Winkelmand

Château Puech – Haut

Château Puech – Haut

Puech Haut is één van de mooiste wijnhuizen in de Languedoc en de wijnen zijn de meest verfijnde uit de hele regio.

Het eerste productiejaar van Château puech-Haut was in 1990 (wijngaarden werden reeds geplant begin jaren 80).

Eigenaar is Gérard Bru.

Château Puech Haut omvat 170 hectare waarvan 100 te Saint-Drézéry, een klein dorp op 15 km van Montpellier. In het Provençaals betekent puech een kleine berg of heuvel. De kalk en kleigrond zit vol met grote ronde keien die door de Rhône tijdens het Quartair tijdperk zijn aangevoerd. Hierdoor heeft de ondergrond van de percelen een goede drainage.

Het klimaat is van het mediterrane type, wat zeer gunstig is voor de wijnbouwer. De percelen op de berghellingen zijn door de nabijheid van de Middellandse zee en de vaak aanwezige Mistral beschermd tegen grote schommelingen van de temperatuur. In hun keuze van de druivenrassen hebben ze een selectieve keuze gemaakt in functie van de type ondergrond en het klimaat. Voor de rode wijnen beschikken ze over 60% Syrah die voor de kleur, de concentratie en de tannines zorgt, 25% Grenache die de wijn vettig, rond en machtig maakt, aangevuld met kleinere hoeveelheden Mourvèdre, zeer oude Carignan en Cinsault. Voor de witte wijnen maken ze gebruik van Roussane, Marsanne en Grenache Blanc.

Mocht je alle wijnkuipen van het domein achter elkaar zetten kom je aan meer dan 1 kilometer! Die kuipen zijn half ingegraven in de grond. De eigenaar heeft een “Hotel Particulier” laten afbreken in Montpellier om het steen voor steen bij zijn wijnareaal weer te laten opbouwen. Hij heeft ook meer dan 100 schilders kunnen overtuigen om zijn wijnvaten te beschilderen, een unieke collectie in de wereld.

Ontdek meer over ...