Winkelmand

Rheinhessen

Rheinhessen is een wijnstreek in de gelijknamige regio Rheinhessen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Met meer dan 260 vierkante kilometer aan wijngaarden – beplant met zo’n 120 miljoen wijnstokken – de grootste wijnproducent van het land. Het wijngebied is verdeeld in 3 Bereiche, 24 großlagen en 432 Einzellagen.

Het is een bosarm gebied omdat er zoveel druivenstokken zijn aangeplant. Meer dan 6000 wijnbedrijven maken meer dan 2,5 miljoen hectoliter wijn.

In Nierstein bevindt zich de oudst gedocumenteerde wijngaard uit het jaar 742, de “Niersteiner Glöck”.

Voor de Eerste Wereldoorlog werden op veilingen voor de wijnen uit Rheinhessen topprijzen betaald. De Niersteiner Riesling-wijnen bijvoorbeeld genoten een legendarische reputatie. Die reputatie liep halverwege de 20e eeuw enorme schade op. Een van de oorzaken was onder meer het gebruik van de naam Liebfrauenmilch – oorspronkelijk uit Worms – dat geen beschermde herkomstbenaming heeft en overal gebruikt voor goedkope zoetige wijn. Tegen het eind van de 20e eeuw besloot een nieuwe generatie wijnmakers weer te gaan werken aan kwaliteitswijn.

Ruim twee derde van de wijn is wit- en een derde rood. De belangrijkste witte druiven zijn Müller-Thurgau en Riesling. Samen goed voor ruim 30%. Verder nog 10 % Silvaner, 5% Grauburgunder, 4% Weissburgunder en Kerner. Omwille opkomende populaire smaken maakt vooral de Scheurebe steeds meer plaats voor de Sauvignon Blanc. Langs de Rijn bij Nackenheim, Nierstein en Oppenheim komt de Riesling het meest voor. De druiventeelt wordt daar begunstigd door milde temperaturen, vele zon-uren en weinig neerslag.

Uit het gebied rondom Ingelheim en Wonnegau komt de meeste rode wijn vandaan. Blauwe druiven voor rode wijn zijn vooral Portugieser, Spätburgunder en Dornfelder.