Winkelmand

Vidiano

Vidiano

De Vidiano: een verborgen juweel.

De Vidiano is een inheemse druivensoort die alleen op Kreta voorkomt. Op Kreta wordt weliswaar al eeuwen wijn gemaakt, en maar liefst 20% van alle Griekse wijn is afkomstig van dit eiland, maar makkelijk is dit niet. De hoge temperaturen en grote droogte maken het succesvol laten groeien van vele druivensoorten niet mogelijk.

Maar de Kretenzers hebben een eeuwenlange ervaring in het zoeken naar druiven en methoden om de droogte en hitte te weerstaan. Op Kreta zijn dan ook een groot aantal soorten aangeplant die nergens anders voorkomen. Ook de Vidiano is een van de soorten die sterk genoeg is voor dit klimaat. De druif gedijt goed op kalkrijke, onvruchtbare grond en kan wijnen voortbrengen met een rijk aroma, een hoog alcoholpercentage en een goede zuurgraad.

Toch was deze druif bijna van de vinologische landkaart verdwenen. Dankzij een handjevol wijnproducenten in de buurt van Rethymno en Heraklion, aan de noordzijde van het eiland, wordt de druif in ere gehouden.

De befaamde Griekse druivenexpert Charoula Spintiropoulos ziet grote kansen voor deze druif, blijkt uit haar boek over inheemse Griekse druivensoorten. Toch schrijft zij dat de druif nog beter zou gedijen in een iets koeler klimaat en zij raadt producenten dan ook aan de druif op hogere gelegen percelen in Kreta aan te planten of over te hevelen naar het vasteland van Griekenland.

En tot slot: de Griekse wijnschrijver Simos Georgopoulos is zo enthousiast over de wijnen van deze druif dat hij in zijn boek A Wineglass full of Greece schrijft dat hij bereid zou zijn al zijn geld op deze druif, die hij een ‘hidden jewel’ noemt, te zetten.

Ontdek de wijnen op basis van Vidiano

Ontdek meer over ...