Winkelmand

Sémillon

Sémillon

De sémillon druif is wereldwijd gezien één van de meest geplante druivenrassen die topwijnen kan leveren. Ze werd voor het eerst in 1711 genoemd in de Bordeauxstreek en begon vandaar een zegetocht over Frankrijk en de wereld.
Kenmerken:
Sémillon verkiest vooral kiezel, klei en kalkbodems en houdt van een relatief koel klimaat. Het is een stevige groeier en kan stevig produceren. De beste wijnen ontstaan wanneer geoogst wordt van oude stokken, de productie per hectare beperkt wordt (tot 20 hectoliter per hectare in Sauternes) en opgeslagen wordt op houten vaten. Vaak wordt het ras gemengd met druiven van de sauvignon blanc en soms ook deze van de chardonnay. De heldergele, soepele en aromatische wijnen van sémillon hebben een tamelijk lage zuurgraad, kunnen droog tot zoet zijn en hebben vaak een hoog alcoholgehalte. Ze geuren naar honing, droge vruchten, bijenwas, bloemen en fruit.
Gebruik:
De mooiste wijnen van de sémillon vinden we uiteraard terug in de Bordeaux en meer bepaald in de Sauternes maar ook in de Graves, Pessac-Léognan, Barsac en Loupiac. Buiten Frankrijk vinden we in Hunter Valley – Australië pareltjes terug van deze druif verder vinden we deze druif bijna overal ter wereld terug.
Soort:
Wit
Herkomst:
Frankrijk
Synoniemen:
Wyn-druif (Zuid-Afrika)
Hunter Valley Riesling (Australië)
Boal (Portugal)

Ontdek de wijnen op basis van Sémillon

Ontdek meer over ...