Cart

Viura

Viura

De Viura druif wordt doorgaans Macabeo genoemd en is in Spanje een belangrijke druivensoort voor witte wijn. In Rioja is de naam Viura gebruikelijk. Het is een druivensoort die veel gebruikt wordt in de Cava, de Spaanse champagne. De druif wordt verbouwd in heel Noord-Spanje en in zuidelijker gelegen delen waar men Cava mag maken. Ook in Frankrijk is de druif aangeplant, en wel in de Roussillon, de Languedoc, de Provence en de zuidelijke Rhône. In Catalunya wordt de Viura of Macabeo geassembleerd met Xarel Lo en Parellada, met een van de beste mousserende wijnen van Spanje als resultaat. Ook wordt de Viura gebruikt in de witte wijnen in Rioja en Navarra.

Dit druivenras vereist een arme bodem en is zeer hitte- en droogteresistent, tamelijk productief en wordt laat geoogst. De Viura druif wordt soms verweten wat neutraal te zijn, maar een goed wijnmaker weet de juiste aroma’s en de kruidige geur er wel in te krijgen. De wijnen verliezen hun smaak en fruitige karakter echter relatief gemakkelijk en zijn op hun best wanneer zij jong gedronken worden. Viura-druiven zorgen voor strogele tot amberkleurige wijnen met een hoog zuurgehalte en een hoog alcoholgehalte. De geur is bloemig en de smaak droog, fruitig, licht en fris.

Discover the wines based on Viura

Discover more about ...