Winkelmand

Alcoholvrije wijn: geen succes over de hele lijn

Alcoholvrije wijn: geen succes over de hele lijn

Dat alcohol niet goed is voor de gezondheid weten we inmiddels. Te hard werken ook niet. En in de zon zitten nog minder.

Dat alcohol niet goed is voor de gezondheid weten we inmiddels. Te hard werken ook niet. En in de zon zitten nog minder. Veel liever dan alles te laten, huldigen we het credo ‘met mate’. Dat geldt ook én zelfs voor onze eigen wijnconsumptie. We schermen daarbij niet met drogredenen. Net zoals je geen frieten eet om Belgisch erfgoed te redden, nippen we niet van ons glas wijn omdat het antioxidanten bevat. Laten we niet flauw doen: we vinden het gewoon heel lekker. En uiteraard geven we ook om onze gezondheid. In die optiek staan we open voor alle mogelijke verbeteringen. Al blijven we uiteraard ook te allen tijde kritische consumenten: anders is immers niet altijd een synoniem van beter. Zo zijn heel wat lightproducten misschien wel beter voor de lijn, maar niet voor het lijf. In diezelfde categorie van anders maar -helaas- allesbehalve beter, plaatsen we alcoholvrije wijn. We zijn het niet eens met de zegswijze dat er over kleur en smaak niet te twisten valt. Natuurlijk kan dat wel! Meer nog, vaak voeren we met de ploeg geanimeerde gesprekken over wijn, waarbij er met regelmaat onderlinge onenigheid is. Waarover we het wel altijd eens zijn, is dat smaak nooit ter discussie mag staan. Smaak blijft voor ons het eerste én belangrijkste criterium. En laat net daar het schoentje knellen bij de alcoholvrije alternatieven. We probeerden al vele tientallen alcoholvrije wijnen: ze beantwoordden wel aan het criterium alcoholvrij, maar haalden bijna zonder uitzondering de norm wijn helaas niet. Terwijl alcoholvrije bieren in de lift zitten en zowel kwantitatief als kwalitatief enorme sprongen voorwaarts maken, blijft alcoholvrije wijn steken in iets wat wel naar wijn ruikt maar gewoon naar druivensap smaakt. De reden zou wel eens kunnen zijn dat er een groter ‘gat’ moet dichtgereden worden: terwijl bier slechts 4,5 % alcohol moet compenseren, gaat het bij wijn al snel over het drievoud. In afwachting van smaakvolle surrogaten drinken we minder maar beter én grijpen we ook vaker naar wijnen met een lager alcoholgehalte. Koelere klimaten zoals Duitsland, Oostenrijk (en ook België) maken wijnen met heel veel karakter en heel wat minder alcohol. Mousserende wijnen hebben klassiek ook een wat lager alcoholgehalte.

Nu we het toch over mousserende wijnen hebben: met Belle & Co hebben we alcoholvrije bubbels in huis die letterlijk en figuurlijk in de smaak vallen.

Bij Artevino passeerden al tientallen alcoholvrije wijnen de revue. Het verdict was meestal hard: mierenzoet en meer gelijkenis met appelsap dan met wijn. Belle & Co doorbreekt die slechte spiraal resoluut met een sprankelende sensatie die dankzij de toevoeging van groene thee ‘the real deal’ benadert. In de roséversie zijn fijne en frisse frambozen aan zet, smakelijk verpakt in beklijvende bubbels. De smakelijke schuimwijn brengt al het plezier op een verantwoorde manier, zonder alcohol en met heel weinig calorieën.  Het prettige prijskaartje is mooi meegenomen!

bestel / meer info >>

 

Meer weten over onze duurzame filosofie of onze heerlijke wijnen ontdekken? 

 

Nieuwsbrief