaatsen schitterende  schuimwijn gemaakt volgens hetzelfde procedé. Dat procedé heette tot 1994 gewoon méthode champenoise. Omdat de échte champagnemakers van mening waren dat andere wijnbouwers met hun naam, hun pluimen én vooral hun inkomsten gingen lopen, werd die naam een plaatselijk privilege. Wijnmakers buiten champagne moesten het vanaf nu stellen met méthode traditionelle of méthode classique. Erg kort door de bocht komt het erop neer dat de betoverende belletjes er komen door een tweede gisting op fles.

Cava is waarschijnlijk de bekendste belletjeswijn volgens de méthode traditionelle. Ook cava wordt klassiek van drie druiven gemaakt, die hier luisteren naar de prachtige namen xarel-lo, parellada en macabeu, die we ook kennen als viura. Tijdens de tweede gisting wordt aan wijn liqueur de tirage toegevoegd, een mengsel van suiker en gistcellen. Aangezien de gisting in een met kroonkurk afgesloten fles gebeurt, kan het koolzuur dat gevormd wordt, niet ontsnappen: de Fransen noemen dit prachtige procedé prise de mousse. Hoe langer de wijn in contact is met de gistcellen, des te intenser, fijner en persistenter de belletjes zullen zijn. De gistcellen zorgen ook voor de typische toasttoets die veel liefhebbers van champagnes en cava’s zo weten te waarderen. Deze cava is een reserva, wat in Spanje een keurmerk is dat wijst op een lange rijping op fles. Concreet is hij achttien maanden in contact geweest met de gistcellen, waardoor hij een romige rondheid en een stevige structuur heeft.

La Jara Prosecco Brut Organico, Veneto, Italië

De derde belletjeswijn is een prosecco. Het grote verschil met de méthode traditionelle is dat de belletjesvorming niet gebeurt in de fles, maar in een autoclaaf, een gesloten druktank. Deze methode noemt men méthode cuve close of -gebruikelijker- Méthode Charmat, naar de Fransman die de werkwijze heeft gepatenteerd. In Italië, waar de methode het populairst is, spreekt men over de Metodo Martinotti, naar de Italiaan die het procedé ontwikkelde maar niet zo gewiekst was om er een patent op te nemen Door het grotere volume van de tank zal de belletjesvorming aanzienlijk sneller gaan, waardoor prosecco vaak wat frisser en levendiger is dan schuimwijn volgens de méthode traditionelle én meestal ook goedkoper omdat de werkwijze minder arbeidsintensief is. Deze prachtige prosecco is van La Jara, Noord-Italiaans dialect voor de witte keien waarmee de wijngaard bedekt is. Die ondergrond resulteert in magische mineraliteit, die een aantrekkelijke aanvulling is voor het frisse fruit. Mooi meegenomen: het wijnhuis werkt volledig organisch en biologisch. Op basis van de liqueur de dosage spreekt men in oplopende volgorde van zoetheid van brut, extra dry en dry. Verwarrend genoeg is de ‘dry’ de minst droge variant met het hoogste suikergehalte. De extra dry is de meest gangbare versie, maar om tegemoet te komen aan de exportmarkt, maakten de Italianen ook werk van een brutversie.

Birichino Pétulant Naturel Malvasia Bianca , Californië, VSA

De laatste wijn klinkt Italiaans, maar we steken de grote plas over naar Californië. De eigenaars van het wijnhuis waren op zoek naar een aparte naam waarin de doorsnee Amerikaan zich zou verslikken. Eerst was het Alluce, Italiaans voor grote teen en dus niet meteen een smakelijke connotatie voor een wijnhuis. Birichino betekent ondeugend, en dat past perfect bij de stijl van het huis, dat erop los experimenteert. Deze schuimwijn is een Pet Nat, een afkorting van Pétulant Naturel.
Pétulant Naturel is een van de laatste hypes in de wereld van de nichewijnen. Deze versie van Birichino is wat ons betreft het beste bewijs dat de ophef en de ronkende recensies terecht zijn. Pétulant naturel volgens de méthode ancestral is een oude en zeer natuurlijke manier om schuimwijn te maken. De most wordt gebotteld en met een kroonkurk afgesloten voor hij helemaal is uitgegist. De gisting gaat verder in de fles en de suikers uit de druiven worden omgezet in alcohol en koolzuur. Aangezien de fles hermetisch is afgesloten, kan dat koolzuur niet meer ontsnappen en ontstaan natuurlijke belletjes zonder enige toevoeging van buitenaf. Aangezien de wijnmaker niet kan ingrijpen, is de kans op mislukking reëel. Ook filteren is niet mogelijk en de dode gistcellen zorgen voor het typisch troebele uiterlijk van de pet nat, die in vergelijking met andere schuimwijnen bescheiden belletjes heeft. Een bescheiden neus heeft deze versie op basis van Mavasia alvast niet: heel veel floraliteit, maar ook rijp fruit en zelfs frangipane in een weelderige waaier aan geuren. Ook bij het proeven explosieve elegantie, met een gelaagd en geslaagd smakenbombardement: verleidelijk vol én frisfruitig, met een verrassend zilte zindering. Uniek!

ONTDEK DE WIJNEN

ZELF EEN PROEFSESSIE HOUDEN?

Bestel vandaag nog de bubbels in paradise proefbox en ontdek de verschillende productiemethodes van mousserende wijnen! Bestel hier je proefbox >>>

SCHENK EEN VLOEIBAAR VERHAAL!

Maak je vrienden, familie, collega’s of relaties blij met dit vloeibare verhaal van Artevino.

Bestel hier je giftbox >>>


 

Contact

  • DD slash MM slash JJJJ
    We verrassen u graag met een geschenk up uw verjaardag.