Winkelmand

Emilia – Romagna

De Emilia-Romagna is beroemd vanwege haar voedingsmiddelen, fruit én wijn. De zeer vruchtbare vlakte ligt als een langgerekte driehoek tussen de Po, de Adriatische Zee en de Apennijnen. Zoals de naam al aangeeft bestaat het gewest feitelijk uit twee regio’s. Deze regio’s komen tot elkaar in de gastronomisch welbekende stad Bologna. De Emilia, met haar voortvarende steden zoals Modena, Reggio, Parma en Piacenza ligt in het westen. De Romagna, met steden als Forlí, Ferrara en Ravenna wordt in het oosten begrensd door de Adriatische Zee. Met Rimini als wellicht Italië’s bekendste badplaats.
In de Emilia Romagna wordt bijna 7 miljoen hectoliter wijn geproduceerd (2009).
De gebruikte druivenvariëteiten zijn overwegend autochtoon, hoewel er de laatste jaren veel geëxperimenteerd wordt met internationale druivenvariëteiten zoals de Sauvignon onder de witte en de Pinot nero, Merlot en Cabernet Sauvignon onder de blauwe druiven. In het westen van de regio overheerst een continentaal klimaat met warme zomers en koude winters, terwijl in het oosten deze uitersten enigszins getemperd worden door het gematigde zeeklimaat.
De bekendste wijn van het westelijke deel, de Emilia, is ongetwijfeld de Lambrusco.

Ontdek de appellaties van Emilia – Romagna