Winkelmand

Hoe je met simpele smaakervaringen leert waarom sommige wijnen beter passen bij een bepaald gerecht.

Vanavond genoot ik van een heerlijke maaltijd, thuis in de zalige avondzon op het terras.

Om in volle “zon”digheid te eindigen, kwam er na het eten nog een koffietje met vers gebakken cake aan te pas. Normaal komt hierna dan de verwoede poging om onze kinderen in bad en bed te krijgen. Maar er stond nog een restje Carignan (Tesselae) van Domaine Lafage op tafel en die moest er toch nog eerst aan geloven …

Waar de Carignan bij het eten nog licht bitter overkwam (Carignan heeft nu eenmaal die typisch kenmerkende tannines in zich) bleek die na de koffie een smooth zachte en afgeronde smaak te hebben vol rijp fruit (denk aan pruimen en zwarte kersen). Plots niets meer te merken van die bittere toetsen … De koffie had het gevecht van de smaakpapillen dus duidelijk gewonnen, maar zorgde tegelijk voor een perfect smaakhuwelijk in de mond. Zo zie je maar; wijn smaakt telkens weer anders, afhankelijk van wat je ervoor, erbij of erna drinkt. Carignan heeft namelijk een stevig contra gewicht nodig qua smaak. Denk gerust aan een stevig, doch verfijnd gerecht op een zomerse bbq. In de winter zou ik hem dan weer sterk aanbevelen bij een mooi stukje haas. 

Wil je ook de absolute basics leren kennen op vlak van Food and Wine pairing? Schrijf je dan nu in voor de onvergetelijke masterclass “Artevino Food & Wine pairing” op dinsdag 6 november. 

 Blogpost Christophe Lecoque

Mooie Carignan uit de Languedoc! Duidelijke aroma’s van bosbessen, frambozen en provencaalse kruiden. Mooi mediumvol in de mond met een elegante afdronk. Zeer sappig en verweven. Een plezier om te drinken! Lekker bij kip en kalkoen, grillades van rood vlees, Aziatische gerechten,… Ontdek hier alles over deze topper!