Winkelmand

Louis Guntrum

Louis Guntrum

Louis Guntrum is een naam die in vele kringen respect afdwingt. De familie Guntrum verbouwt al sinds 1648 wijndruiven, maar vestigde zich pas in 1923 op de huidige plek, aan de Rheinallee, aan de oevers van de rivier. De familie bezit percelen in hoogaangeschreven wijngaarden als de Oppenheimer Sackträger en Herrenberg, de Niersteiner Oelberg, Hipping en Pettenthal. Inmiddels staat de 11de generatie aan het hoofd, in de persoon van Louis Konstantin Guntrum. De filosofie is in al die jaren onveranderd gebleven: gebruik alleen de beste druiven uit je beste wijngaarden om de beste wijnen te maken.

Louis Konstantin Guntrum is opgegroeid in Nierstein en Oppenheim. Na zijn studie Business Administration en Nationale Economie voegde hij zich bij de Louis Guntrum Estage en verhuisde naar de VS om de verkoop van de wijnen te ondersteunen. In 2000 keerde hij terug en nam in 2003 het 370 jaar oude familie landgoed over. Sindsdien streeft hij naar excellentie, perfectie en terroir uitdrukking in zijn wijnen. Het groeien van organische druiven, zij het zonder certificering, is vanzelfsprekend voor de familie. De meesterwerken van Guntrum zijn de Rieslings, zowel als droge stijl en als fruitige stijl. Konstantin is voorzitter van de Nierstein Wijnboeren Associatie sinds 2009. Hij is ook lid van de Rheinhessen Wine Guild en de Conf’rie St. Etienne d’Alsace bij Château de Kientzheim.

In de wijngaarden vind je geen nieuwigheden, uitsluitend traditionele druivenrassen: Riesling, Silvaner, Spätburgunder (Pinot Noir) of Gewürztraminer (in Duitsland juist wèl met een umlaut). Volgens Konstantin: “Die druiven leveren al eeuwenlang de mooiste wijnen. Waarom zou ik iets anders willen verbouwen?”

De kelders van Guntrum zijn een mooie combinatie van traditioneel en modern, een eerbetoon aan de eigen filosofie. “Er is moderne techniek, en het kan helpen, maar als we het niet nodig hebben gebruiken we het niet. Liever natuur dan techniek en chemie.”

Voor de wijnen uit deze wijnstreken werden aan het begin van de twintigste eeuw meer betaald dan voor Premier Grands Crus uit Bordeaux. Die situatie is nu wel anders, om het maar eens mild uit te drukken, maar dat geeft wel aan wat een enorme waar voor je geld deze Duitse wijnen bieden.

Dirk Roth is de wijnmaker van Louis Guntrum.

Ontdek meer over ...