Winkelmand

Pinot Grigio

Pinot Grigio

Allereerst is het belangrijk om te weten dat zowel de Pinot Gris als Pinot Grigio exact dezelfde druivensoort zijn. De naam van de druif verschilt echter omdat ze in verschillende landen verbouwd worden. Waar de vinificatie van traditionele Pinot Gris in de Franse regio Alsace plaatsvindt, dankt de Pinot Grigio haar naam aan het Italiaanse grondgebied waarop de druif verbouwd wordt.

Het verschil in grondgebied is dan ook de grootste factor voor de smaakverschillen tussen de Pinot Gris en Pinot Grigio wijnen. De Franse variant staat bekend om haar stevigheid en grote hoeveel fruit in de neus en mond. De Italiaanse Grigio wordt gezien als licht zoet, kruidig, met hinten van citrus.

Ben je op zoek naar een wat stevigere wijn, dan kun je het best een Pinot Gris nemen. Past een lichtere wijn beter bij jou, dan is de Pinot Grigio een goede uitkomst.

De Pinot Grigio heeft van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio’s ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.

In koelere gebieden verloopt de groei van de druiven echter ook niet altijd zonder problemen. De Pinot Grigio heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft.

Ontdek de wijnen op basis van Pinot Grigio

Ontdek meer over ...