Winkelmand

VLOEIBARE VERHALEN

HEERLIJKE WIJNEN MET AANTREKKELIJKE ANEKDOTES

TMeer dan 50 jaar geleden bezong Soullegende Marvin Gaye in de wereldhit ‘I heard it through the grapevine’ de verhalende kracht van de wijnstok al. Bij Artevino gaan we actief op zoek naar boutique wineries, waar gepassioneerde wijnmakers vloeibare verhalen bottelen. Deze prachtige proefdoos bevat een trio toppers met een verhalende verpakking én een overheerlijke inhoud. Vanaf nu drink je thuis de bubbels van het Witte Huis!

 

PODCAST

Luister hier naar de bijhorende podcast bij deze proefbox, gebracht door Frank Van Hoof (wijnadviseur Artevino).

LEES HET VERHAAL

Meer dan 50 jaar geleden bezong soullegende Marvin Gaye in de wereldhit ‘I heard it through the grapevine’ de verhalende kracht van de wijnstok al. Bij Artevino gaan we actief op zoek naar boutique wineries, waar gepassioneerde wijnmakers vloeibare verhalen bottelen. Deze prachtige proefdoos bevat een trio toppers met een verhalende verpakking én een overheerlijke inhoud.

Schramsberg Blanc de Blancs, Calistoga, Californië, VSA

Beginnen doen we met betoverende bubbels. Voor veel mensen eindigt hun zoektocht naar een schitterende schuimwijn bij champagne, een naam met een ronkende reputatie en dé feestwijn bij uitstek. Die bijna onaantastbare positie heeft champagne onder meer te danken aan zijn rijke voorgeschiedenis. Gedurende 1000 jaar werden de Franse koningen gekroond in Reims, in het hartje van de Champagnestreek. Bij de feestelijkheden vloeide de plaatselijke wijn rijkelijk. De faam van de wijn verspreidde zich en champagne werd een universeel synoniem voor exclusieve, feestelijke wijn. Ook nu draait de magistrale marketingmachine van Champagneboeren op volle toeren en wordt de drank gepromoot als lekkere luxe die zijn gelijke niet kent.

Nochtans wordt er op veel plaatsen sublieme  schuimwijn gemaakt volgens hetzelfde procedé. Dat procedé heette tot 1994 gewoon méthode champenoise. Omdat de échte champagnemakers van mening waren dat andere wijnbouwers met hun naam, hun pluimen én vooral hun inkomsten gingen lopen, werd die naam een plaatselijk privilege. Wijnmakers buiten champagne moesten het vanaf nu stellen met méthode traditionelle of méthode classique. Erg kort door de bocht komt het erop neer dat de betoverende belletjes er komen door een tweede gisting op fles. Cava is waarschijnlijk de bekendste belletjeswijn volgens de méthode traditionelle. Ik hoor de protesten tot hier! Cava en champagne op een lijn stellen? Dat ruikt naar ketterij… Hopelijk kan ik me van de brandstapel redden door jullie gelijk te geven. De belletjes komen dan wel op dezelfde manier tot stand, maar het grote verschil wordt gemaakt bij de assemblage. In champagne mengt men wijnen van de laatste oogst met reservewijnen van vorige jaren die speciaal voor dit doel bewaard zijn. Op die manier kan men een constante stijl en kwaliteit garanderen. Grote champagnehuizen hebben een enorme en bijzonder waardevolle voorraad reservewijnen en meesters die de kunst van het assembleren tot in de puntjes beheersen. Ook de rijping op fles, die soms heel wat tijd in beslag neemt, draagt bij aan de unieke kwaliteit. De wijn die we nu gaan drinken, gebruikt trouwens exact dezelfde methode als de beste champagnes.

We trekken naar Calistoga, in het inmiddels iconische Napa, het wijnhart van California. De wijn die we gaan drinken is een Blanc de Noirs van Schramsberg. Toegegeven, in tegenstelling tot de poëtische klank van ‘chaaaampagne’ klinkt Schramsberg eerder als een bevel tot deportatie én al helemaal niet Amerikaans. Het verhaal begint dan ook met één van de vele duizenden migranten die in het midden van de negentiende eeuw gevolg gaven aan de luide lokroep van de Verenigde Staten. Nadat er in 1848 goud was gevonden, wees de gps van een hele generatie ‘Go West’ aan.

Een van hen was Jakob Schram. Als telg uit een wijnmakersfamilie, maakt hij op Amerikaanse bodem wijnen in Europese stijl. Hij laat als eerste kelders uithouwen in de Napa Hills en zijn wijnen worden erg populair, onder meer omdat R.L Stevenson, de schrijver van Schatteneiland en Dr. Jekkyll and mister Hyde én gerenommeerd wijnkenner, zich in een van zijn boeken erg lovend uitlaat over de wijnen. Na vijftig succesvolle jaren gaat het wijnhuis op de fles en nog eens vijftig jaar later blazen Jack en Jamie Davies het verlaten domein opnieuw leven in, met de ambitie om de beste Amerikaanse schuimwijn te maken volgens de méthode traditionelle. Een opzet waarin ze snel slagen. Wanneer president Nixon in 1972 naar China gaat, laat hij met een apart vliegtuig de schitterende schuimwijn van Schramsberg invliegen naar Peking om hem te gebruiken op de befaamde Toast to Peace met de Chinese premier Zhou. De relaties tussen China en de VS hadden lange tijd rond het vriespunt gelegen, en een toost was een uitstekende ijsbreker. Sindsdien is Schramsberg een graag geziene, vaste gast op het Witte Huis! Cheers!

De Bortoli La Bohème Riesling, Yarra Valley, Australië

De witte wijn is er eentje uit Australië, van het wijnhuis De Bortoli.Ook dat klinkt niet meteen als een naam voor een Engelstalig land. Net zoals bij Schramsberg geeft de naam veel over zijn oorsprong kwijt: hij klinkt Italiaans, en daar liggen ook de wortels.Terwijl grote delen van Italië gespaard bleven van de gruwelen van WO I, was de situatie op weinig plaatsen ingrijpender en ellendiger dan in het noordoosten. Ook de Veneto wordt zwaar getroffen en duizenden beslissen na een onmenselijke oorlog, waar op Italiaanse bodem zelfs de Romeinse tactiek van het decimeren opnieuw werd ingevoerd, hun totaal verwoeste vaderland te verlaten.

Een van hen is Vittorio de Bortoli: in 1925 liet verliet hij Castelcucco  om in het afgelegen Australië zijn geluk te zoeken. En wie zoekt, die vindt: in 1928 maakte zijn elegante eega de oversteek en in dat jaar werd ook het wijnhuis opgericht. Momenteel staan de vier kleinkinderen aan het hoofd van dit fors uit de kluiten gewassen familiebedrijf. De Bortoli groeide uit tot een begrip, met diverse ‘delicatessen’ in alle regio’s en prijsklassen. Zo heb je de bijvoorbeeld de Vinoquelijn. Vinoque is matig Italiaans voor ‘welke wijn’ en belicht druiven die in Europa furore maken maar die in Australië nobele onbekenden zijn, zoals gamay en nebbiolo. Wij zoomen vandaag in op een wijn die de naam ‘La Bohème” draagt.

De La Bohèmelijn is een meesterwerk in 6 bedrijven ter ere van de Australische operadiva Helen Porter Mitchell, die Yarra Valley in het algemeen en Melbourne in het bijzonder ruim 100 jaar geleden op de wereldkaart zette. Helen werd geboren in Melbourne in 1861, op een moment dat Australië in de eerste plaats een land of thieves and crooks was. In die ruwe omgeving droomde Helen van een muzikale carrière. Ze smeet zich volledig in een doorgedreven zangopleiding, die haar onder meer in Parijs bracht. Ondanks die Parijse passage, zat er volgens onze zuiderburen geen muziek in Helen. Er was echter meer nodig om haar een toontje lager te laten zingen en Helens volharding werd beloond. Haar luisterrijke carrière werd gelanceerd in ons eigenste Brussel, waar ze in de Muntschouwburg schitterde als Gilda in Verdi’s Rigoletto. Helen had zich voor de gelegenheid Melba gedoopt, als eerbetoon aan haar moederstad Melbourne. Haar onweerstaanbare optreden op Belgische bodem was een schot in de roos en was het startschot van een indrukwekkende  internationale zangcarrière.

De meeste furore en faam genoot ze als de absolute ster van the Royal Opera House, de magische muziektempel in Covent Garden in hartje Londen. Tijdens haar verblijf in Londen was Melba een langdurige logée in het schitterende Savoyhotel, waar niemand minder dan Escoffier, de grondlegger van de Franse  gereputeerde gastromie in de potten roerde. Escoffier had een boontje voor de Australische nachtegaal en haalde voor zijn muzikale muze het onderste uit de pan. Op een bepaald moment wilde Melba geflambeerde perzik op een galasouper en niet het ijs dat de grote chef wilde serveren. Escoffier loste het op met een heerlijk compromis: hij bedacht een delicieus dessert dat bestond uit roomijs met gepocheerde perziken, bedekt met een net van gesponnen suiker. De Pêche Melba was geboren. Ook de Melbatoast is een eerbetoon van Escoffier aan Melbournes muzikale ster. Omwille van een vermageringskuur weigerde Melba te eten van Escoffiers exquise paté, omdat die op een dikke en volgens Melba dus dikmakende snee brood werd geserveerd. Escoffier liet zijn gastronomische genie los op deze uitdaging en bedacht flinterdunne, knapperige toastjes, waardoor Melba zich zonder schuldgevoel op de ‘vetarme’ verleiding kon storten.

Melba heeft niet alleen voor Escoffier veel betekend, ook voor Australië speelde ze een rol van betekenis. In 1918 werd ze in Groot-Brittannië onderscheiden als Dame Commandeur, een uitzonderlijke eer voor een buitenlandse. Honderd jaar later lauwerde De Bortoli deze grande dame met de La Bohèmelijn. Wegens haar verdiensten voor Australië kreeg ze bij haar overlijden in 1931 een staatsbegrafenis. Ze staat in de lijst van grootste Australiërs en haar afbeelding siert niet alleen deze fles, maar ook het Australische biljet van 100 dollar.

Anvers The Warrior, Adelaide Hills-Langhorne Creek, Australië

Voor de laatste wijn blijven we Down Under! Bizar, aangezien de wijn Anvers heet en Brabo het etiket van de fenomenale fles siert. Een romantisch relaas verklaart alles. Hiervoor moeten we bijna veertig jaar terug in de tijd.We schrijven 1982 als Wayne Keoghan, een volbloed Aussie, vol jeugdig enthousiasme de  Nieuwe Wereld verlaat om als rugzaktoerist  Azië en Europa te ontdekken. Door een speling van het lot blijft hij wat langer hangen in België: op vraag van een vriend gaat hij gedurende vijf maanden aan de slag als squashleraar in Ter Eiken in Edegem. Dat verblijf op Belgische bodem krijgt echter een amoureus aanhangsel. Moeten we iemand overtuigen van het feit dat de mooiste vrouwen ter wereld in België wonen? Wayne alvast niet, want als de Antwerpse schone Myriam Morre in vol ornaat Waynes squashles binnenstapt, valt hij als een blok voor haar. Na een tijdje slaat de vonk over en uiteindelijk  slaagt Wayne erin om in ‘zijn’ Australië met zijn Antwerpse diamant te trouwen en samen een boeiend bestaan op te bouwen.

Dat bouwen kan natuurlijk niet met de handen in de mouwen: het hele Anversverhaal mag dan lezen als een sprookje, de basis is gelegd door het harde labeur van een échte entrepreneur. Het ondernemen zit Wayne in de vingers: hij is van zijn vijftien aan het werk en ook bijna vijftig jaar later is er geen schaars haar op zijn hoofd dat eraan denkt om de pauzeknop in te drukken. Hij zette een eigen zaak op in industriële elektrische componenten en bouwde die uit tot een ronkende referentie in Oceanië en grote delen van Azië. Wayne boerde goed en op een bepaald moment besloot hij die mooie uitdrukking ook letterlijk te nemen: in de late jaren negentig kochten Wayne en Myriam een lap grond in Adelaide Hills waarop ze een boerderij neerpootten en als hobby 120 koeien hielden. Toen de veeprijs kelderde, was het advies van een vriend om een wijnhuis op te richten.

Die vriend wist duidelijk waarover hij het had: met ideaal gelegen hellingen, een eigen meer met onbeperkte watervoorraad én de ligging in het relatief koele zuiden van Australië hebben Wayne en Myriam een trio troefkaarten in handen. Ze beslissen dan ook om van bij het prille begin de focus te leggen op kwaliteit en zich meteen te onderscheiden van de bescheiden bulkwijnen uit het binnenland. Bij de naamkeuze pookt Wayne zijn vurige liefde voor Antwerpen in alle hevigheid op: geen zoveelste ‘creek’ of ‘hills’, maar Anvers, als hommage aan zijn wederhelft en haar moederstad. Ook bij de verpakking komt Antwerpen -letterlijk en figuurlijk- in beeld: Brabo siert de flessen, en de ‘instapwijnen’ dragen ook de naam van de Antwerpse held. Hogerop in het gamma maakt Brabo opnieuw zijn opwachting onder een toepasselijke bijnaam: ‘The Warrior’ is zowel vormelijk als qua inhoud een stevige fles die in het kleine kransje van de meest selecte shiraz op Australische bodem thuishoort.

ONTDEK DE WIJNEN

ZELF EEN PROEFSESSIE HOUDEN?

Bestel vandaag nog deze boeiende proefbox en ontdek de vloeiende verhalen! Bestel hier je proefbox >>>

SCHENK EEN VLOEIBAAR VERHAAL!

Maak je vrienden, familie, collega’s of relaties blij met dit vloeibare verhaal van Artevino.

Bestel hier je giftbox >>>


 

Contact

  • DD slash MM slash JJJJ
    We verrassen u graag met een geschenk up uw verjaardag.