VIUWA? – PROEFBOX WIT & ROOD
Viuwa? Het leven is niet alleen te kort om slechte wijn te drinken, het dreigt ook niet te volstaan om elk druivenras een kans te geven. Stel dat je de ambitie hebt om elke dag een ander ras te proberen, dan ben je al gauw 11 jaar verder voor de meer dan 4000 druiven de revue gepasseerd zijn. Snel beginnen is dus de boodschap! Met deze box bijvoorbeeld, die zijn smakelijke schijnwerpers richt op een zalig zestal dat té lekker is om nog langer in de schaduw te staan.
IJALBA VIURA – GENOLI, RIOJA, SPANJE
Frisse en intense viura, met aantrekkelijke aroma’s van appel, citrus en witte bloesem. In de mond een aangename, zachte frisheid. Lekker als aperitief of bij carpaccio en verfijnde visgerechten.
ZACHARIOUDAKIS VIDIANO, KRETA, HERAKLION
Deze wijn uit Kreta is gemaakt van de regionale druif vidiano en heeft 6 maanden houtlagering op Franse eik gehad. Hierdoor krijgt de wijn complexe aroma’s van verse perzik, vanille en gedroogde noten. In de mond is hij mondvullend, met een soepele, evenwichtige afdronk. Lekker bij vette vis en wit vlees.
GIROFLE LOUREIRO, VINHO VERDE, PORTUGAL
Frisse, intense wijn uit de Vinho Verde met een geurig bouquet en een sappige, strakke structuur.
Loureir wordt voornamelijk in de bovenste Minho regio langs de rivier de Lima vallei, Het is een zeer oude druif die grotendeels verantwoordelijk is voor het succes van de witte Vinho Verde in de afgelopen jaren. Uitbundig aromatisch, is Loureiro (samen met Moscatel) beschouwd als de meest geparfumeerde van de Portugese druiven, doet denken aan het laurierblad, de linde, acacia, oranje en perzik. Net als bij Alvarinho, is Loureiro een druif van de grote typiciteit, voornamelijk gebruikt als mengsel in diverse wijnen. In combinatie met andere regionale druiven, zijn uitzonderlijke aromatische kwaliteiten construct enkele van de beste witte wijnen in Portugal.
MONFERRATO ROSSO – RAY, PIËMONTE, ITALIË
De albarossa is een unieke druif (kruising van barbera en nebbiolo). Dit Piemontese pareltje is 10 maanden op Franse eik gelagerd, waardoor de neus krachtig én complex is: rood, fijn fruit krijgt het goede gezelschap van karakteristieke kruiden. In de mond dezelfde hoofdrolspelers, heerlijk begeleid door zachte zuren en prachtige tannines. Een succulente smaakbom die het prima doet bij rood vlees en oude kazen.
KALOS TANNAT 59N, MENDOZA, ARGENTINIË
De N in de naam staat voor novia, het Spaanse woord voor bruid. 59N is een verwijzing naar het astronomische aantal vriendinnetjes dat Calixto in zijn jeugd zou gehad hebben en over wie hij het graag had in zijn vele verhalen. Calixto mag dan een verleider geweest zijn, de wijnen met het 59N-label zijn dat zeker ook: ze hebben het jeugdige karakter van Calixto’s veroveringen en blinken uit in frisse fruitigheid. Deze tintelende tannat beantwoordt perfect aan die verwachtingen en opent met een attractief aroma van rijp en rijk fruit, aangevuld met een kruidig karakter en een charmante chocoladetoets. Ook bij het proeven een mondvol fruit en tannines, die door een korte houtopvoeding op een prettige manier prominent present zijn.
WEINGUT TAFERNER ST. LAURENT, NIEDERÖSTERREICH – WAGRAM, OOSTENRIJK
De Sankt Laurentdruif is globaal een nobele onbekende. De oorsprong van deze druif staat ook niet helemaal vast, maar vermoedelijk komt ze uit de Franse Elzas. In Oostenrijk doet men mooie dingen met dit familielid van de pinot noir. Sankt Laurent is minder fluwelig en is zowel qua kleur als qua smaak voller. Erg karakteristiek en aangenaam is de aardse toon. Ook bij Taferner weten ze wel raad met de druif, die nood heeft aan een vruchtbare bodem en het best op de leemondergrond van het domein gedijt. De lagering gebeurde op grotendeels gebruikte barrique. In het glas een robijnrode wijn met een boeiend bouquet: een klamme bosgrond zorgt voor de aardse tonen waarover reeds sprake en het fijne rode fruit dat pinot noir zo geliefd maakt, wordt aangevuld met pruim en zure kers, maar ook een lichtjes pikante kruidentoets en een streep chocolade zijn van de partij. Ook bij het proeven complexiteit, maar in de eerste plaats toch een sappige, smakelijke wijn, met veel donker fruit en frisse zuren in een prominente rol.
Meer info >>>