Alsace, in het Nederlands Elzas, is Frankrijk op z’n Duits. Of Duitsland op z’n Frans. Het is een schilderachtig, smal en lang gerekt wijngebied aan de voet van de Vogezen. Van oorsprong Duits was het door de eeuwen heen een betwist grensgebied. Ook nu het deel uitmaakt van Frankrijk, onderscheidt het zich in menig opzicht van de andere Franse wijngebieden. Neem bijvoorbeeld de aanplant van de wijngaard met o.a. Riesling en de manier waarop die druiven verwerkt en de wijnen geëtiketteerd worden. De hele streek valt onder slechts een enkele appellation, maar anders dan elders in Frankrijk staan de namen van de druivensoorten in grote letters op het etiket. Net als in Duitsland. Bovendien hebben heel wat Elzaswijnen ondanks hun droge imago behoorlijk wat restsuiker waardoor ze niet echt droog meer smaken.
De Elzas lig vrij noordelijk maar wordt goed beschut door de Vogezen. Een ander voordeel is het grote aantal uren zonneschijn. Daardoor rijpen de druiven in de regel goed, zij het laat. Behalve de al genoemde soorten staan Sylvaner, Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris, Muscat, Gewürztraminer – in de Elzas overigens gespeld zonder umlaut! – en Pinot Noir aangeplant. In zeer goede jaren gebruiken de Elzassers overrijpe, laat geplukte druiven voor het maken van rijke Vendange Tardives. Als de natuur nog meer meewerkt en er ook botrytis optreedt, dan kan dat zelfs leiden tot een superrijke Sélection de Grains Nobles.