Winkelmand

Sud Ouest

De wijngaarden van Sud-Ouest strekken zich uit over een enorme oppervlakte vanaf het westen van Bordeaux,  tot Millau in het oosten en het Baskenland in het zuid-westen.  Het beslaat ongeveer ¼ van Frankrijk waardoor de grenzen binnen in dit gebied niet zo makkelijk vast te stellen zijn.
De wijngaarden zijn te vinden tussen Aurillac en Rodez tot de Frans-Spaanse grens ten zuiden van Henday. Dit omvat de departementen: Pyrenées-Atlantiques, Landes, Gironde, Lot-et-Garonne, Lot, Tarn et Garonne, Haute-Garonne en Tarn. Je zou kortweg kunnen stellen dat de regio ongeveer geheel Aquitanië (behalve de Gironde) en Midi-Pyrenées omvat.

Er wordt A.O.C, V.D.Q.S, Vins de Pays (IPG) en Vins de table geproduceerd. Verder worden er afgeleide producten geproduceerd zoals Armagnac en Floc de Gascogne.

Net zoals bij verscheidene andere Franse wijnstreken zijn het de Romeinen die de wijncultuur invoerden in deze regio. Deze regio heeft echter altijd geleden onder de dominantie van de buren van Bordeaux.
Verder hebben de wijngaarden lange jaren geleden onder de phylloxéra- crisis. Het is pas sinds de jaren 70 in de 20stedat de wijngaard zich terug ontwikkelde tot een rijke wijnstreek met traditionele en unieke producten.

Er heerst een zeeklimaat dat zeer vergelijkbaar klimaat met de Bordeaux regio’s gelegen in het noordwesten (de buurt van Bordeaux).
In het noordoosten heerst een gematigd klimaat met veel zonuren in de herfst.
In de regio’s Madiran en Irouleguy heerst ook een oceanisch klimaten met hoge temperaturen in de nazomer, waardoor een goede rijping en rijping van de druiven.

De bodemstructuur is sterk variërend en afhankelijk van de regio. In Bergerac bevindt zich op hellingen en plateaus van de alluviale rivier met een kalksteen ondergrond. Rond Cahors en Gaillac vindt men een grind bodem, kiezelhoudende en Marly. Nabij Irouleguy vindt rode zandsteen, schalie, rijk aan mica.

Vaak worden dezelfde druivenrassen gebruikt als in Bordaux.

Wijnregio’s

Zoals reeds eerder gemeld situeert Sud-Ouest zich op de as Aveyron/Baskenland, tussen het Centraal Massief en de Pyreneeën. Het wordt begrensd door twee wijngaarden in terrassen (Marcillac in Aveyron) en Irouléguy in Baskenland.
De wijngaard zijn onlosmakelijk verbonden met de wegen naar Santiago de Compostela:  De verspreiding van druivenrassen in de Pyreneeën kwam er door pelgrims die op de terugweg waren. Een regionale wijn heeft betrekking op bijna alle van het zuidwesten: de County tolosan (voor de Landes, Pyrénées-Atlantiques, de Lot-et-Garonne, Lot, Cantal, Aveyron, Tarn, Tarn-et-Garonne, de Hautes-Pyrenées en de Ariège.

 • Wijngaarden van Haut-Pays
  De wijngaarden zijn in terrasvorm aangelegd langs de Garonne en Dordogne.
  Van noord naar zuid zijn hier vier gebieden te onderscheiden rond vier rivieren.
 • Dordogne en Bergerac
  Langsheen de stad Bergerac, op 7 lokale A.O.C.’s van meer beperkende terrois: Montravel, Côtes-Montravel, Haut-Montravel. Monbazillac, Pécharmant, Rosette et Saussignac. Verder worden ook 2 Vins de Pays hier geproduceerd: Dordogne en Périgord .
 • Garonne
  Langsheen de rivier in het zuidoosten bevindt zich Côtes de Marmande en zijn buur Côtes de Duras langs de Dropt, een zijrivier van de Garonne. Vervolgens zijn ook Buzet en Côtes de Brulhois te vinden in het deparment Lot-et-Garonne.
  Er worden 2 lokale wijnen geproduceerd: IGP Agen en Thézac-Perricard.
  Verder stroomopwaart zijn de wijnen uit het departement Tarn-et-Garonne te vinden met Fronton tussen de Tarn en Garonne, en Lavilledieu en een deel van Coteaux de Quercy. Verder nog 3 IGP’s: Tarn-et-Garonne, Haute-Garonne en Coteaux-et-Terrasses de Montauban.
 • Lot
  Langs deze rivier zijn vele  wijngaarden te vinden verdeeld over A.O.C.’s Cahors en Coteaux du Quercy. En verder zijn er IGP Lot en Coteaux du Glanes in het departement Lot, en VDQS Entrayges-et-du-Fel et en D’Estaing in Aveyron.
 • Tarn
  Stroomopwaarts vindt men de Gaillac en Côtes du Tarn. In het departement Aveyton de VDQS Millay. Ten noorden van de rivier Marillac en IGP Aveyron.Going up de rivier de Tarn is de wijngaard met de AOC en IGP Gaillac Côtes du Tarn. In het departement Aveyron, Tarn riolering de wijngaard AO- VDQS kust de Millau. Ten noorden van deze rivier is een van de weinige wijngaarden niet geassocieerd met een rivier, Marcillac AOC en IGP ook Aveyron.
 • Piémont Pyrénéen
  Dit enorme gebied is beplant met een uitgebreide en gevarieerde wijngaard. Hier worden ook afgeleide producten gemaakt zoals Armagnac , Floc de Gascogne en mistella (zoete wijn, bereid uit ongegist druivensap waaraan alcohol is toegevoegd).
  Hier vindt men ook de IGP’s Gers, Côtes-du-Condom, Côtes de Gascogne en Côtes de Monestruc .
  Meer naar het zuiden aan de rand van de Pyreneeën vindt men de A..OC.’s Madiran, Pacherenc-du-Vic Bihl en Bearn. Verder is er ook de VDSQ Saint-Mont.
 • Landes
  A.O.C. Tursan, en 3 Vin de Pays: IGP Coteaux de Chalosse, Landes en Terroirs-Landais
 • Pyrénéen
  Drie A.O.C’s in deze regio: Béarn, Jurançon en Irouléguy. Vier Vin de Pays (IGP): Pyrenées-Atlantiques; Ariège, Hautes-Pyrenées en Bigorre.

Ontdek de appellaties van Sud Ouest

Artevino's boutique wijnhuizen in Sud Ouest