Winkelmand

Cognac

Cognac is een sterk alcoholische drank (40%) verkregen door het destilleren van witte wijn. Om cognac genoemd te mogen worden dient de drank aan een aantal voorwaarden te voldoen:
– er moeten geselecteerde druivenrassen gebruikt worden
– er moet dubbel gedestilleerd worden
– de drank moet minstens tweeënhalf jaar in houten vaten gerijpt zijn
– het alcoholpercentage moet ten minste 40% bedragen
– de drank moet uit de Cognac-streek komen.

De Cognacstreek is onderverdeeld in 6 districten met elk hun eigen kenmerken:
– Grande Champagne
– Petite Champagne
– Borderies
– Fins Bois
– Bons Bois
– Bois Ordinaires

Hoe kalkrijker de bodem, hoe verfijnder de Cognac. De kalkrijkste bodems zijn die van de Grande Champagne (niet te verwarren met de Champagne van de mousserende wijn). Meestal worden de Cognacsoorten uit verschillende districten gemengd, zodat ze de beste eigenschappen van elk in zich hebben. De Grande Champagne levert de beste kwaliteit en ligt in het centrum van de Cognacstreek. De andere gebieden liggen eromheen. Alleen Cognac van de Grande en Petite Champagne waarbij Grande Champagne het grootste aandeel (50%) moet leveren, mag ‘Fine Champagne Cognac’ genoemd worden.

Er mogen 9 druivensoorten gebruikt worden voor Cognac. De belangrijkste zijn Ugni Blanc en Colombard, maar ook Folle Blanche, Jurançon blanc, Meslier Saint-François, Montils, Select, Follignan en Sémillon zijn toegestaan.