Winkelmand

Shiraz

Shiraz

Stoer, krachtig, geconcentreerd. Zie daar een paar typeringen voor Syrah, alias Shiraz. Kenmerkend zijn ook een diepe kleur, stevig fruit en de nodige kruidigheid. Geen makkelijke druif, maar wel een die wijnen met veel karakter geeft. Gedijt het best in een mediterrane omgeving op arme bodems en geeft wijnen die goed kunnen rijpen.

De benamingen ‘Syrah’ en ‘Shiraz’ worden losjes door elkaar gebruikt. Ze refereren in de regel aan verschillende smaakstijlen: de eerste is wat pittiger, de tweede wat fruitiger.

De wijnen kunnen zowel op zichzelf gebotteld als gemengd worden met andere druivenrassen. Zo’n assemblage is ofwel een ‘Rhôneblend’ met o.a. Grenache, ofwel een met Cabernet Sauvignon.

De Syrah komt historisch gezien wellicht uit de omgeving van de Shiraz in Iran, maar z’n ware thuisbasis is de Noordelijke Rhône. Daar is hij te vinden in klassieke appellations als Hermitage, Côte-Rôtie, Cornas, alsmede in Saint-Joseph en Crozes-Hermitage. Meer naar het zuiden, in bijvoorbeeld Gigondas, Châteauneuf en Vacqueyras, gebruikt men hem als aanvulling op de Grenache. In de Languedoc en de Roussillon is de Syrah in opmars, hetzij als onderdeel van assemblages, hetzij puur gebotteld.

Behalve het Franse Zuiden is Australië een belangrijke Syrah-producent. De druif heet daar overigens Shiraz. Bovendien smaakt de wijn meestal anders dan de versies uit Frankrijk, minder pittig en meer ‘jammy’. Australië’s beroemdste wijn, de Grange – vroeger: Grange Hermitage! – is zo’n Shiraz. Wat je in Australië trouwens veel tegenkomt zijn assemblages van Shiraz met Cabernet Sauvignon.

Shiraz/Syrah is ook te vinden in Zuid-Afrika, Argentinië, Chili en Californië. De aanplant neemt daar sterk toe als gevolg van zijn populariteit bij zowel wijnmakers als wijndrinkers.

Ontdek de wijnen op basis van Shiraz

Ontdek meer over ...