Winkelmand

USA

Wijnbouw in de Verenigde Staten van Amerika vindt plaats van oostkust tot westkust. Het land wordt tot de nieuwe wereld wijnlanden gerekend. De staat Californië in het zuidwesten produceert nagenoeg 90% van de Amerikaanse wijnen, maar ook het noordoosten en de staat New York zijn bekende wijnbouwgebieden. De Verenigde Staten is de grootste wijnproducent na Italië, Frankrijk en Spanje.

In de Verenigde Staten kan een herkomstbenaming (appellatie) de naam zijn van:
– een staat
– een provincie (county) of provincies
– een American Viticultural Area (AVA)

Als de herkomstbenaming een staat is (Californië bijvoorbeeld), dan moet 100 % van de druiven in een wijn binnen de grenzen van die staat verbouwd zijn.

De herkomstbenaming van de provincie (Sonoma bijvoorbeeld) is een -politieke onderverdeling. Minstens 75% van de druiven in deze wijn moet uit deze county komen. Een herkomstbenaming van twee, maar niet meer dan drie counties, is toegestaan als alle druiven uit de aangegeven counties komen en er op het etiket staat hoeveel procent van de druiven uit welke county komt.

Als er op het wijnetiket een AVA als appellatie staat vermeld, moet minstens 85 % van de druiven in die wijn uit dat gebied komen. Het systeem van AVA’s wordt gereguleerd door de Amerikaanse overheid. Door een gebied als een AVA te erkennen wordt geen garantie over de kwaliteit van de wijn gegeven, er wordt alleen vastgesteld dat dit gebied zich onderscheidt van andere gebieden. Een AVA (Carmel Valley bijvoorbeeld) is een streek met grenzen die gevormd worden door geografische factoren als klimaat, bodemsoorten, hoogte, andere natuurlijke eigenschappen en soms historische data. Er zijn momenteel 157 AVA’s in de V.S., waarvan 94 in Californië. (zie de kaart met AVA’s)

De consument beslist
AVA-regels schrijven niet de wijnmaak methoden voor in deze wijnstreken. In tegenstelling tot sommige andere wijnproducerende landen staat het de -wijnmaker vrij om druivensoorten aan te planten die volgens hem of haar het meest geschikt zijn voor een specifiek gebied (het concept van terroir wordt -tegenwoordig overal in Californië toegepast). Hij is vrij om te bepalen of hij de wijngaarden wil irrigeren, wat het juiste moment is om de druiven te oogsten en wat de optimale opbrengst per hectare is. Dit alles gebaseerd op zijn eigen kwaliteitsnormen en de verwachtingen van zijn klanten. Want uiteindelijk is het de consument die bepaalt of de wijnmaker alle juiste beslissingen heeft genomen. Er worden natuurlijk door de overheid in Californië wel strikte regels gehandhaafd op het gebied van wijnproductie om zodoende een hoge kwaliteit te waarborgen. Dit zijn onder meer regels met betrekking tot “chaptaliseren” (het toevoegen van suiker tijdens het fermentatieproces is niet toegestaan in Californië, meestal niet nodig ook), het gebruik van pesticiden in de wijngaarden en de strenge hygiënische voorschriften.

Ontdek de wijnregio's van USA

Artevino's boutique wijnhuizen in USA