Winkelmand

Prosecco

Prosecco

De Prosecco, wie kent hem niet? Of moeten we eigenlijk vragen: wie kent hem wel? Nou, bijna niemand is het juiste antwoord, want er zijn maar weinig mensen die weten dat de Prosecco de witte druif is die zijn naam heeft gegeven aan de gelijknamige beroemde Italiaanse mousserende wijn. Iedereen kent het heerlijk frisse, fruitige en bruisende Prosecco drankje als betaalbaar alternatief voor Champagne. Dan hebben we het overigens over Prosecco Spumante dat, met een druk in de fles van 3.5 tot 5 bar, beter te vergelijken is met Champagne dan Prosecco Frizzante dat een beduidend lagere druk en minder bubbels heeft.

De leidende opinie is dat de Prosecco druif zijn herkomst heeft in het dorpje Prosecco in het Noord-Italiaanse wijngebied Veneto. Uit DNA onderzoek van de druif blijkt echter dat z’n herkomst waarschijnlijk in Kroatië ligt. Om commerciële redenen is de naam van de Prosecco druif in 2009 gewijzigd in ‘Glera’, waardoor de naam Prosecco kon worden aangewend om een beschermde DOC(G) te creëren en zo andere regio’s de pas af te snijden. Dat kunstje hebben ze slim afgekeken van de Champagne.

De Prosecco druif (we blijven hem lekker zo noemen) gedijt goed in gematigde wijnklimaten op niet al te droge plekken. Buiten Veneto is de druif te vinden in een aantal andere Italiaanse wijnstreken. Buiten Italië is de aanplant zeer beperkt.

De druif bereikt zijn volledige rijpheid pas in oktober. Door zijn structuur met weinig suikers, een hoge zuurgraad en frisse geuren is de Prosecco druif uitermate geschikt voor de productie van witte mousserende wijn. Prosecco wordt gemaakt volgens een speciale methode waarbij het druivensap wordt vergist in grote gesloten roestvrijstalen tanks, waarbij fruitigheid en koolzuur bewaard blijven. De mousserende wijnen hebben aroma’s van appel en peer en een bescheiden alcoholpercentage van 10-11%. Overigens is de uiteindelijke smaak, net als bij Champagne, sterk afhankelijk van het (rest)suikergehalte:

Ontdek de wijnen op basis van Prosecco

Ontdek meer over ...