La Calcinara ligt in het heuvelachtige gebied van de Conero, meer bepaald in het dorpje Candia, op 5 km van de Adriatische kust en vlakbij Ancona.
Het wijnhuis is verspreid over 20ha in het district Calcinara in het hartje van de Conero-appellatie, waar de zeebries voelbaar is en waar je een mooi zicht hebt op de heuvels van de mooie Marche. Twee jonge mensen, Paolo en Eleonora, begeesteren dit jonge bedrijf, met de intentie om door het gebruik van lokale producten en lokale druivenvariëteiten meerwaarde te geven aan hun schitterende streek.
WIJNGAARDEN
Conero DOC is opgedeeld in drie subzones. Het steile gebied van de Coneroberg zelf bestaat uit mergelsteen en vuursteen. De kleinere en meer afgeronde heuvels aan de rand van de berg kennen een ondergrond van mergel, terwijl de aangrenzende heuvels mergel en kalkhoudende grond hebben. Het is hier dat de wijngaarden van La Calcinara gelegen zijn. In de bodem zijn ook turf en tal van zeefossielen aanwezig, wat de mineraliteit verklaart die zo mooi aanwezig is in de wijnen van Paolo en Eleonora. De magische mix van meesterlijke mineraliteit en zilte zeewind geeft de montepulcianodruiven een ongelooflijke complexiteit.
KLIMAAT
De winters zijn matig koud en vochtig in de Coneroregio, terwijl de zomer warm en benauwd is. Tegen het einde van september en oktober is het meestal een pak koeler met een ideaal verschil tussen nacht en dag temperaturen, wat zich vertaald in het aromatische, rijke karakter van de wijnen.
WIJNHUIS
Het bedrijf werd in 1997 opgericht door Mario Berluti, vader van Paolo en Eleonora. Mario wordt aanzien als een expert, dewelke doorheen de jaren de ondergronden van de Conero regio perfect wist te doorgronden. In 1999 werden 4 hectaren Montepulciano druiven geplant op het domein van 20 hectaren. In 2005 werd de nieuwe wijnmakerij opgericht en vanaf 2007 werd de eerste Folle gemaakt, dé topwijn van La Calcinara. In tussentijd werd de aanplant verhoogd naar 9 hectaren en er kwamen 4 hectaren olijfgaarden bij.
Iedereen in het gezin Berluti neem deel aan de volledige druivencyclus, van het snoeien van de wijnstokken tot het oogsten van de druiven in kleine dozen en van de opvoeding in de vaten tot de commercialisering van de wijn.
La Calcinara ligt in het heuvelachtige gebied van de Conero, meer bepaald in het dorpje Candia, op 5 km van de Adriatische kust en vlakbij Ancona stad.
WIJNGAARDEN
Conero DOC is opgedeeld in 3 subzones met elks hun eigen litholische substraten. Het steile gebied van de Conero berg zelf bestaat uit mergelsteen en vuursteen. De kleinere en meer afgeronde heuvels aan de rand van de berg kennen een ondergrond van mergel, terwijl de aangrenzende heuvels mergel en kalkhoudende grond hebben. Het is hier dat de wijngaarden van La Calcinara gelegen zijn. In de bodem zijn ook turf en tal van zeefossielen aanwezig, wat de mineraligheid verklaar die zo mooi aanwezig is in de wijnen van Paolo en Eleonora. Dit in combinatie met de zilte wind van de zee, geeft de Montepulciano druiven een ongelooflijke complexiteit.
KLIMAAT
Het klimaat kent continentale kenmerken met duidelijke mediterrane invloeden die de strenge winters en de hete zomers wat afzwakken. De winters zijn matig koud en vochtig in de Conero regio, terwijl de zomer warm en benauwd is. Tegen het einde van september en oktober is het meestal een pak koeler met een ideaal verschil tussen nacht en dag temperaturen, wat zich vertaald in het aromatische, rijke karakter van de wijnen.
WIJNHUIS
Het bedrijf werd in 1997 opgericht door Mario Berluti, vader van Paolo en Eleonora. Mario wordt aanzien als een expert, dewelke doorheen de jaren de ondergronden van de Conero regio perfect wist te doorgronden. In 1999 werden 4 hectaren Montepulciano druiven geplant op het domein van 20 hectaren. In 2005 werd de nieuwe wijnmakerij opgericht en vanaf 2007 werd de eerste Folle gemaakt, dé topwijn van La Calcinara. In tussentijd werd de aanplant verhoogd naar 9 hectaren en er kwamen 4 hectaren olijfgaarden bij.
Iedereen in het gezin Berluti neem deel aan de volledige druivencyclus, van het snoeien van de wijnstokken tot het oogsten van de druiven in kleine dozen en van de opvoeding in de vaten tot de commercialisering van de wijn.