BIO? LOGISCH!
De titel kan een beetje misleidend zijn. Als bio één ding niet is, is het logisch. Aan de fantastische filosofie zijn immers ook heel wat nadelen verbonden, waardoor biologisch niet altijd de juiste keuze is. Dat geldt voor de landbouw in het algemeen, maar zeker ook voor de wijnbouw. Zo is het gebruik van synthetische pesticiden verboden en kiest men voor natuurlijke tegenhangers. In de wijngaard gaat het vooral over kopersulfaat. Op zich bijzonder efficiënt, maar deze werkwijze is erg gevoelig voor zware neerslag, waardoor biologische wijnbouwers na een fikse regenbui meteen de tractor op moeten om een nieuwe dosis te sproeien. De vorige is in de bodem verdwenen, al is dat een heel ongelukkige woordkeuze: verdwijnen doet het zware metaal nooit. Integendeel, het stapelt zich op, waardoor zich een toxische toplaag vormt. In bijvoorbeeld Bordeaux vind je voorbeelden van wijngaarden die zelfs visueel vervuild zijn. Af en toe is de keuze voor bio dus een ‘vergiftigd’ geschenk, maar als de omstandigheden het toelaten en de methodiek goed wordt toegepast, is het een godsgeschenk.
PODCAST
Luister hier naar de bijhorende podcast bij deze proefbox, gebracht door Frank Van Hoof (wijnadviseur Artevino).
LEES HET VERHAAL BIO? Logisch!
Bio?Logisch! gemengd pakket
De titel van het pakket kan een beetje misleidend zijn. Als bio één ding niet is, is het logisch. Aan de fantastische filosofie zijn immers ook heel wat nadelen verbonden, waardoor biologisch niet altijd de juiste keuze is. Dat geldt voor de landbouw in het algemeen, maar zeker ook voor de wijnbouw. Zo is het gebruik van synthetische pesticiden verboden en kiest men voor natuurlijke tegenhangers. In de wijngaard gaat het vooral over kopersulfaat. Op zich bijzonder efficiënt, maar deze werkwijze is erg gevoelig voor zware neerslag, waardoor biologische wijnbouwers na een fikse regenbui meteen de tractor op moeten om een nieuwe dosis te sproeien. De vorige is in de bodem verdwenen, al is dat een heel ongelukkige woordkeuze: verdwijnen doet het zware metaal nooit. Integendeel, het stapelt zich op, waardoor zich een toxische toplaag vormt. In bijvoorbeeld Bordeaux vind je voorbeelden van wijngaarden die zelfs visueel vervuild zijn. Af en toe is de keuze voor bio dus een ‘vergiftigd’ geschenk, maar als de omstandigheden het toelaten en de methodiek goed wordt toegepast, is het een godsgeschenk.
La Jara Prosecco Brut Organico, Veneto, Italië
Dat is zo bij La Jara, een duurzame pionier van -hoofdzakelijke parelend-plezier. La Jara werd ruim twintig jaar boven de doopvont gehouden in Treviso in de Noord-Italiaanse Veneto: de naam komt uit het lokale dialect en betekent kei, hét kenmerk van de wijngaard én de wijnen, die betoveren met een magische mineraliteit en echt kei-goed zijn. Met een visionaire visie kiest La Jara van bij de start in 1999 voor een organisch opzet, wat anno 2020 op navolging en waardering kan rekenen, maar twee decennia geleden een gewaagde gok was. Bij de start was de behoudsgezinde bakermat niet klaar voor deze duurzame dynamiek en in de beginperiode werd op de flessen voor de binnenlandse markt niet vermeld dat de wijn een organische oorsprong had. Nu is La Jara het levende en levendige bewijs dat ook in de wijnwereld economie en ecologie wel degelijk hand in hand gaan. In de wijngaard bepaalt het ritme van de natuur het tempo en elke fles vertelt het verhaal van de druif. La Jara voegde recent een nieuw hoofdstuk toe aan dat verantwoorde verhaal: zowel het werk in de wijngaard als in het wijnhuis is volledig veganistisch. Insecten zijn een onmisbaar onderdeel van La Jara’s ecosysteem en in die optiek is ‘respect voor het insect’ een krachtig credo in de attractieve alternatieve aanpak van het wijnhuis. Vlak voor de oogst stuwt men pulserende lucht door de wijngaard, waardoor de aanwezige insecten letterlijk van hun stokje vallen. Vervolgens wordt er machinaal geoogst. Met deze vernuftige werkwijze slaat La Jara twee vliegen in een klap, al mag je dat laatste beslist niet letterlijk nemen: de ‘schokgolf’ zorgt ervoor dat er alleen druiven geoogst worden en dat de diverse dieren ongedeerd blijven. Ook bij de klaring opteert La Jara bewust niet voor eiwitten, maar wordt de klus dankzij een innovatie insteek diervrij én mensvriendelijk ‘geklaard’. Door te luisteren naar de drang om het goed te doen en niet naar de dwang om het snel te doen, maakt La Jara echt het verschil.
Waterkloof Circle of Life wit, Stellenbosch, Zuid-Afrika
Die drang is ook dé groene draad door het verhaal van Waterkloof, waar men zelfs een stapje verder gaat en voor de biodynamische aanpak kiest die door Rudolf Steiner werd ontwikkeld. Steiner bekeek de wereld vanuit een holistische invalshoek, waarbij landbouw onderdeel is van de natuur als altijd en overal verbonden geheel. Het is dan ook de natuur die het ritme bepaalt, niet de wijnboer. Op Waterkloof wordt die visie gepersonaliseerd door Christiaan Loots, de vineyard manager die op 23-jarige leeftijd de biodynamische, betrouwbare rechterhand werd van eigenaar Paul Boutinot. Op twintig jaar tijd werd Waterkloof een ronkende referentie. Homemade compost, een biotoop vol diversiteit, kippen die de grond ventileren en paarden die hem bewerken: het is maar een kleine greep uit het gevarieerde gamma ingrepen waarmee Waterkloof in de ecologische én gastronomische prijzen viel. Dit witte wonder is een bijzonder gelaagd en geslaagd gemengd huwelijk, iets wat ten tijde van de apartheid niet aan de orde was in Zuid-Afrika maar bij Waterkloof -zowel figuurlijk als letterlijk- wel in goede aarde valt. Sauvignon blanc garandeert fris fruit en zinderend zuur, chenin en een mooie streep hout zorgen voor wat vette volheid en een romige structuur.
Ijalba Crianza Ecologico, Rioja, Spanje
Afronden doen we met een biologische beauty uit Rioja, één van dé ronkende referenties voor robuust rood. In die reputatievolle regio was Ijalba dertig jaar geleden de allereerste die voor een biologische aanpak koos. Als onderdeel van die strategie zet het huis voluit in op biodiversiteit en kiest het resoluut voor regionale rassen die bij veel naburige wijnbouwers plaats moesten ruimen voor meer populaire druiven. Economisch geen evidentie, ecologisch wél de essentie. En zo biedt het gevarieerde gamma bijvoorbeeld ook plaats aan de magische maturana en wonderlijke witte tempranillo. De veel bekendere rode versie speelt de hoofdrol in deze karaktervolle crianza, die kracht en zacht verenigt.
ONTDEK DE WIJNEN
LA JARA PROSECCO BRUT ORGANICO, Veneto, ITALIË
Deze organische, mousserende wijn is een buitenbeentje. De ondergrond van keien en de wijze van telen geven hem een sterke minerale toets, waardoor hij zich onderscheidt van de meeste andere prosecchi. Zure appeltjes en rabarber spatten uit je glas. De fijne pareling wordt verkregen door de wijn gedurende een 6-tal maanden te lageren in een autoclaaf.
CIRCLE OF LIFE WHITE WATERKLOOF, STELLENBOSCH, ZUID-AFRIKA
Sauvignon blanc en chenin blanc in een heerlijk huwelijk. De elegante expressie past perfect bij patrijs, die ook uitblinkt in verrukkelijke verfijning. Dit witte wonder opent met een fruitige neus, waarin duidelijk aanwezige citrus wordt aangevuld met een vleug perzik. De smaak is bijzonder complex: fantastisch fijn fruit, mineraliteit alom, en een heerlijk romig middenstuk.
IJALBA CRIANZA ECOLOGICO, RIOJA, SPANJE
Biologische wijn van 90% tempranillo en 10% graciano. Aroma’s van gestoofd fruit, geroosterde amandel en vanille zorgen voor een gul en gevarieerd geurenspectrum. Een mondvullende smaakervaring wordt nog zaliger dankzij zijdezachte tannines en een fantastische finale. Heerlijk bij bbq, gegrilde eend of varken, vis met kruiden of manchego.
ZELF EEN PROEFSESSIE HOUDEN?
Bestel vandaag nog deze boeiende proefbox en ontdek de vloeiende verhalen! Bestel hier je proefbox >>>
SCHENK EEN VLOEIBAAR VERHAAL!
Maak je vrienden, familie, collega’s of relaties blij met dit vloeibare verhaal van Artevino.