Winkelmand

België

Begische wijnen zijn top!

Het bewijs is de opgang die Belgische wijnen de laatste jaren kennen, zowel in binnenland als buiten onze landsgrenzen. We zijn een klein wijnland met een 250 ha (commerciële) wijngaard. En een jaarlijkse productie van een 550.000 liter wijn. Hiervan is een kleine 40% schuimwijn en witte wijn neemt eveneens 40%. Ons koel klimaat is ideaal voor witte druiven/wijn. Een kleine 20% is voor rode wijn en de rosé productie is verwaarloosbaar. België kent een grote hoeveelheid wijnhobbyisten, die hun wijn aan vrienden of kennissen verkopen, maar geen echte commerciële doelstelling hebben. In deze blog praten we echter over de commerciële domeinen, de “grote” jongens. Alhoewel, groot is relatief; Velen van onze wijnproducenten zijn elk jaar op enkele maanden “uitverkocht”.

belgium_wine_regions (2)Sinds 1997 bestaat er in België een wettelijk kader voor de “Kwaliteitswijn met Gecontroleerde Oorsprongsbenaming”, geïnspireerd op het Franse AOC model.

  • Beschermde Oorsprong Benaming (BOB): De hoogste kwaliteit, het equivalent van de AOC/AOP in Frankrijk. Elke appellatie definieert welke druiven er gebruikt mogen worden, de maximale opbrengst in hectoliter per hectare alsook het minimale alcohol percentage. Deze parameters kunnen verschillen van regio tot regio. Er zijn vier geografische BOB appellaties: HagelandHaspengouwHeuvelland en Côtes de Sambre et Meuse. Daarnaast zijn er twee BOB die schuimwijnen omvatten: Vlaamse mousserende kwaliteitswijn en Vin mousseux de qualité de Wallonie/Crémant de Wallonie.
  • Het tweede niveau is Beschermde Geografische Aanduiding (BGA): Dit is vergelijkbaar met de Vin De Pays of IGP in Frankijk. Daar vallen onder: Vlaamse Landwijn en Vin de pays des jardins de Wallonie.

Waarom is België een mooi wijnland?

Belangrijk in dit kader is dat de klimaatopwarming ons wat helpt. België ligt aan de noordelijke grens om wijngaarden te planten, want (wijn)druiven hebben minimaal een gemiddelde temperatuur van 10°C nodig. Uiteraard zijn ook de ondergronden en “terroirs” belangrijk. En we hebben, zoals Frankrijk, in bepaalde regio’s uitstekende ondergronden. De kennis van onze wijnmakers neemt ook snel toe, zodat ze de juiste druiven kunnen planten op de juiste gronden, een evolutie die pakweg een dikke 10 jaar bezig is. En “last but not least” de passie, kennis en inzet van de Belgische wijnboer. Deze is ongekend groot en maakt dat we een aantal tophuizen rijk zijn, die ook internationaal grote roem kennen. We kunnen ongetwijfeld nog evolueren, maar we mogen niet te bescheiden zijn: België mag zich echt een lekker en passioneel wijnland noemen.

Druiven… lokaal, maar geïnspireerd door Noord Frankrijk en Duitsland

Uiteraard vinden we internationale druiven als Chardonnay en Pinot Noir. Maar in België zijn er ook lokale druiven, zoals Acolon, Johanniter of Regent. Een moeilijke keuze. De lokale druiven zijn meer beschermd tegen lokale ziektes en schimmels, maar hun smaak- en aromapallet kan verschillen van wat we uit Frankrijk gewoon zijn.

Ontdek de wijnregio's van België

Artevino's boutique wijnhuizen in België