Agiorgitiko is een blauw druivenras van Nemea dat ligt in Peloponnesos (Griekenland). De druif staat bekend om zijn resistentie tegen grote hitte, zijn kwaliteit om te rijpen (mooie ronde tannines dus) en de tonen van rijp rood fruit zoals rode bessen en kersen. Deze druif levert rode wijnen variërend van droog tot zoet, van licht […]
Albarino is een kwaliteitsdruif uit Galicia die volgens sommigen zou afstammen van de riesling. Geheel bewezen is dit echter niet. De albariño is beslist de belangrijkste druif van de Rías Baixas DO en heeft, met recht, een spectaculaire hausse beleefd. Hij behoort tot de duurste witte wijnen van Spanje.
Kruising tussen Barbera en Nebbiolo. Vooral gebruikt in de Veneto regio.
Dit Portugese ras heeft heel wat kwaliteiten, maar omdat het niet schimmelresistent is, kan het op weinig populariteit bij wijnboeren rekenen. Jammer, want het resultaat van een goede oogst mag gezien en geproefd worden: de druiven geven geurige wijnen, met veel donker fruit en zachte tannines.
De druif van het Galicische gebied Rías Baixas, in het uiterste noordwesten van Spanje. Eveneens aangeplant in het aangrenzende deel van Portugal onder de naam Alvarinho voor de betere Vinho Verde. Gedijt uitstekend in deze natte en koele omgeving en geeft wijnen die je in zuidelijke landen niet zo een, twee, drie zou verwachten. Rías […]
De Arneis is een witte druivensoort die veel in de buurt van Alba (Italië) wordt aangeplant, en is nog niet zolang geleden gered door een groep Barolo producenten, anders was hij uitgestorven. De Arneis druif wordt veelal gebruikt voor de Roero Arneis (spreek uit als ro-ëro are-nais) en is een witte wijn. Arneis betekent “kleine […]
De Griekse Assyrtiko druif geeft mineralige, strakke witte wijnen met fijne, frisse zuren. Goede wijnen welteverstaan. Want de Assyrtiko is een kwaliteitsdruif waarvan tegenwoordig uitstekende Griekse wijnen worden gemaakt die je bijvoorbeeld goed kunt inzetten bij visgerechten.
Auxerrois is een druif van Franse origine, die ook goed gedijt in regio’s mer een relatief koel klimaat, zoals België. De druif is mild van smaak en van zuurtegraad. Zowel in de neus als op het palet zijn appel en peer, bloemen, grassigheid en een bescheiden kruidigheid van de partij.
De Baco Noir is een vroeg hybride ras. Oorspronkelijk werd het ook in thuisland Frankrijk verbouwd, maar door de regelgeving van de Europese Unie die het gebruik van hybride rassen voor commerciële doeleinden verbood, wordt dit ras nu voornamelijk verbouwd in de koelere gebieden in de Verenigde Staten (New York, Michigan, Mississippi, Wisconsin, Pennsylvania en […]
Populair druivenras in een groot deel van Noord Italië en op z’n best in Piemonte. Barberawijnen zijn in vergelijking met de eveneens uit Piemonte afkomstige Nebbiolowijnen zoals bijvoorbeeld Barolo en Barbaresco wat makkelijker toegankelijk. Ze hebben minder tannines, behoorlijk veel fruit en een markante zuurgraad. Goede rijping van de druiven is dus belangrijk! Barbera is […]
Baroque is een witte druif afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk, mogelijk een kruising van folle blanche met sauvignon blanc. Het aroma doet denken aan de sauvignon blanc.
Blauer Zweigelt is een blauwe druivensoort en in 1922 ontwikkeld in Oostenrijk door Fritz Zweigelt. Het is een volle, krachtige druivensoort en geeft dieprode wijnen met een zachte kruiden smaak. Het is een kruising van de druivensoorten St. Laurent x Blaufränkisch. Synoniemen: Zweigelt, Rotburger en Zweigeltrebe. In Oostenrijk is dit nu de meest aangeplante rode […]
Oostenrijks ras, gewaardeerd om zijn uitgesproken fruitige karakter, goede structuur en flexibele inzetbaarheid bij asssemblages. Blaufränkisch is smaakbepalend voor rode wijnen uit het Burgenland, puur of gemengd met Cabernet Sauvignon, St Laurent en/of Pinot Noir. Met of zonder hout. Onder benamingen als Kékfrankos, Limberger, Lemberger en Franconia staat Blaufränkisch ook aangeplant in respectievelijk Hongarije, Duitsland, […]
De Bonarda druif komt voor in het Italiaanse wijngebied Piemonte en heet daar ook wel Bonarda Piemontese. Er zijn twee klonen met de naam Bonarda di Gattinara en Bonarda Novares. Ook kom je de naam Uva Rara, Croatina Bonarda di Gattinara en Bonarda di Cavaglia tegen. De druif was uit de gratie geraakt maar komt […]
Borrao is een zeldzame Portugese witte druif, die af en toe opduikt in plaatselijke blends.
Bourboulenc is een eeuwenoude druif die waarschijnlijk van Griekse origine is. Het is één van de vijf druiven die worden gebruikt in de melange voor witte Châteauneuf-du-Pape. Kenmerken: De druif eist een warm klimaat. De dunne en neutrale wijnen zijn licht, fris en hebben een goede zuurgraad. Het alcoholgehalte is niet hoog en het ras […]
Aromatische rode druif, populair in de provincie Asti (Piëmonte). Druif van de beroemde rode Brachetto een zoete, zeer geurige wijn, soms min of meer mousserend
Witte Hongaarse druif, die vooral in Badacsony floreert. De wijnen op basis van deze local hero zijn licht, knapperig en frisfruitig.
Kleine broertje van de cabernet sauvignon en belangrijkste druif voor rode Loirewijnen. Kan in stijl variëren van lichte, fruitige zomerwijn tot zeer geconcentreerde ‘bewaarwijn’. Gebaat bij goede rijpheid, want vooral in jaren met gebrekkige rijping zijn de wijnen snel herkenbaar aan een vegetaal accent dat doet denken aan groene paprika. Cabenet franc is de druif […]
Het onbetwiste druivenras nummer 1 voor rode wijnen. Cabernetwijnen zijn normaliter herkenbaar aan hun uitgesproken aroma van zwarte bessen, ongeacht waar ze vandaan komen. Ze hebben in de regel veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maak het fruit plaats voor een […]
Cannonau is het meest aangeplante blauw druivenras dat we aantreffen in Sardinië. Smaaktechnisch is deze druif door velen geliefd, aangezien ze zeer sappige, fruitige wijnen voortbrengt die ook vaak nog een kruidig kantje vertonen. Al die positieve kenmerken compenseren ruimschoots het feit dat je er soms wel een vurig alcoholstaartje in terugvindt. Deze druif is […]
Veel aangeplante druif in het Middellandse Zeegebied, in Spanje Cariñena genoemd. Carignan genoot tot aan de jaren ’70 grote populariteit bij producenten vanwege hoge opbrengsten maar wordt tegenwoordig in hoog tempo gerooid ten gunste van kwalitatief betere rassen. Dit gebeurt met name in de appellations van de Languedoc. Niettemin is de Carignan nog altijd het […]
Medio jaren ’90 in Chili herontdekt ras. Carmenère stond ooit op grote schaal aangeplant in Bordeaux en werd van daar uit eind 19e eeuw naar Chili gebracht. In Bordeaux werd hij weggevaagd door de phylloxera en daarna vanwege zijn structurele gevoeligheid voor ziekten niet meer heraangeplant. In Chili werd deze druif lange tijd aangezien voor […]
De Cataratto Bianco is de op een na meest aangeplante druif met een lichte schil in Italië en komt het meeste voor op het eiland Sicilië,. Hier domineert de Cataratto bianco op het westelijke gedeelte van het eiland. Grote hoeveelheden van deze druiven worden gebruikt voor de productie van Marsala wijn, zowel de zoete als […]
Niet de meest aangeplante witte druif ter wereld – bij lange na niet zelfs – maar wel verreweg de bekendste en meest internationale. Gedijt bijna overal en is in de Nieuwe Wereld een tijdje synoniem geweest met witte wijn. Chardonnay is van nature neutraal, en dus in hoge mate manipuleerbaar. Wijnmakers kunnen er zich in […]
Kameleonachtige, uiterst veelzijdige druif die zowel strakdroge als rijke, zoete wijn kan produceren. Kenmerken zijn o.a een bloesemaroma, een zekere hartigheid, en, in koele gebieden, een stevige zuurgraad. Die tweede eigenschap maakt de droge versie niet altijd even makkelijk. Chenin is op z’n best in het Loiredal waar hij vaak Pineau de la Loire genoemd […]
Mediterraan ras, ook wel gespeld als Cinsault, dat vrij lichte, zachte en aromatische wijnen geeft. Ze zorgen voor fruit en soepelheid in assemblages. Door deze eigenschappen leent de Cinsault zich ook voor verwerking tot rosé. Hij staat op vrij grote schaal aangeplant in het hele zuiden van Frankrijk, in de Languedoc, Zuid Rhône en Provence. […]
De Clairette is een witte druivensoort die veelal in Zuid-Frankrijk wordt verbouwd. De pluk van deze druivensoort vindt veelal vroeg in het seizoen plaats en de wijnbereiding dient met zorg te geschieden, anders ontstaan flauwe, lompe wijnen. Wijn van Clairette druiven worden vaak gebruikt als mengwijnen, onder andere Vermout.
Wit druivenras. De Côdega do Larinho is een uit het noordoosten van Portugal afkomstige witte druivensoort, waar fruitige wijnen van worden gemaakt. Dit ras is ontstaan in de regio’s Douro en Trás-os-Montes in het uiterste noordoosten van Portugal. Decennia lang is aangenomen dat deze druif verwant zou zijn aan de Síria. Dit komt omdat de “Síria” in de Douro nog steeds “Côdega” wordt genoemd. In 2011 […]
De Colombard is een witte druivensoort die veel voorkomt in het zuidwesten van Frankrijk. Ook in Californië en in Zuid-Afrika vindt men ze. Het is oorspronkelijk een van de oudste cépages uit de Charente, een middelgrote druif, cilindrisch van vorm, compact en klein, goudwit van kleur met een jusrijke pulp. De stok loopt vroeg uit […]
De Cortese druif is een kleine, Italiaanse druivensoort die gebruikt wordt voor de productie van witte wijn en komt het meeste voor in Piemonte. In Piemonte wordt de druif gebruikt voor de “Gavi” wijnen. Om de kwaliteit hoog te houden, worden de opbrengsten expres laag gehouden. De zuurgraad van de Cortese druif blijft ook tijdens […]
Corvina, de voornaamste druif van Valpolicella, blijkt reeds honderden, zoniet duizenden jaren in de Veronese wijngaarden voor te komen. De eerste geschreven verwijzing naar de druif of de wijn die ‘Corvini’ werd genoemd, dateert al van 1627, maar de eerste omschrijving van de Corvina Veronese gaat terug tot 1818. In die tijd sprak Pollini van […]
Corvinone is een van de typisch regionale rassen uit de Veneto, die vooral in Valpolicellawijnen naam en faam maakt. Op 1 schamele hectare in Argentinië na verlaat deze local hero zijn gewijde geboorteland niet. De dikke, loshangende trossen maken deze druif zeer geschikt om te drogen.
De internationaal weinig bekende croatinadruif komt oorspronkelijk uit Lombardije. De delicate druif deelt heel wat karakteristieken met dolcetto en is net als zijn iets bekendere broer kleurrijk en zacht van structuur, met een mooi rijpingspotentieel.
Dolcetto is een blauw druivenras uit Piëmonte dat ontstond in de Langheheuvels, meer bepaald in Dogliani, net ten zuiden van het Barologebied. Wijnen van dolcetto zijn bijna altijd diep van kleur, medium intens qua boeket, met duidelijk donkere fruittoetsen (blauwe bessen).
Dornfelder is de echte klassieker onder de Duitse rode wijnen met veel liefhebbers De huidige Dornfelder is een nieuwe kruising van 50 jaar geleden en is al lang uitgegroeid tot een klassieker onder de Duitse rode wijnen en mag zich sinds jaren verheugen in een enorme vraag. Terwijl nationaal de Dornfelder veel bekendheid geniet is […]
De belangrijkste witte druif uit de Dāo, die gebalanceerde wijnen oplevert met fors fruit en een attractief aroma.
De Falanghina druif is een zeer bekende en gewaardeerde druif uit het wijngebied van Campanië. Ook over de afkomst van deze druif zijn verschillende theorieën. Ze zou oorspronkelijk uit Griekenland komen, maar zeker weten doet niemand het.
Fiano is een autochtone witte druif uit Zuid - Italië.
De folle blanche is een Franse witte druivensoort uit het westen van dat land met een heel hoge zuurgraad. Deze druif werd voor het eerst genoemd in 1696 in Chérac, een dorpje in de Charente-Maritime, waar het van oudsher werd gebruikt voor de productie van cognac en armagnac. De naam folle wijst waarschijnlijk op de […]
Plaatselijke druif uit de Beiras, die wijnen oplevert met fors fruit en bloemige toetsen. Indien te laat geoogst zijn de druiven uit balans, met te veel alcohol en te weinig zuren. Veelal gebruikt in blends.
Friulano is de druif die tot voor kort Tocai heette. Tocai is nu voorbehouden aan een zoete wijn uit Hongarije gemaakt van vn. Furmint en de Friulaanse Tocai heet nu Friulano. De beste gebieden voor Friulano zijn op de grens van Italië en Slovenië: in de Colli Orientali, de Collio en de Isonzo, in de […]
De Frühburgunder is een blauwe druif die voornamelijk verbouwd wordt in Duitse wijnstreken. Het is een mutatie van de Pinot Noir, in het Duits ook wel spätburgunder genoemd. De naam ‘Frühburgunder’ kan begrepen worden als ‘vroege Spätburgunder’, omdat de druif doorgaans 14 dagen vroeger rijp is dan de Spätburgunder. De druif wordt vooral veel aangeplant […]
De Gamay is een donkerpaarse druif die vooral in de Beaujolais streek groeit in de Loire vallei. Voor de volledigheid heet de druif Gamay Noir a Jus blanc. Dit is een zeer oude druif en dateert al van de 15e eeuw. De druif groeit makkelijk en bevat veel sap en kan naargelang de bodem een […]
Garganega is een witte inheemse druivensoort uit Italië, die vooral in het noordoosten van het land wordt verbouwd en wel in de provincies Verona en Vicenza.
De meest aangeplante blauwe druif van Spanje. Uitstekend voor assemblage, hoewel de beste wijnen van Garnacha uit Priorato komen en daar meestal een monocépage uitmaken. Garnacha is een belangrijke component van de traditionele rioja (meestal tot 30 procent). In Frankrijk wordt deze druif bijna uitsluitend gebruikt als een cépage met andere druivensoorten. De Garnacha is […]
Onweerstaanbare Oostenrijkse topper, die wijnen met een breed bouquet en een fruitige en florale smaak oplevert. Soepel, speels en bijzonder lekker!
Druif met een intens aroma en uitgesproken smaakprofiel. Zwak punt van deze druif is echter z’n lage zuurgraad, waardoor hij al gauw spanning mist. Het bekendste, maar daarom nog niet het beste gebied voor ‘Gewürz’ is de Elzas, waar men de naam trouwens spelt zonder umlaut! Voor Gewürztraminer met finesse of voor de verwante, wat […]
Glera is de nieuwe officiële naam voor prosecco. De naamswijziging van deze witte druif kent een lange voorgeschiedenis, maar heeft vooral tot doel om misbruiken en verwarring te voorkomen. De benaming ‘prosecco’ mag enkel nog binnen appellaties in Veneto en Friuli gebruikt worden, en bestaat niet langer als druif.
De Gouveio is de Portugese naam van de bekende Spaanse Godello druif. Eind vorige eeuw bijna uitgestorven, maar sinds kort staat hij weer helemaal terug. Een echte kwaliteitsdruif, die aromatische wijnen geeft. Van frisse limoen en perzik tot amandelen en een intrigerende kruidigheid. En dat rijke pallet combineert de Godello met een zacht, vloeiend mondgevoel.
Blauwe druif met een lage opbrengst, maar die zeer gewaardeerde wijnen geeft.
Voluit: Grenache Noir, want er is ook een Grenache Blanc en een Grenache Gris. In Spanje: Garnacha. Typisch mediterraan ras, op grote schaal aangeplant in Noord en Noordoost Spanje (o.a. in Rioja, Penedès) en in het Franse Zuiden. In de Languedoc, Roussillon en Zuid-Rhône (o.a. Châteauneuf) belangrijk bestanddeel van assemblages. Grenache geeft wijn met behoorlijk […]
Dit is de witte variant van de Grenache die heel populair is in het zuiden van Frankrijk en in Spanje. De Grenache Blanc wordt vaak gebruikt als assemblagedruif en produceert wijnen met honing- en amandelaroma’s. Deze wijnen lenen zich ook goed tot het lageren op hout.
Grenache gris is de minder bekende én frequente variant van de witte en de blauwe druif met dezelfde naam. De druif komt voor in het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje, en heeft wat weg van viognier, maar dan met een minder kruidig karakter.
Contacteer Artevino voor meer informatie omtrent deze druivensoort.
De Grüner Veltliner, ook wel Weissgipfler genoemd, is de ‘nationale druif’ van Oostenrijk. Grüner Veltliner met hoofdletter is de ‘nationale wijn’ van het land, het visitekaartje. Typisch Oostenrijks. Hoewel de druif ook in buurlanden als de Tsjechische Republiek, Slowakije en Hongarije aangeplant staat en er in Nieuw-Zeeland mee geëxperimenteerd wordt, is Grüner Veltliner synoniem met […]
Incrocio Manzoni is de verzamelnaam voor een druivenfamilie die zijn bestaan dankt aan Luigi Manzoni, die professor was aan het oudste oenologische instituut van Italië in Conegliano in de Veneto. Manzoni selecteerde, kruiste en entte stokken van diverse wijngaarden gedurende de jaren '20 en '30 van vorige eeuw in die regio, waar 'zijn' rassen zich nu ontpoppen tot ware smaakmakers.
Jaen is een kwalitatieve blauwe druif die vooral in de Dāo hoge ogen gooit. De wijnen zijn geurig en rond, met weinig zuren en tannines maar een hoog alcoholgehalte. Waarschijnlijk is er een hechte verwantschap met de Spaanse menciadruif. Zelden als monocepage, wel een graag geziene gast in stevige blends.
Johanniter is een witte druivensoort. De druif is in 1968 door Johannes Zimmermann van het wijnbouwinstituut in Freiburg gekweekt als schimmel-resistent. Het is het resultaat van kruisingen tussen Riesling, Seyve-villard, Ruländer, en Gutedel. De druif is genoemd naar de kweker, omdat hij als hoofd van het Freiburger Instituut zo’n vooruitziende blik had betreft schimmel-resistente druivenrassen. Uiterlijke overeenkomst met haar moeder-druif de Riesling, zijn onmiskenbaar. Zowel de […]
Kéknyélu is een lokaal Hongaars ras dat uitsluitend en dan nog eens zeer sporadisch voorkomt in de buurt van het Balatonmeer. De naam betekent blauwe stengel, wat verwijst naar de blauwige waas die de stengels daadwerkelijk hebben. De druif vraagt heel veel aandacht, maar die inspanningen lonen: de wijnen zijn fijn en floraal in hun […]
De Kotsifali druif produceert een droge rode wijn, zacht van kleur met sterke aroma’s van bloemen, gedroogd zwart fruit en kruiden. Een volle, rijkelijke wijn met een redelijk hoog alcoholgehalte, zachte zuren en tannines. Kotsifali wijn kan beschreven worden als het Kretenzische equivalent voor Merlot. In een cιpagewijn wordt ze gekarakteriseerd als “typische Mediteraanse wijn”. […]
De lacrima druif komt alleen voor in de regio Marken rond de plaats Morro d’Alba. De naam lacrima betekent traan. De herkomst van deze naam is niet geheel duidelijk.
Lambrusco is een Italiaanse wijn uit de districten Emilia-Romagna en Lombardije. De wijn is vernoemd naar de lambruscodruif. De wijn kan zowel een rood-, wit- dan wel rosé zijn. Er zijn zoete en drogere varianten. Ze zijn ook licht mousserend. Dit komt doordat bij de vinificatie de tweede gisting in een gesloten tank heeft plaatsgevonden. […]
Lemberger is een synoniem voor blaufrankisch, een druif die vooral gebruikt wordt voor geurige, fruitige wijnen met een fris karakter.
De Limnio druif geeft donkere, krachtige rode wijnen met een opvallende geur van verse kruiden, verfrissende zuren en duidelijk waarneembare tannine.
Gekweekt voornamelijk in de bovenste Minho regio langs de rivier de Lima vallei, Loureiro is een zeer oude druif en is grotendeels verantwoordelijk voor het succes van de witte Vinho Verde in de afgelopen jaren. Uitbundig aromatisch, is Loureiro (samen met Moscatel) beschouwd als de meest geparfumeerde van de Portugese druiven, doet denken aan het […]
Macabeu wordt verbouwd in heel Noord-Spanje en in zuidelijker gelegen delen waar men Cava mag maken. In Catalunya wordt hij geassembleerd met xarel-lo en parellada, met één van de beste mousserende wijnen van Spanje als resultaat. Wat stille wijnen betreft is de macabeu de belangrijkste witte druif voor Rioja en Navarra. Het ras eist een […]
Malagousia is een Griekse druivensoort voor witte wijn.
De Malbec, alias Cot, Auxerrois of Pressac, stamt uit het Franse Zuidwesten en heeft van nature een wat rustiek karakter. Malbec vormt het hoofdbestanddeel van de wijnen uit Cahors en maakt in Bordeaux en wijde omgeving soms (in bescheiden mate) deel uit van de assemblage. Malbec heeft een tweede thuis gevonden in Argentinië en is […]
Malvasia is de naam van een grote variëteitengroep witte (soms roodachtige) druiven en kennen hierin veel namen zoals Malmsey, Malvezij, Malvasia Nero, Malsavia Bianca Lunga enzovoorts. Oorspronkelijk werden alleen variëteiten van deze druif verbouwd in de mediterrane regio en het eiland Madeira. Tegenwoordig ook in andere delen van de wereld. Heel vaak wordt de Malvasia […]
Mediterraanse druif, een variant hiervan wordt onder andere gebruikt voor Madeira.
Griekse rode druif, vaak gebruikt in blends. Geeft zachte wijnen met diepe rode kleur.
Typische ‘Rhônedruif’ die wijn met behoorlijk veel kleur en body en een tamelijk lage zuurgraad oplevert. Marsanne vormt de basis van noordelijke witte Rhônewijnen zoals Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Saint-Péray. Hij verdringt daar de roussanne, waarmee hij overigens ook wel wordt geassembleerd. Marsanne is ook steeds meer te vinden in Languedoc. Al sinds lang is hij […]
De Marzemino druif komt uit Noord-Italië (Trentino), al vind je hem nu ook in de naburige regio's Lombardije, Veneto en zelf Emilia-Romagna (Hier Balsamina genoemd). Maar daar combineren ze hem liever met andere druiven zoals Sangiovese, Gropello of Merlot. De Marzemino is familie van de Lagrein, eveneens een Noord-Italiaanse blauwe druif. Beide druiven hebben de Teroldego als 'vader'.
Contacteer Artevino voor meer informatie omtrent deze druivensoort.
Een lang vergeten maar geherwaardeerde autochtone druif uit de Rioja ´Maturana Tinta´, die momenteel nog niet wordt erkend door de Consejo Regulador en aldus als ´experimenteel´ dient te worden aangeduid op de fles.
Een bijzonder productieve druivensoort voor rode wijn die laat uitkomt en daarom zelden last heeft van schade door vorst.
De vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. Minder tanninerijk, dus soepeler en makkelijker toegankelijk. Té makkelijk? Geen nood. Zoals merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven. Merlot hoeft niet per se […]
Druivensoort voor rode wijn die in de blend voor Valpolicella uit Italië een rol speelt. De wijnen van Molinara zijn meest licht en met relatief hoge zuren.
Italiaanse druif met een wat verwarrende naam, want zonder ook maar de minste of geringste relatie met het gelijknamige Toscaanse stadje waar de Vino Nobile vandaan komt. Montepulciano is de belangrijkste blauwe druif in regio’s als Abruzzo en Marche (Rosso Conero en Rosso Piceno.) Goed voor stevige wijnen met kleur en structuur.
Spaanse benaming voor de Muskaatdruif. De Muskaatdruif (Frans: Muscat) is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. Muskaat van Alexandrië is er daar een voorbeeld van. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat van Alexandrië heeft een matig bedauwde, stugge schil. […]
Moschato Spinas is een Kretenzische kloon van de Muscat druif, die haar naam ontleent aan het gebied Spinas gelegen in de nabijheid van de Chania en die van gekenmerkt wordt door haar explosieve aroma’s. Deze Kretenzische kloon vertoont echter een tros gevormd door kleine bessen met een dunne huid en produceert wijnen met zeer fijne […]
Moschofilero is een aromatische witte druif van Griekenland, ze heeft een paarsroze huid een een kruidige smaak met veel zuren.
Robuuste rode druif die resistent is tegen de gevreesde druifluis en dus hoge rendementen kan opleveren. Weinig populair, omdat ze een grillig groeipatroon heeft. Het sap is hoog in tannines en zuren en de druif wordt dan ook bijna nooit voor monocepages gebruikt.
Meer nog dan de Grenache een uitgesproken mediterrane druif die gerekend voor tot de groep van zogeheten ‘Rhône-variëteiten’. Is wellicht afkomstig uit Spanje, uit de omgeving van Murviedro (Valencia) of die van Mataro (Catalonië). Mourvèdre is een veeleisende druif die absoluut warme, beschutte plaatsen nodig heeft en die rijke wijnen met veel alcohol en tannine […]
Het meest aromatische druivenras van allemaal en daardoor makkelijk blind te herkennen. Muscat-wijnen zijn wellicht de enige die direct een associatie oproepen met? druiven! Andere associaties zijn die van witte bloemen en citrusfruit. De naam Muscat is enigszins misleidend, want in feite is dat de algemene noemer voor diverse varianten. Als kwalitatief beste geldt de […]
De klassieke druif van Piemonte waarvan de naam ontleend is aan het woord nebbio, Italiaans voor nevel of mist. Nebbiolo is uitermate kieskeurig wat betreft terroir en zelfs binnen Piemonte slechts op beperkte schaal aangeplant. Buiten Piemonte is dit druivenras bijgevolg helemaal zeldzaam. Nebbiolo geeft wijnen met veel tannines en zuren. De bekendste daarvan zijn […]
Negroamao heeft krachtige wijnen met zwoel zwart fruit en een lichtbittere toets.
De Nero d’Avola is de belangrijkste rode druif van Sicilië en een van de belangrijkste inheemse rassen van Italië. Vernoemd naar het plaatsje Avola in het diepe zuiden van Sicilië, worden de wijnen wel vergeleken met de Syrah-druif. Wijnbouwers brachten deze druif een paar honderd jaar geleden naar het zuidelijke puntje van het eiland. Vandaag de […]
Oseleta is een oud blauw druivenras dat bijna uitgestorven was. Op dit moment kent het ras een heuse renaissance: de grote hoeveelheid kleur en tannine zorgen voor de robuuste ruggengraat van heel wat Valpolicellawijnen.
De paisdruif was waarschijnlijk de eerste druif die door Europese missionarissen naar Zuid-Amerika werd meegenomen. Hoewel ze op Europese bodem bijna volledig verdwenen is en de wijnen ook nauwelijks worden geëxporteerd, blijft ze in Chili een van de meest voorkomende druiven en is de wijn bijzonder populair bij de plaatselijke populatie. De druif resulteert meestal […]
Palomino fino is de druif van sherry. Hij gedijt uitstekend onder de Andalusische zon op de witte kalkbodems rond Jerez, zonder dat irrigatie nodig is. Zijn lage zuurgraad en de neiging om snel te oxideren maken hem ongeschikt voor de productie van gewone witte wijn, maar voor een versterkte wijn als sherry is dat geen […]
Parellada is een witte druivensoort uit Spanje, die daar vooral in Catalonië wordt verbouwd. Het is een van de drie soorten die wordt gebruikt voor het maken van de bekende mousserende Spaanse wijn cava. De andere twee zijn de soorten macabeo en xarel-lo. De kwaliteit van deze druif is in principe hoog, mits er op […]
Interessant maar minder gekend Italiaans ras uit de Marken en de Abruzzen, dat frisse, florale en minerale wijnen met een strak maar speels karakter oplevert.
Pecorino is een autochtoon wit druivenras uit de Abruzzen en de Marken. De appellaties waarbinnen je pecorino vindt, zijn net dezelfde als die waarin je passerina kan aantreffen. DOC Abruzzo voorziet bijvoorbeeld in de mogelijkheid om schuimwijnen te maken van een van beide rassen of een blend van beide (eventueel met nog andere rassen).
De Petit Manseng geeft zowel witte droge, fruitige en nerveuze wijnen als excellente geparfumeerde moelleux-achtige wijnen vol aroma's.
De Petit Verdot, die een dikke schil heeft, is zeer klein en heeft een laag rendement. Dit wanneer de druif al rendement levert want doordat de druif erg laat rijpt, gebeurt het regelmatig dat deze niet tot volle rendement komt. Qua smaak lijkt de druif op de syrah: kruidig, vol en complex. De druif heeft veel […]
Franse blauwe druif die ook bekend is onder de benaming durif, naar de ontdekker ervan, François Durif. Petite sirah is een natuurlijke kruising tussen syrah en peloursin. De kleine druifjes van petite sirah komen van de peloursin, terwijl de smaken van zwart fruit, peper, chocola en zoethout in de richting van syrah wijzen. Ook kenmerkend […]
Het werkpaard van de Elzas. Vrij neutraal van karakter en daarom makkelijk te drinken en te combineren. Wijd verbreid over Midden Europa onder de Duitse benaming weißer Burgunder of weißburgunder en daar vaak interessanter dan in Elzas. Zie de wijnen uit Baden en Oostenrijk. Pinot Bianco uit Noordoost Italië (Friuli, Südtirol / Alto Adige) kan […]
Allereerst is het belangrijk om te weten dat zowel de Pinot Gris als Pinot Grigio exact dezelfde druivensoort zijn. De naam van de druif verschilt echter omdat ze in verschillende landen verbouwd worden. Waar de vinificatie van traditionele Pinot Gris in de Franse regio Alsace plaatsvindt, dankt de Pinot Grigio haar naam aan het Italiaanse […]
Familie van de Pinot Blanc met een roze gekleurde schil. Pinot Gris is in de regel aromatischer en steviger van smaak dan de Pinot Blanc. Synoniemen zijn o.a. Pinot Grigio, Grauburgunder en Grauer Burgunder. Veel aangeplant in Noordoost Italië voor droge wijnen. Pinot Gris in de Elzas – lange tijd Tokay genoemd – geeft in […]
De Pinot meunier – ook bekend als Schwarzriesling – is een blauwe druivensoort. De druif wordt gebruikt voor het maken van rode wijn en champagne. Bij champagne is de druif vooral bekend om zijn ondergeschikte rol qua naam, die in volume vaak echter een prominente rol blijkt te zijn. Kenmerken: Een belangrijk kenmerk is de […]
Pinot Noir lijkt in alles de tegenhanger van de Cabernet Sauvignon. Pinot Noir staat voor subtiliteit, charme en soepel fruit. Vergeleken met de Cabernet is hij over het algemeen rijker aan zuren en armer aan tannines. En, als het goed is, van een bijzondere puurheid. Zeer kenmerkend voor Pinot Noir is zijn ‘terroirgevoeligheid’. De kleinste […]
Pinot Noir lijkt in alles de tegenhanger van de Cabernet Sauvignon. Pinot Noir staat voor subtiliteit, charme en soepel fruit. Vergeleken met de Cabernet is hij over het algemeen rijker aan zuren en armer aan tannines. En, als het goed is, van een bijzondere puurheid. Zeer kenmerkend voor Pinot Noir is zijn ‘terroirgevoeligheid’. De kleinste […]
De enige ‘eigen’ blauwe druif van Zuid-Afrika. Pinotage is een in de jaren ’20 van de 20e eeuw ontwikkelde kruising van Pinot Noir x Cinsaut. Cinsaut werd aan de Kaap ooit – ten onrechte – ‘hermitage’ genoemd, vandaar de samengestelde naam Pinotage. De echte ontdekking van de Pinotage is van veel recenter datum. Mede daardoor […]
De AOC Picpoul de Pinet strekt zich uit over 1.300 hectare en is daarmee de grootste regio voor witte wijn uit de Languedoc. De Via Domitia (oude Romeinse heirbaan) verdeelt het gebied in twee terroirs. De noordelijke helft wordt slechts in beperkte mate beïnvloed door de nabijheid van de zee. Het klimaat is er droger […]
De Plyto druif is een Kretenzische druivensoort die bijna van het toneel verdwenen was. Dankzij de wijnbouwers van Heraklion wordt ze sinds kort terug geteeld. De geïrrigeerde wijngaarden van Heraklion zijn uiterst geschikt voor deze zeldzame druivensoort die een afkeer heeft voor de droogte en dragen bij in het ontwikkelen van haar typische citrustoetsen. Plyto […]
Primitivo geeft mooie wijnen met kruidige toetsen en rijp fruit zoals pruimen.
De Prosecco, wie kent hem niet? Of moeten we eigenlijk vragen: wie kent hem wel? Nou, bijna niemand is het juiste antwoord, want er zijn maar weinig mensen die weten dat de Prosecco de witte druif is die zijn naam heeft gegeven aan de gelijknamige beroemde Italiaanse mousserende wijn. Iedereen kent het heerlijk frisse, fruitige […]
De witte Rabigato druif komt uit de Portugese Douro vallei en geeft daar frisse witte wijnen met mooie limoenzuren in de smaak en vaak een goede mineraliteit. De Rabigato is typisch zo’n druif die is herontdekt nu de wijnmakers uit de Douro zich niet langer beperken tot Port en steeds meer droge witte en rode […]
Rabo de Ovelha betekent letterlijk ooienstaart, wat verwijst naar de makkelijk herkenbare, lange trossen waarin de druiven groeien. Die druiven hebben de neiging om veel suikers en alcohol te produceren en worden best relatief vroeg geoogst als men een kwalitatieve wijn met frisse zuren voor ogen heeft. De druif is populair in heel Portugal en […]
De Raboso druif is een inheemse druivensoort uit Noordoost-Italië. Raboso wordt veel gebruikt voor de productie van rose prosecco.
Druif die vooral in Slovenië en Friuli wordt verbouwd.
Rode druif die vooral verbouwd wordt in Slovenië en Friuli. Deze druif geeft stevige wijnen.
Het druivenras Refosco komt oorspronkelijk uit Friuli in het noorden van Italië, tegen de Sloveense grens. Deze inheemse soort wordt manueel geoogst aan het einde van september en in het begin van oktober. De volledige naam van deze typische druivensoort is Refosco dal Penduncolo Rosso. Deze eeuwenoude druif en deze wijn waren lange tijd in […]
Zeer uitgesproken, klassiek druivenras. Erg kieskeurig wat betreft z’n omgeving. De Rieslingdruif gedijt het best in een koel klimaat waar de druiven langzaam en laat rijpen. Rieslingwijnen onderscheiden zich door hun aromatische karakter, hun hoge zuren en hun finesse. Ook weerspiegelen ze – net als de rode Pinot Noir – in hoge mate nuances in […]
Corvina wordt in de wijngaarden en in de wijn meestal vergezeld van de vroeger rijpe Rondinella-druif, die meer robuust en betrouwbaar is maar minder geparfumeerd en elegant. Deze druivensoort wordt geplant om de wijnmaker een meer consistente oogst en beter gebalanceerde wijn te garanderen. De Rondinella wordt beschouwd als een werkpaard met aanzienlijk karakter en […]
De Roter Traminer is een van de telgen uit de grote Traminer familie, waar de Gewürztraminer de bekendste van is. Roter Traminer lijkt op zijn bekende broer, maar is minder aromatisch, strakker.
Wanneer we de roze bessen aan de buitenkant van de druiventros zien, zouden we denken dat roter veltliner het zongebruinde broertje is van grüner veltliner. Maar dat is niet zo. Deze druif behoort zelfs niet tot dezelfde familie, zoals DNA-onderzoek uitwijst. Zijn echte origine is overigens nog niet helemaal duidelijk. Zijn origine Roter veltliner kwam […]
Roussanne is een witte druif die voornamelijk voorkomt in de (noordelijke) Rhône, maar ook in de Languedoc-Roussillon en de Provence. Daarnaast zijn er ook nog enkele kleine gebieden in Frankrijk en daarbuiten waar hij kan worden aangetroffen. De druif heeft een onregelmatige opbrengst en is gevoelig voor meeldauw. De druif brengt veelal aromatische wijnen voort. […]
Ruby Cabernet is een kruising tussen cabernet sauvignon en carignan. De eerste brengt een intense mooie smaak in, de tweede een hoge opbrengst per hectare en het bestand zijn tegen warmere temperaturen. De smaak verwachting van deze kruising die dateert uit ca. 1950, California, kwam echter niet helemaal uit, zodat de druif weer steeds minder […]
Rufete vind je zelden als monocepage. De koppige rode druif speelt vaak wel een hoofdrol in Portugese blends en is ook een graag geziene gast in port. In de neus wat aardbei en framboos en die protagonisten zijn uitbundiger van de partij bij het proeven. Geschikt voor houtlagering, met als resultaat stevige wijnen met een […]
Meest aangeplante druivenras voor rode wijn in Italië, en dan vooral in het midden van dat land. De lijst van synoniemen is door die grote verspreiding en de variatie in klonen lang: Sangioveto, Brunello, Morellino, Prugnolo Gentile enz. Sangiovese is op z’n best in Toscane en Umbrië, waar hij wijnen met de nodige tannines en […]
Een druif en een wijn met een expressief aroma van citrusfruit, gras, asperges of bloemen? En met een verfrissende zuurgraad. Fruitig en sappig, vooral wanneer er bij de vinificatie geen hout aan te pas komt. Gebeurt dat wel, dan gebruikt men wel eens de benaming Fumé Blanc. De meeste Sauvignon ziet overigens alleen maar staal. […]
Deze druivensoort is heeft een meer roze kleur dan de Sauvignon Blanc. Sauvignon Gris heeft een hogere suikerconcentratie en zorgt voor een rijker aroma dan de Sauvignon Blanc. Door het eerder lage rendement is deze soort niet zo populair maar wordt toch nog geapprecieerd rond de Bordeaux.
De sémillon druif is wereldwijd gezien één van de meest geplante druivenrassen die topwijnen kan leveren. Ze werd voor het eerst in 1711 genoemd in de Bordeauxstreek en begon vandaar een zegetocht over Frankrijk en de wereld.
Stoer, krachtig, geconcentreerd. Zie daar een paar typeringen voor Syrah, alias Shiraz. Kenmerkend zijn ook een diepe kleur, stevig fruit en de nodige kruidigheid. Geen makkelijke druif, maar wel een die wijnen met veel karakter geeft. Gedijt het best in een mediterrane omgeving op arme bodems en geeft wijnen die goed kunnen rijpen. De benamingen […]
Silvaner wordt in alle landen, behalve Duitsland gespeld met een “y”. Het is een oud druivenras dat toegankelijke witte wijnen oplevert. De druif wordt niet echt veel meer aangeplant omwille van zijn speciale smaakpatroon. De wijn heeft immers bijna geen smaak van zichzelf, zodat het terroir altijd te proeven is. Deze aardsheid als eigenschap van […]
Siria is de naam die in de Beiras gebruikt wordt voor de druif die we in Alentejo als Roupeiro kennen. De druif geeft aromatische wijnen met een tropisch, fruitig karakter. Door de neiging om te oxideren zijn de wijnen het best in hun jeugd.
Spätburgunder is het Duitse equivalent voor pinot noir. En de Duitsers mogen gerust hun eigen naam geven aan deze druif: de Duitse spätburgunders hebben namelijk echt een eigen smaakstijl! Ze staan bekend om hun goede kwaliteit en zijn de laatste jaren nogal populair geworden. Lees hier meer over deze rode klassieker! Deze fruitige, soepele rode […]
De Sankt Laurent is verwant aan de Pinot Noir maar meestal iets voller, minder fluwelig en donkerder van kleur. Hij geeft elegante en fruitige wijnen met intense aroma’s van bosbessen, pruimen en zwarte kersen. De Oostenrijkse St. Laurent heeft een karakteristieke, aardse toon, die de lichtere exemplaren uit Duitsland ontberen. De druif komt oorspronkelijk uit […]
Puglia is de laatste jaren erg hot! Dat geldt niet alleen voor het lokale klimaat, maar ook voor de plaatselijke (rode) wijnen die de wereld veroveren. Primitivo staat met stip op één: de druif staat garant voor stevige maar soepele smaakbommen, die lekker rond en rijp zijn, en mag -ook bij Artevino- rekenen op een […]
Stoer, krachtig, geconcentreerd. Zie daar een paar typeringen voor syrah, alias shiraz. Kenmerkend zijn ook een diepe kleur, stevig fruit en de nodige kruidigheid. Geen makkelijke druif, maar wel een die wijnen met veel karakter geeft. Gedijt het best in een mediterrane omgeving op arme bodems en geeft wijnen die goed kunnen rijpen. De benamingen […]
De Tannat is een curieus geval! Om z’n karaktereigenschappen en om z’n verspreiding. Hij groeit enkel in het Franse Zuidwesten, met name in Madiran, en in Uruguay. Hij zorgt in Madiran voor stoere wijnen met veel kleur en een lading tannines. De naam Tannat zou zelfs direct afgeleid zijn van die tannines. Het zijn wijnen […]
Nationale druif van Spanje en daar bekend onder diverse namen, zoals Cencibel, Tinto del Pais of Ull de Llebre. Aangeplant in streken als Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Navarra, Costers del Segre en langs de Middellandse Zeekust. Tempranillo dankt z’n naam aan het gegeven dat hij vroeg rijpt. Immers, temprano is Spaans voor ‘vroeg’. De […]
Tinta amarela staat in goede jaren garant voor een hoog rendement en een dito kwaliteit, maar helaas is de Portugese druif gevoelig voor allerlei ziektes, waardoor ze steeds minder wordt aangeplant. De druiven leveren alcohol-en tanninerijke wijnen, met donker fruit en chocoladetoetsen.
De tinta barroca is een blauwe druivensoort die onder andere gebruikt wordt voor het maken van port. Kenmerken: Het is een makkelijk te verbouwen druivenras met een hoog rendement. Door zijn aanpassingsvermogen wordt deze druif veel verbouwd op de koudere noordelijke hellingen. Hierdoor krijgt de druif minder zon maar desondanks bouwt hij genoeg suikers op […]
Uiterst zeldzame Portugese parel, die ook als rufete door het leven gaat. De koppige rode druif speelt vaak wel een hoofdrol in Portugese blends en is ook een graag geziene gast in port. In de neus wat aardbei en framboos en die protagonisten zijn uitbundiger van de partij bij het proeven. Geschikt voor houtlagering, met […]
De plaatselijke naam voor Tempranillo in de Douro-vallei (Portugal), waar deze druif vaak gebruikt wordt voor rode port of in blends.
Bij Argentinië denken de meesten spontaan aan robuust rood, maar met torrontes heeft het land ook een bijzonder expressieve en elegante druif in huis om de zomerse ‘wit’lijst aan te voeren. Bij torrontes mag je het woord ‘bouquet’ bijna letterlijk nemen: naast een meesterlijke muskaattoets is het al bloemen wat de klok slaat in een […]
Touriga Franca is een blauwe druivensoort die geldt als belangrijkste ingrediënt voor rode port. Ook wordt zij vaak gebruikt in rode wijn blends, samen met Touriga National en Tinta Roriz.
Wellicht de bekendste en zeker de beste druif van Portugal. De Touriga National is klein van stuk, maar geeft zeer geconcentreerde wijnen met veel kleur en tannines. Hij wordt gebruikt als een van de hoofdbestanddelen voor port en voor droge wijnen zoals Douro en Dão. In de regel gebeurt dat in de vorm van een […]
Traminette is een kruising van de (onbekende) Frans-Amerikaanse hybride Joannes Seyve 23.416 en de Duitse gewürztraminer. De druif deelt de aromatische aard met die laatste, maar is vaak wat hoger in zuren dan het Europese origineel.
Trebbiano d’Abruzzo is een wit druivenras uit de Abruzzen, een topspeler binnen de regio, waar zelfs een appellatie naar genoemd is. Er zijn meerdere trebbianorassen, alle wit, maar met onderling grote verschillen. Het is trouwens niet correct – zoals je soms leest – om te spreken van een trebbianofamilie. Elke trebbianovariëteit dient afzonderlijk bekeken en besproken te worden.
De Trepat-druif zelf heeft een dikke schil, compacte druifjes en wordt laat geoogst. Van deze druiven gemaakte wijnen zijn licht van body en alcoholgehalte en erg helder van kleur. Ze verleent fruit en een zekere fluweligheid aan de wijn.
Ugni blanc is meer gekend onder zijn Italiaanse naam trebbiano. Hoogstwaarschijnlijk werd hij dan ook vanuit Italië naar Frankrijk gebracht waar de druif razend populair werd. Vooral in de Charente, Cognac en Armagnac. Kenmerken: Ugni blanc is een tamelijk vorstgevoelig ras met kleine druiven. Wijnen van dit ras worden vaak met marsanne, clairette, grenache blanc […]
Verdejo is een druivensoort die in de 11e eeuw door de Moren naar Spanje gebracht werd en is nu verantwoordelijk voor een van Spanjes belangrijkste witte wijn. De naam is afgeleid van de groene schil. Verdejo wordt vaak aangepland in de streek Rueda. De pluk gebeurt manueel, als de druiven perfect rijp zijn! Verdejo zorgt […]
De Verdelho Branco komt vooral voor op Madeira. Hij wordt daar vooral geteeld aan de noordzijde van het eiland. Hij is de belangrijke cultivar voor Madera en voor witte Porto. Kenmerken: Het ras levert zoete most en is daarom uiterst geschikt voor dessertwijnen. Op Madeira maakt men van Verdelho zeer fraaie, halfdroge Maderawijnen met een […]
Verdicchio bianco is een wit druivenras uit de Marken, meteen ook het meest aangeplante ras in de regio. Het is een heel oud ras, en hoewel het al eeuwen voorkomt in de Marken, is de geboorteplaats heel waarschijnlijk Veneto, van waaruit het dan naar het zuiden is verspreid in de 15de eeuw. Verdicchio is een […]
Verduzzo is een druivensoort voor witte wijn die vooral in het Italiaanse Friuli en Veneto wordt verbouwd. De Verduzzo doet het vooral goed op de hellingen van het gebied. De Verduzzo geeft goudgele wijnen met een behoorlijk tannine-gehalte en honingzoete dessertwijnen met een rijk aroma.
De Vermentino druif is waarschijnlijk familie van de Malvasia druivensoort en wordt gebruikt voor het maken van witte wijn. Op Corsica worden van deze druivensoort krachtige, intense, witte wijnen met veel kleur gemaakt. Verder wordt de Vermentino ook in het zuiden van Frankrijk aangeplant. In de smaak en geur veel rijp fruit, noten, en hij […]
De Vidiano: een verborgen juweel. De Vidiano is een inheemse druivensoort die alleen op Kreta voorkomt. Op Kreta wordt weliswaar al eeuwen wijn gemaakt, en maar liefst 20% van alle Griekse wijn is afkomstig van dit eiland, maar makkelijk is dit niet. De hoge temperaturen en grote droogte maken het succesvol laten groeien van vele […]
Typisch Griekse druif, moeilijk te cultiveren.
Een rijzende ster onder de witte druivenrassen. Tot voor kort was Viognier alleen maar aangeplant in de Noordelijke Rhône (Condrieu), maar tegenwoordig is hij op veel meer plaatsen te vinden. In de Languedoc en in Californië gebeurt aanplant ervan zelfs op vrij uitgebreide schaal. Viognier heeft meestal behoorlijk veel body en alcohol maar weinig zuren. […]
De Viosinho is een oude witte kwaliteitsdruif uit de Portugese Douro vallei. Viosinho geeft frisse en aromatische witte wijnen met relatief veel kracht. De Viosinho wordt tegenwoordig vooral door de wijnmakers uit de Douro gebruikt om te mengen met andere witte druiven als de Rabigato of de Gouveio (Godello).
De Viura druif wordt doorgaans Macabeo genoemd en is in Spanje een belangrijke druivensoort voor witte wijn.
Weissburgunder of Weisser Burgunder is de Duitse naam voor de Pinot Blanc. Weissburgunder geeft delicate, soms wat ingetogen, vaak frisse witte wijnen. Doorgaans zijn ze droog, met een brede, toegankelijke smaak. Je kunt bij ons zes wijnen van de Pinot Blanc kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina. Het is een beetje een […]
Hoewel de naam anders laat vermoeden, is welschriesling geen familie van de bekende riesling. Wijnen van deze druif zijn soepel, speels, fris en fruitig, met veel citrus en groene appel.
Contacteer Artevino voor meer informatie omtrent deze druivensoort.
Inheemse Sloveense druif die alleen in Vipava voorkomt en strakke maar speelse witte wijn oplevert, vaak met een groen en grassig karakter.
Typisch Californische druif, in Amerika vaak kortweg Zin genoemd, van Kroatische afkomst met een zeer uitgesproken karakter. Bijna even terroirgevoelig als de Pinot Noir en tegelijk bruikbaar voor alle denkbare typen wijn, van halfzoete rosé (White Zinfandel) tot portachtig en van beaujolaisachtig tot zeer krachtig. Op z’n best in Sonoma in zeer oude wijngaarden, d.w.z. […]
Zweigelt is een blauwe druif die in 1922 ontwikkeld is door Fritz Zweigelt van het Federale Instituut voor Wijncultuur in Klosterneuburg, Oostenrijk. Het is een kruising van de St. Laurent en Blaufränkischdruiven. Het is de meest voorkomende blauwe druif in de Oostenrijkse wijnbouw. In 2008 besloeg het areaal aldaar 6512 hectare. Ook wordt zij in […]