Winkelmand

Garnacha

Garnacha

De meest aangeplante blauwe druif van Spanje. Uitstekend voor assemblage, hoewel de beste wijnen van Garnacha uit Priorato komen en daar meestal een monocépage uitmaken. Garnacha is een belangrijke component van de traditionele rioja (meestal tot 30 procent). In Frankrijk wordt deze druif bijna uitsluitend gebruikt als een cépage met andere druivensoorten.
De Garnacha is een echte mediterrane druif die verslaafd is aan de warmte. De druivensoort reist de zon steeds achterna, en verandert daarbij regelmatig van naam.

Kenmerken:

De wijnstok is resistent tegen allerlei ziektes. De druif heeft een dunne schil met weinig pigment. De druif prefereert arme en droge bodems met veel (kiezel)stenen. De opbrengsten per hectare schommelen tussen de 25-80 hectoliter, in warme gebieden geeft hij een grote opbrengst. Hoog alcoholgehalte: tot 15%. Weinig tannine en oxidatiegevoelig, dit is dus geen bewaarwijn. De wijnen van de Garnacha kenmerken zich door een zeer fruitige bijna zoete smaak waarin bramen, kers, kirsch, koffie, cacao, vijgen en wat peper zijn te ontdekken. Ze bevatten weinig zuur.
Deze druif is populair in Navarra en de rest van Noord-Spanje.
In Frankrijk wordt Grenache verbouwd in de Provence, de zuidelijke Rhône, de Roussillon en de Languedoc. Het is de dominerende druif in de Châteauneuf-du-Pape wijnen.
Verder wordt hij nog aangeplant in Australië, Italië en Noord-Afrika

Synoniemen:

Grenache Noir (Frankrijk)
Garnacha Tinta
Garnacha de Alicante
Lledoner
Cannonau (Sardinië)

Ontdek de wijnen op basis van Garnacha

Ontdek meer over ...